Ursula von der Leyen a solicitat statelor membre să extindă sancțiunile împotriva Belarusului: Instrumentalizarea migranților în scopuri politice este inacceptabilă

9 noiembrie 2021, 07:52 UE 56
Ursula von der Leyen.  Sursa: Reuters

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a solicitat statele membre să extindă de sancțiuni împotriva Belarusului ca răspuns la încercarea puterii de la Minsk de a crea un incident major prin împingerea a sute de migranți la frontiera cu Polonia. Aceasta susține că Belarus trebuie să înceteze să pună în pericol viețile oamenilor și că instrumentalizarea migranților în scopuri politice de către Belarus este inacceptabilă, potrivit unui comunicat.

„Autoritățile din Belarus trebuie să înțeleagă că presiunea în acest mod asupra Uniunii Europene printr-o instrumentalizare cinică a migranților nu îi va ajuta să își reușească scopurile. Am vorbit cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, prim-ministrul lituanian Ingrida Šimonytė și prim-ministrul leton Arturs Krišjānis Kariņš pentru a exprima solidaritatea UE și a discuta cu aceștia măsurile pe care UE le poate lua pentru a-i sprijini în eforturile lor de a face față acestei crize”, a menționat von Der Leyen.

În acest sens, președinta Comisiei Europene a solicitat statelor membre să aprobe în cele din urmă regimul de sancțiuni extinse asupra autorităților din Belarus responsabile pentru acest atac hibrid.

„UE va analiza în mod special modalitățile de sancționare, inclusiv prin includerea pe lista neagră, a companiilor aeriene”, a menționat von Der Leyen.

De asemenea, aceasta a anunțat că vicepreședintele Comisiei Margaritis Schinas, în coordonare cu Înaltul Reprezentant/vicepreședinte Josep Borrell, se va deplasa în zilele următoare în principalele țări de origine și de tranzit „pentru a se asigura că acestea acționează pentru a preveni ca propriii lor cetățeni să cadă în capcana întinsă de autoritățile belaruse”.

În cele din urmă, Ursula von der Leyen a mai precizat că Executivul european va analiza, împreună cu ONU și cu agențiile sale specializate, modalitățile de prevenire a declanșării unei crize umanitare și de a se asigura că migranții pot fi returnați în siguranță în țara de origine, cu sprijinul autorităților din țările lor.

Un convoi de peste o mie de refugiați a ajuns luni, 8 noiembrie, la granița dintre Belarus și Polonia, care încercau să intre în țara învecinată a Belarusului prin punctul de trecere a frontierei Bruzgi (regiunea Grodno). Mai multe imagini video și foto au invadat rețelele de socializare și arată cum sute de oameni, printre care femei și copii se deplasează de-a lungul graniței, în timp ce autoritățile poloneze acuză Minskul că încearcă să declanşeze o confruntare majoră și își întăresc forțele la frontieră.

În luna iulie anul curent, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ameninţa că va permite maselor de refugiaţi provenind din ţări precum Afganistan, Siria şi Irak de migranţi să intre în Europa şi în Germania, ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după alegerile prezidenţiale contestate din august trecut, represaliile violente în masă care au urmat şi pentru încarcerarea oponenţilor regimului.

„Nu vom opri pe nimeni!”, a exclamat Lukaşenko într-o reuniune marţi a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancţiunilor europene. Oamenii au plecat din zone de război spre „Europa, unde este cald şi confortabil”, iar Germania are nevoie de muncitori, spunea el.

Potrivit agenției de presă TASS, de la începutul anului 2021, peste 30 de mii de migranți au încercat să treacă granița polono-belarusă. Polonia a introdus stare de urgență în regiunile care se învecinează cu Belarus și crește sistematic numărul de trupe implicate în protecția frontierei.

În plus, la inițiativa Varșoviei, la granița dintre țări a apărut un gard de sârmă ghimpată, cu o înălțime de aproximativ 5 metri, dotat cu senzori de mișcare și alte echipamente.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media