„Decizia nocturnă de vineri de a suspenda licența a 6 posturi TV este arbitrară, nu are nicio acoperire juridică și este una deosebit de radicală. (...) Propunem de urgență audierea doamnei Gavrilița, președinta Comisiei Situației Excepționale, și a doamnei Vițu, care este în fruntea Consiliului Audiovizualului și nu a depistat, nu a constatat oarecare încălcări grave în activitatea și politica redacțională a acestor televiziuni. Contăm că Parlamentul ne va auzi și vom avea dezbateri și discuții, și vom găsi soluții pentru această situație”, a declarat Vlad Batrîncea.
După solicitarea lui Batrîncea, deputatul PAS Oazu Nantoi a adresat o întrebare opoziției.
„Stimați colegi, în special domnul Batrîncea, haideți să ne definim: noi suntem cetățeni ai Republicii Moldova sau suntem agenți străini care facem jocul altor părți?”, a replicat Nantoi.
În reacție, Vlad Batrîncea a spus că „sunt cetățean doar al Republicii Moldova și nu ale altor state, ceea ce sugerez și dumneavoastră. Pentru mine există o singură țară, eu nu simt apartenența la alte țări”.
La subiect a intervenit și deputatul Dan Perciun care a salutat decizia CSE, îndemnând opoziția ca să „lase ipocrizia într-o parte”.
„Dacă colegii cred că noi o să ne uităm într-o parte cum anumite televiziuni contribuie la destabilizarea situației în Republica Moldova, anumite televiziuni finanțate de Kremlin promovează războiul și viziunea unui stat imperialist, dacă ei cred că noi o să tolerăm ca un fugar din Israel, care figurează pe lista de sancțiuni internaționale, și care a furat un miliard de dolari de la oamenii acestei țări, își spală imaginea prin televiziuni plătite - și noi o să stăm și să tolerăm, ei greșesc amarnic. (...) Dacă voi credeți că o să vă dăm voie să construiți în Republica Moldova un stat autoritar după modelul Federației Ruse, asta n-o să se întâmple”, a punctat deputatul PAS, Dan Perciun.
„Nu știu cum voi, dar eu de trei zile simt că mediul nostru informațional miroase mai bine, mai puțină putoare propagandistică, voi ați simțit? La unii e dependență de acest miros, de aceea trebuie să continuăm în aceeași manieră de a purifica spațiul informațional, pentru a-l curăța de toxinele propagandistic. Instituțiile să-și facă treaba”, a notat șeful Legislativului.
Într-un final, BCS a solicitat regulamentar o pauză de 30 de minute. „Pauzele lungi și dese - cheia marilor succese”, a ironizat șeful Legislativului.
După reluarea ședinței, deputații din opoziție, cu pancarte în mâini, au ieșit la tribună în semn de protest scandând „rușine” și „anticipate” și au acuzat PAS de cenzură.
„Ne solidarizăm cu cei peste o mie de persoane, angajații acelor televiziuni care au rămas fără o sursă de existență în ajunul sărbătorilor. Ne solidarizăm cu autoritățile publice locale care au grave probleme cu bugetul și cu soluționarea problemelor existente. Ne solidarizăm cu toți cetățenii care au dreptul să spună poziția lor”, a declarat Batrîncea care a menționat că fracțiunea BCS boicotează ședința.
După câteva minute în care au scandat lozinci anti-PAS, BCS a părăsit sala de plen. „Nu dorim să fim mobila în acest Parlament, care categoric trebuie să fie dizolvat. (...) Nici în perioada lui Plahotniuc, R. Moldova nu a trăit asemenea instrumente, este deosebit de rușinos”, a vociferat Batrîncea.
În sala de plen au fost prezenți și jurnaliști de la canalele rămase fără licență Elena Pahomova (NTV Moldova), Alexei Lungu (Primul în Moldova) și Tatiana Țurcan (TV6).
