„Sunt onorat să mă adresez Dumneavoastră în acest moment de o deosebită importanţă istorică şi cu o încărcătură emoţională specială, profundă – sărbătorirea Zilei Naţionale a României.
Anul acesta, celebrăm 103 ani de la Marea Unire, moment de importanţă astrală, când inimile tuturor locuitorilor provinciilor româneşti au bătut la unison.
Nu vom conteni să afirmăm că 1 decembrie 1918 a fost un moment de referinţă în istoria modernă a României, o dovadă incontestabilă a ataşamentului poporului român faţă de valorile libertăţii, unităţii, echităţii sociale, democraţiei, respectului reciproc şi toleranţei. Acestea sunt, de fapt, valorile cheie pe care România le promovează şi astăzi, cu consecvenţă în plan intern, precum şi în politica sa externă.
Totodată, Marea Unirea de la 1918, pe lângă faptul că va rămâne, poate, cea mai sublimă pagină de istorie a României, a fost şi o stare de spirit în care s-au regăsit în armonie interesele tuturor etniilor din provinciile istorice româneşti. Şi, aşa cum am mai afirmat şi cu alte ocazii, în această zi de mare Sărbătoare este momentul să privim cu gratitudine către trecut şi cu speranţă în viitor”, a declarat Excelența sa, într-o adresare video, publicată de Ambasada României în Republica Moldova.
Oficialul s-a referit în mesajul său la stadiul relaţiilor bilaterale „profunde şi speciale” dintre România şi Republica Moldova, menționând proiectele derulate în domeniile educației și culturii, domenii de excelență ale cooperării bilaterale, dar și al infrastructurii, precum interconectarea energetică cu spațiul UE prin România.
„Toate acestea au fost și vor fi realizate în interesul dumneavoastră direct, cetățenii Republicii Moldova, indiferent de apartenența etnică, religioasă sau de limba vorbită. Vă asigurăm că vom continua proiectele care vizează repararea, construirea sau modernizarea unor edificii de învățământ și cultură, construirea de apeducte și poduri rutiere și de cale ferată, vom diversifica relațiile economice și vom consolida și mai mult legăturile de suflet, interumane dintre locuitorii de pe ambele maluri ale Prutului.
Sunt pe deplin convins că Bucureștiul, alături de ceilalți parteneri de dezvoltare, va ajuta în continuare autoritățile de la Chișinău și cetățenii Republicii Moldova în traversarea oricăror perioade de criză, indiferent de natura acestora.
Sprijinul în România pentru Republica Moldova este substanțial și transpartinic, iar țara noastră a fost și va fi în continuare un susținător consecvent și fără rezerve al parcursului european ireversibil al Republicii Moldova, al eforturilor autorităților pentru construirea unor instituții democratice solide, performante, reziliente, cu adevărat europene, care să funcționeze eficient doar în beneficiul direct al cetățenilor și pentru implementarea reformelor cuprinse în Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană. Credem cu tărie că aceasta este unica garanție a stabilității, securității și prosperității pentru toți cetățenii Republicii Moldova.
Știm din proprie experiență că drumul spre Europa nu este întotdeauna nici simplu și nici ușor. Este un parcurs care necesită sacrificii atât din partea clasei politice, dar și al cetățenilor, însă este mereu benefic. România va continua să sprijine fără rezerve Republica Moldova în aceste eforturi.
În încheiere, cu speranța că anul viitor va fi unul al revenirii pe deplin la normalitate în toate domeniile, vă rog să-mi permiteți să vă urez multă sănătate, prosperitate și împliniri”, a mai spus Daniel Ioniță.
