LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 334. O femeie a murit, iar alte două persoane au fost rănite, în urma unui bombardament din Sumî/ UE a aprobat o nouă tranșă, în valoare de 500 de milioane de euro, ajutor militar pentru ucraineni

23 ianuarie 2023, 07:29 Ucraina 271
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 334-a zi de rezistență eroică în fața armatei rusești, care a invadat teritoriul ucrainean la 24 februarie, în urma decretului emis de președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la „denazificarea și demilitarizarea” poporului ucrainean.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că o nouă ofensivă a Federației Ruse poate fi lansată în orice direcție. În cadrul unui interviu acordat postului german de televiziune ARD, el a spus că există o mare diferență între viziunea Ucrainei și cea a Rusiei, deoarece Putin se gândește unde să atace, iar ucrainenii unde să se apere. Totodată, președintele ucrainean a precizat că aprovizionarea Ucrainei cu zeci de tancuri occidentale împotriva miilor de tancuri pe care le are armata rusă nu ar rezolva problema, dar va ajuta la motivarea armatei ucrainene.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a remarcat că acțiunea militară observată în Belarus în ultimele 24 de ore indică faptul că în Belarus nu s-a întâmplat nimic semnificativ care să poată fi raportat. Ucrainenii pot fi liniștiți, deoarece un atac dinspre Belarus pare puțin probabil pentru experți.

UPDATE 21:50. Ucraina așteaptă livrări de sisteme de rachete sol-aer Patriot, care au fost promise anterior, și are deja în vedere tancuri Abrams, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy într-un discurs video adresat participanților la o conferință a camerelor de comerț și industrie din SUA.

„Libertatea globală a avut mult timp un deficit de victorii globale. Ucraina, împreună cu America, împreună cu partenerii noștri, face față acestui deficit”, a declarat președintele ucrainean.

Zelenskiy a declarat că, după încheierea războiului, Ucraina va putea oferi mediului de afaceri american multe proiecte interesante de realizat. Cooperarea cu JP Morgan, Goldman Sachs, Starlink și Westinghouse a început deja.

„Sistemele voastre geniale de apărare, cum ar fi HIMARS sau Bradley, unesc deja istoria noastră de libertate cu întreprinderile voastre. Îl așteptăm pe Patriot. Sunt cu ochii pe Abrams”, a adăugat președintele ucrainean.

UPDATE 21:00. Vicepreședintele Parlamentului European și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că sprijinul militar acordat Ucrainei pentru arme din bugetul UE a crescut la 3,6 miliarde de euro.

Potrivit corespondentului UNIAN, el a făcut această afirmație în cadrul unui briefing după o reuniune a Consiliului UE la nivelul miniștrilor de externe ai statelor membre.

„Vom continua să sprijinim Ucraina. Ucraina trebuie să câștige acest război. Și noi vom sprijini în cel mai bun mod posibil”, a declarat șeful diplomației europene.

El a declarat că astăzi, în cadrul unei reuniuni online a Consiliului UE cu ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba, a fost confirmat faptul că eforturile colective ale UE în sprijinul Ucrainei vor continua atât timp cât va fi necesar.

„Astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o a șaptea tranșă de sprijin militar, cu o sumă suplimentară de 500 de milioane de euro și o sumă suplimentară de 45 de milioane de euro pentru măsuri de sprijin pentru instruirea forțelor ucrainene în cadrul misiunii de asistență militară pentru Ucraina (EUMAM)”, a declarat Borrell.

Astfel, sprijinul total pentru armata ucraineană în cadrul Facilității europene pentru pace se ridică acum la 3,6 miliarde de euro. Borrel a precizat că acest sprijin este finanțat de la bugetul UE. El a menționat că nu trebuie uitat că sprijinul total al Ucrainei pentru nevoile militare, financiare, economice și umanitare este de 49 de miliarde de euro.

„Aproape 50 de miliarde de euro. Aceasta înseamnă că Uniunea Europeană, statele membre și instituțiile UE împreună ocupă primul loc în susținerea Ucrainei”, a subliniat Borrell. El a spus că Rusia a continuat atacurile barbare sistematice asupra orașelor ucrainene, ucigând civili și distrugând infrastructura civilă.

„Nu am văzut nicio disponibilitate reală a Rusiei pentru o pace justă și durabilă”, a spus Borrell.

UPDATE 20:35. Letonia a anunţat luni expulzarea ambasadorului rus de la Riga, informează AFP. Diplomatul trebuie să părăsească teritoriul leton nu mai târziu de 23 februarie.

Totodată, un comunicat al ministerului de externe al Letoniei anunţă că ambasadorul acestei ţări la Moscova urmează să fie retras din Rusia până în 24 februarie.

Ministerul şi-a motivat decizia prin continuarea conflictului din Ucraina şi prin „solidaritatea cu Estonia şi Lituania”.

Estonia anunţase tot luni că îl va expulza pe ambasadorul Rusiei, ca măsură de reciprocitate după decizia similară luată de Moscova faţă de ambasadorul estonian.
UPDATE 19:30. Forțele de apărare ucrainene au lovit în cursul nopții un depozit logistic rusesc și trei zone de staționare inamice. Aviația ucraineană a efectuat cinci lovituri asupra unor zone de staționare inamice, a anunțat luni, 23 ianuarie, Statul Major al Forțelor Armate ucrainene într-un raport.

„Unități ale forțelor de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare ucrainene... a lovit trei zone de concentrare a ocupanților și un depozit logistic inamic”, se arată în raport.

Potrivit Statului Major General, invadatorii au efectuat patru lovituri cu rachete asupra zonelor populate în timpul zilei (două rachete au fost distruse de apărarea noastră aeriană) și 18 lovituri aeriene. Inamicul a tras și 24 de lansatoare de rachete.

Statul Major General a avertizat, de asemenea, că atacurile aeriene și cu rachete ale Rusiei continuă să amenințe întregul teritoriu al Ucrainei.

UPDATE 18:48. Misiunile permanente ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au început să lucreze la toate centralele nucleare ucrainene.

„În cursul săptămânii trecute, reprezentanți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică au sosit la instalațiile nucleare ucrainene. Acum, specialiștii și-au început activitatea la KNPP, astfel încât acum misiunile permanente vor lucra la centralele nucleare de la Rivne, Cernobîl, Ucraina de Sud și Hmelnițk”, a precizat Energoatom într-un comunicat al NNEGC.

Sarcina misiunilor este de a menține securitatea nucleară și radiologică a instalațiilor nucleare din Ucraina, într-un moment în care Rusia comite un adevărat terorism nuclear.

Compania a reamintit că experții vor lucra la uzine ca răspuns la o cerere oficială din partea guvernului ucrainean. O misiune a AIEA lucrează la centrala nucleară Zaporojie, ocupată temporar, din septembrie 2022.


UPDATE 18:20. Forțele de ocupație rusești au bombardat comunitatea Esman din regiunea Sumî și au lovit casa unei familii numeroase. Bombardamentul a ucis o femeie și a rănit alte două persoane, a anunțat șeful administrației militare regionale, Dmitro Jîvițkii.

Potrivit acestuia, au fost 10 lovituri de tunuri de artilerie, iar unul dintre obuze a lovit casa unui localnic. Se știe că răniții au fost evacuați la cel mai apropiat spital.

Jîvițkii a precizat că va oferi mai multe detalii mai târziu.

De asemenea, rușii au tras asupra clădirilor rezidențiale și a căii ferate din Vorojba, regiunea Sumî, în jurul orei 14:00. Au tras cu tunul de artilerie, 10 obuze au explodat în centrul orașului, a declarat șeful OVA.

„A fost o lovitură directă asupra unui bloc de apartamente. Unul dintre apartamente a fost complet distrus - a fost lovit de un obuz rusesc. Alte trei apartamente au pagube semnificative. De asemenea, exploziile au distrus anexele locuitorilor din zonă: o bucătărie de vară, un șopron, o casă de baie și un garaj”, se arată în comunicat.

Șrapnelul a avariat o conductă de gaz, linii electrice, clădiri și șine de cale ferată.



UPDATE 17:55. Ucraina a pronunțat primul verdict în instanță pentru organizarea unui fals „referendum” organizat de Rusia în septembrie în teritoriile ocupate.

O colaboratoare din regiunea Herson a fost condamnată la închisoare, a anunțat SBU.

În timpul procesului, s-a dovedit că locuitorul din districtul Berîslav, la începutul invaziei la scară largă, a mers să coopereze cu rușii și a început să lucreze în administrația de ocupație.

În special, ea a fost implicată în organizarea și desfășurarea unui pseudo-referendum ilegal.

„Intrusul a format pe teritoriul raionului așa-zise registre electorale, a îndemnat oamenii să meargă la secțiile de votare și să voteze în favoarea țării agresoare. Ea a mers personal prin gospodăriile particulare și a cerut ca oamenii să pună „semnul necesar pe buletinele de vot””, a declarat SBU.

După ce localitatea a fost recucerită în octombrie, colaboratorul a fost reținut de către ofițerii SBU care desfășurau măsuri de stabilizare. Pe baza probelor colectate, instanța a găsit-o pe femeie vinovată în temeiul părții 2 a articolului 28 și a părții 5 a articolului 111-1 din Codul penal al Ucrainei - activități de colaborare.

Deoarece acuzata a cooperat cu ancheta, instanța a condamnat-o la doar cinci ani de închisoare și a privat-o de dreptul de a lucra în cadrul Guvernului și de a se implica în activități legate de alegeri timp de 10 ani.

UPDATE 17:35. La 23 ianuarie, unități de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene ucrainene au distrus două avioane de atac rusești Su-25 și un elicopter de atac Ka-52 cunoscut sub numele de Alligator în partea de est a Ucrainei, a anunțat Comandamentul Forțelor Aeriene.

În plus, apărătorii ucraineni au distrus și două rachete ghidate X-59 și o dronă tactică Orlan-10. Un total de 6 ținte aeriene au fost distruse între orele 10:00 și 16:00 pe 23 ianuarie.

Elicopterul Alligator este una dintre cele mai noi unități de avioane de luptă rusești aflate în posesia inamicului, în valoare de aproximativ 16 milioane de dolari. Elicopterul este echipat cu un sistem de rachete antitanc, un tun cu sistem de ghidare cu laser, bombe aeriene și alte arme.


UPDATE 16:45. Budapesta nu va bloca decizia UE privind noua asistență militară pentru Ucraina, dar a amenințat că „acțiunile antiucrainene” ale Kievului vor împiedica continuarea sprijinului pentru Ucraina.

Ministrul ungar de Externe Peter Szijjártó a declarat acest lucru în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, a relatat cotidianul ungar Hirado.

„O decizie care poate duce la continuarea sau escaladarea războiului este împotriva intereselor noastre, de aceea nu considerăm că o creștere a livrărilor de armament este o idee bună, dar nu împiedicăm punerea în aplicare a deciziei UE pe această temă”, și-a explicat el poziția.

În același timp, Szijjártó a relatat și a protestat față de „concedierile bruște, masive și nejustificate ale directorilor și profesorilor din școlile maghiare, precum și față de faptul că instituțiile sunt obligate să îndepărteze simbolurile naționale maghiare”. În opinia sa, „toate acestea sunt semnele unui atac antiungar serios și concentrat”.

„Acest lucru este inacceptabil și nu doar maghiarii, ci și UE ar trebui să înțeleagă acest lucru. Este inacceptabil ca cineva să prezinte acest lucru ca pe o problemă bilaterală”, a spus el, adăugând că Ucraina ar trebui să revină la legile de dinainte de 2015.

„Atacurile asupra maghiarilor și acțiunile antimaghiare fac foarte dificilă luarea unor decizii pe termen scurt care cer ca Ungaria să facă sacrificii pentru a sprijini Ucraina”, a declarat ministrul ungar.

„Ne așteptăm ca Ucraina să respecte drepturile comunității naționale maghiare, (...) și ne așteptăm, de asemenea, ca UE să ia măsuri în această problemă”, a adăugat el.

UPDATE 16:06. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că este „prea devreme” pentru a vorbi despre o potențială candidatură de realegere pentru 2024 pentru președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Întrebat dacă Putin plănuia să candideze pentru un nou mandat, Peskov a spus: „Președintele nu a făcut nicio declarație în acest sens”.

Întrebat dacă Kremlinul a început deja să se pregătească pentru o campanie de realegere, Peskov a spus că este „prea devreme” pentru a vorbi despre asta, deoarece Kremlinul are „o mulțime de afaceri curente”.

În 2021, Putin a semnat o lege care îi va permite să mai candideze de două ori la președinție în timpul vieții, potențial menținându-l în funcție până în 2036.

Dacă ar rămâne la putere până în 2036, mandatul său l-ar depăși chiar și pe cel al lui Iosif Stalin, care a condus Uniunea Sovietică timp de 29 de ani.

UPDATE 15:20. Letonia își va degrada relațiile diplomatice cu Rusia și îl va informa pe ambasadorul rus să părăsească țara până pe 24 februarie, a declarat ministrul său de externe Edgars Rinkēvičs.


El a spus că decizia a fost luată „în solidaritate” cu Estonia, pe care Rusia a acuzat-o astăzi de „rusofobie totală”.

Ministerul rus de externe a declarat că i-a spus trimisului eston că trebuie să plece luna viitoare. Ca răspuns, Tallinn i-a spus trimisului Moscovei să plece.

UPDATE 14:35. Potrivit estimărilor serviciilor de informații ucrainene, în Federația Rusă, în ciuda planurilor declarate de mobilizare parțială a 300 de mii, au fost deja chemate 315 mii de persoane, iar aceste măsuri sunt încă în desfășurare. Acest lucru a fost raportat de șeful adjunct al Direcției principale de informații a Ministerului Apărării, Vadym Skibitsky, într-un interviu pentru Ukrinform, publicat pe 23 ianuarie.

Potrivit acestuia, rușii efectuează în prezent o altă „mobilizare” în teritoriile ocupate temporar din regiunile Lugansk și Donețk.

„La un asemenea ritm de război, pur și simplu nu va mai rămâne nicio populație masculină aptă de muncă”, a subliniat Skibitsky.

Reprezentantul serviciilor de informații a menționat că nu există suficiente arme pentru unitățile pe care le formează în prezent Federația Rusă. Rușii nu o produc atât de mult pe cât o pierd.

„Moscova a început să scoată echipamentele și armele din depozit, din arsenale, dar sunt vechi de 30 de ani sau mai mult, are nevoie de reparații și întreținere, și știm asta, de exemplu, de la divizia a 2-a a Armatei 1 de tancuri”, potrivit lui Skibitskyi.

UPDATE 13:45. Polonia va aplica pentru permisiunea din partea guvernului german de a livra Ucrainei tancurile de luptă Leopard de producţie germană, a anunţat luni premierul Mateusz Morawiecki, potrivit DPA.

"Vom cere o astfel de aprobare, însă asta este o chestiune secundară", a declarat Morawiecki la Poznan, în vestul Poloniei.

Chiar dacă Polonia nu va primi în final aprobarea Germaniei, îşi doreşte să acţioneze în cadrul unei mici coaliţii, a precizat el.

"Dacă Germania nu va face parte din această coaliţie, tot ne vom transfera tancurile în Ucraina împreună cu alţii", a adăugat Morawiecki.
UPDATE 13:00. Deficitul de energie din sistemul energetic al Ucrainei a crescut pe măsură ce consumul crește, a informat operatorul de rețea de stat al țării, Ukrenergo, pe 23 ianuarie.
Au fost introduse întreruperi de urgență a curentului în regiunile Harkov, Dnipropetrovsk, Lviv, Zaporizhzhia și Volyn, unde limitele de consum au fost depășite.

Întreruperile de energie electrică ar putea fi implementate și în alte regiuni ucrainene, a scris Ukrenergo pe Telegram.

„Consumul de energie electrică este mai mare decât duminică din cauza începerii săptămânii de lucru, precum și a scăderii treptate a temperaturii în toată Ucraina”, se arată în raport.
Potrivit lui Ukrenergo, cel mai recent atac în masă al Rusiei asupra sistemului energetic al Ucrainei din 14 ianuarie „a cauzat daune semnificative” mai multor unități de energie ale centralelor termice.

„Producția de energie electrică la centralele în exploatare nu poate acoperi în totalitate consumul”, a adăugat operatorul.

UPDATE 12:17. Rusia semnalează o degradare a relațiilor diplomatice cu Estonia, membru NATO, acuzând Tallinnul de „rusofobie totală”.

Reuters relatează că Ministerul rus de Externe a declarat că i-a spus trimisului eston că trebuie să plece luna viitoare, iar ambele țări vor fi reprezentate reciproc în capitalele celeilalte de un însărcinat cu afaceri de interimar în loc de un ambasador.

Acest lucru poate fi văzut ca răspuns la o mișcare a Estoniei de a reduce dimensiunea ambasadei Rusiei la Tallinn.

„În ultimii ani, conducerea Estoniei a distrus intenționat întreaga gamă de relații cu Rusia. Rusofobia totală, cultivarea ostilității față de țara noastră au fost ridicate de Tallinn la rangul de politică de stat”, se spune.

Comentând despre degradarea legăturilor, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a spus: „Regimul estonian a primit ceea ce merita”.

UPDATE 11:58. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat duminică că se așteaptă ca în curând să fie luată o decizie cu privire la livrarea de tancuri în Ucraina, indiferent care ar fi calea, relatează Reuters și Hotnews.

Vorbind într-un interviu la ARD TV din Germania, Pistorius a spus că Germania nu va lua o decizie pripită, deoarece guvernul are mulți factori de luat în considerare, inclusiv consecințele pentru securitatea populației germane.

Declarațiile acestuia vine la foarte scurt timp după ce a apărut informația că ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a declarat că Germania nu ar sta în cale dacă Polonia va trimite tancurile Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina.

Germania nu se va „împotrivi” dorinţei Poloniei de a livra Ucrainei tancuri Leopard, care le cere insistent, dacă Varşovia va cere permisiunea, a declarat duminică şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

Guvernul german este sub presiune din ce în ce mai mare pentru a furniza Ucrainei tancuri Leopard, care ar putea avea un impact semnificativ pe câmpul de luptă împotriva trupelor ruse.


UPDATE 11:25. Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat duminică, după summitul cu cancelarul german Olaf Scholz în care Parisul și Berlinul au marcat 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Élysée, că Franţa nu exclude posibilitatea de a oferi Ucrainei tancuri grele Leclerc pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite anumite condiţii, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

„I-am cerut ministrului apărării să se ocupe de asta, nimic nu este exclus”, a spus Macron la o conferinţă de presă comună cu cancelarul Scholz, după consiliul de miniştri franco-german care s-a desfăşurat la Paris pentru a marca șase decenii de la reconcilierea franco-germană.

El a enunţat însă trei condiţii pentru aceasta, şi anume ca trimiterea unor astfel de tancuri armatei ucrainene să nu conducă la o escaladare a conflictului, soldaţii ucraineni să fie pregătiţi să le folosească şi să nu fie afectate capacităţile armatei franceze, relatează Agerpres.


UPDATE 10:57. Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, a anunțat că a noua întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei (formatul „Ramstein”) va avea loc în februarie.


„La fiecare întâlnire, văd cum crește încrederea partenerilor noștri în Ucraina. Toate acestea se datorează muncii asidue a soldaților și reprezentanților noștri”, a menționat Reznikov.

La cea de-a 8-a întâlnire în format Rammstein au fost reprezentanți ai departamentelor de apărare și ai guvernelor din 54 de țări. Înainte și după întâlnire, țările au anunțat noi pachete de ajutor pentru Ucraina.


UPDATE 10:42. Preşedintele Vladimir Zelenskiy le-a vorbit ucrainenilor despre justiţie, în mesajul video de duminică seară, menţionând cazul de corupţie descoperit în rândul oficialilor guvernamentali şi asigurându-i că în ciuda războiului, societatea se va construi pe principii corecte şi nu va mai reveni la practicile din trecut.

El a părut să sugereze că în zilele următoare va anunţa unele schimbări importante în această privinţă, scrie News.ro.

„Vreau ca acest lucru să fie clar: nu se va reveni la ceea ce a fost în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane apropiate de instituţiile statului sau cei care şi-au petrecut întreaga viaţă alergând după un scaun”, a spus Vladimir Zelenskiy.

„Într-o societate care simte dreptatea, unitatea oamenilor este întotdeauna mai puternică”, a spus el, menţionând că guvernul a demis duminică un viceministru care a fost demascat de procurori ca fiind corupt.

UPDATE 10:20. Estonia a transferat în Ucraina obuziere de 155 de milimetri, precum și alte arme, inclusiv obuze de artilerie și lansatoare de grenade antitanc, a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Dăm toate obuzierele noastre de 155 mm Ucrainei. În acest fel, dorim să creăm un precedent, astfel încât alte țări să nu aibă nicio scuză pentru care nu pot oferi Ucrainei armele necesare pentru a câștiga războiul”, a spus ambasadorul Estoniei în Ucraina, Kaimo Kuuska.

Astfel, guvernul Estoniei a aprobat următorul și în prezent cel mai mare pachet de ajutor militar pentru Ucraina, cu un cost total de 113 milioane de euro.


UPDATE 09:53. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut liderilor naționali ai blocului să continue discuțiile privind utilizarea activelor băncii centrale ruse confiscate în valoare de 300 de miliarde de dolari pentru reconstrucția Ucrainei, relatează Financial Times.

Michel a spus că dorește să exploreze ideea de a gestiona activele înghețate ale băncii centrale ruse pentru a genera profituri, care ar putea fi apoi alocate eforturilor de reconstrucție, a informat ziarul luni.

„Este o chestiune de dreptate și corectitudine”, a declarat Michel într-un interviu citat de FT.

„Trebuie să se facă în conformitate cu principiile legale – acest lucru este foarte clar.” Uniunea Europeană a blocat în noiembrie 300 de miliarde de euro (326,73 de miliarde de dolari) din rezervele băncii centrale ruse pentru a pedepsi Moscova pentru invadarea Ucrainei.


UPDATE 09:23. Bombardarea Rusiei asupra regiunilor Ucrainei la 21 ianuarie a rănit o fată de șapte ani din Vovchansk, regiunea Harkov și un băiat de 17 ani din satul Studenok din regiunea Sumi. Bilanțul copiilor decedați este de 459 și 914 răniți, a raportat Procuratura Generală pe 22 ianuarie.

Potrivit guvernatorului regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, adolescentul abia a scăpat de moarte, deoarece bombardamentele i-au distrus complet casa.

Procuratura Generală a mai spus că din 13.961 de copii care au fost deportați ilegal, doar 126 au fost returnați în Ucraina. Cifrele nu sunt definitive, deoarece nu includ date din teritoriile ocupate de ruși și din zonele în care ostilitățile sunt în desfășurare.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, forțele ruse au distrus 3.126 de unități de învățământ din Ucraina, distrugând complet 337 dintre ele.


UPDATE 09:00. Forțele de ocupație rusești au sosit în regiunea Herson, ocupată temporar, aproape fără veste antiglonț și înarmate doar cu arme de calibru mic, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„În perioada 18-21 ianuarie anul curent, în așezările Vinogradovo și Brilovka din regiunea Herson a sosit o reaprovizionare a ocupanților”, se arată în Statul Major General.

Se remarcă faptul că personalul inamic nou sosit era înarmat doar cu arme de calibru mic. În plus, doar unitățile aveau echipament de protecție personală, în special veste antiglonț, în timp ce ocupanții nu aveau echipament militar.


UPDATE 08:45. Armata ucraineană a ucis deja 121.480 de ocupanți ruși în timpul războiului de amploare. Numai pe 22 ianuarie, Rusia a pierdut 720 de soldați, anunță Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pe lângă personal, ocupanții pierd și echipamente:

  • tancuri - 3150 (+5);
  • vehicule blindate de luptă - 6.276 (+8);
  • sisteme de artilerie - 2.146 (+2);
  • sisteme de rachete cu lansare multiplă - 447 (+2);
  • sisteme de apărare aeriană - 220;
  • aeronave - 287;
  • elicoptere - 277;
  • drone la nivel operațional și tactic - 1.894 (+2);
  • rachete de croazieră - 749;
  • nave/ambarcațiuni - 18 (+1);
  • vehicule și autocisterne - 4.936 (+4);
  • echipamente speciale - 193.

UPDATE 08:30. În ultimele 24 de ore, pe 22 ianuarie, unități ale Forțelor de Apărare au respins atacurile forțelor de ocupație rusești în apropierea a 11 localități, a anunțat Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Acestea sunt Stelmakhivka și Novoselivske în regiunea Luhansk și Vyymka, Rozdolivka, Bilohorivka, Paraskoviivka, Bakhmut, Stupochki, Novobakhmutivka, Pervomaiske și Maryinka în regiunea Donețk.

În ultima zi, inamicul a lansat patru rachete și cinci lovituri aeriene. De asemenea, a tras de peste 40 de ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă.

De asemenea, armata rusă continuă să sufere pierderi. Astfel, spitalul orășenesc din Dniprorudne, regiunea Zaporojie, este supraaglomerat de răniți.

„Numai în ultima vreme au fost aduși aproximativ 150 de ocupanți. În același timp, cea mai mare parte a personalului spitalului a refuzat să coopereze cu rușii, astfel că medicii sunt trimiși din Federația Rusă”, se arată în raport.

În ultima zi, aviația Forțelor de Apărare a efectuat 3 lovituri asupra zonelor de concentrare inamice. Avioanele de luptă au doborât, de asemenea, o dronă inamică Orlan-10. Lansatoarele de rachete și artileria ucrainene au lovit 4 zone de concentrare a ocupanților și 3 depozite de muniții.


UPDATE 08:10. Președintele ucrainean a declarat că aprovizionarea Ucrainei cu zeci de tancuri occidentale împotriva miilor de tancuri pe care le are armata rusă nu ar rezolva problema, dar va ajuta la motivarea armatei ucrainene.

„Când armata rusă, care are mii de tancuri, este împotriva noastră, nicio țară nu poate rezolva problema cu 10-50 de tancuri. Ele fac un lucru important - îi motivează pe soldații noștri să lupte pentru propriile valori, pentru că arată că întreaga lume este alături de voi”, a explicat președintele ucrainean.

El a criticat, de asemenea, Germania pentru dorința sa de a furniza arme doar împreună cu alți parteneri, inclusiv cu Statele Unite. â

„Nu așa trebuie procedat - voi da la fel de mult ca și voi. „Lasă America să facă un pas, apoi îl voi face eu. Aceasta nu este o problemă între Germania și America, nu este o competiție de ambiții. Desigur, puteți vorbi încă șase luni și să vă măsurați influența, dar oamenii mor în fiecare zi. Sau puteți să o faceți fără „dacă” sau „când”, ci pur și simplu: dacă puteți da Leopard, atunci dați-l”, a spus Zelenskyy.

El a spus că, atunci când Statele Unite au furnizat 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Bradley ca parte a unui pachet de ajutor militar pentru Ucraina, Germania a furnizat 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder.

„Am fost foarte recunoscător. Dar după declarația despre tancuri - ei spun, cât dai tu, dau și eu - am o întrebare: „Vrei să spui că ai fi putut să dai mai mult Marder? Ați dat 20 doar pentru că americanii au dat 20 de Bradley?”, a spus Zelenskiy.


UPDATE 07:50. Statele Unite trebuie să furnizeze Ucrainei rachete balistice tactice operaționale cu rază lungă de acțiune ATACMS. Acestea ar putea fi folosite pentru lovituri, în special împotriva Crimeii ocupate, a declarat într-un interviu președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților, Michael McCaul, la postul ABC News.

Republicanul a reamintit că ucrainenii au reușit anterior să stăpânească cu succes toate tipurile de arme care au fost furnizate de SUA.

„Stinger MANPADS, Javelin MANPADS, HIMARS MLRS. Ei câștigă atunci când le oferim ceea ce au nevoie”, a subliniat McCaul.


UPDATE 07:21. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a evaluat șansele unei ofensive din partea Belarusului. Analiștii au analizat activitatea militară rusă și belarusă.

„Cea mai periculoasă prognoză a ISW privind o potențială ofensivă majoră a Rusiei în nordul Ucrainei dinspre Belarus pare din ce în ce mai puțin probabilă. ISW evaluează în prezent riscul unei invazii rusești în Ucraina dinspre Belarus ca fiind foarte scăzut”, se arată în noul raport de expertiză.

După cum au remarcat analiștii, acțiunea militară observată în Belarus în ultimele 24 de ore indică faptul că în Belarus nu s-a întâmplat nimic semnificativ care să poată fi raportat. Ucrainenii au fost liniștiți, deoarece un atac dinspre Belarus pare puțin probabil pentru experți.

„Andriy Yusov, un reprezentant al Direcției Principale de Informații Militare (MDI) din Ucraina, a declarat că în prezent nu există nicio amenințare de operațiune ofensivă rusă din Belarus și că GUR nu a observat o grupare și o pregătire a forțelor rusești în Belarus care să permită o astfel de operațiune. Statul Major General ucrainean a confirmat că, începând cu 22 ianuarie, trupele rusești din Belarus nu au format un grup de atac”, au citat experții ISW noile informații.


UPDATE 07:00. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că o nouă ofensivă a Federației Ruse poate fi lansată în orice direcție. În cadrul unui interviu acordat postului german de televiziune ARD, el a spus că există o mare diferență între viziunea Ucrainei și cea a Rusiei, deoarece Putin se gândește unde să atace, iar ucrainenii unde să se apere. Totodată, președintele ucrainean a precizat că aprovizionarea Ucrainei cu zeci de tancuri occidentale împotriva miilor de tancuri pe care le are armata rusă nu ar rezolva problema, dar va ajuta la motivarea armatei ucrainene.

„Putin trimite sute de mii de oameni să moară în război. Străini. Copiii lui nu se luptă, copiii lui nu mor, copiii lui nu suferă. Unde îi sunt copiii și nepoții? Ei nu luptă, nu știu să tragă, așa că poate sunt în Donbas? Îi sprijină acolo, așa cum spune el, pe bieții oameni care sunt afectați? Sau se află în teritoriile ocupate ale Ucrainei, în Crimeea, stând de pază? Cred că nu. Nu îi vom găsi la voi. Și după război, și dincolo de el. Acești oameni vor trăi. Prețul acestui război este reprezentat de victimele altora, nu de președintele rus”, a declarat Zelenskiy.

El a menționat că președintele rus continuă să stabilească obiective pe front, în ciuda pierderilor zilnice de multe vieți omenești.

„O ofensivă poate veni din ambele părți. O ofensivă ar putea avea loc în sud sau în est. De asemenea, el și-a stabilit obiectivul de a ajunge la granițele de admitere a regiunilor Donețk și Luhansk. Aceste sarcini constante, sute, mii de oameni mor în fiecare zi, iar el încă stabilește aceste sarcini”, a adăugat Zelenskiy.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianuarie, 3 ianuarie, 4 ianuarie, 5 ianuarie, 6 ianuarie, 7 ianuarie, 8 ianuarie, 9 ianuarie, 10 ianuarie, 11 ianuarie, 12 ianuarie, 13 ianuarie, 14 ianuarie, 15 ianuarie, 16 ianuarie, 17 ianuarie, 18 ianuarie, 19 ianuarie, 20 ianuarie, 21 ianuarie și 22 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media