Risc de contaminare a Nistrului, după ce o rachetă a lovit o stație electrică pe partea ucraineană. Ce spune Ministerul Mediului

26 decembrie 2022, 18:08 Mediu 176
Nistru.  Sursa: IGSU

Ministerul Mediului Republicii Moldova informează despre existența riscului de contaminare a fluviului Nistru, în urma unui atac cu rachetă asupra unei stații electrice din Lviv, în apropiere de granița moldo-ucraineană. Potrivit unui comunicat al instituției, incidentul a provocat deversarea uleiului din transformatoarele și condensatoarele stației într-un afluent al râului. Totodată, serviciile de profil din Ucraina spun că se iau „toate măsurile necesare” pentru absorbția uleiului de pe suprafaţa apei până la intrarea în fluviul Nistru.

Reprezentanții Ministerului Mediului După spun că după atacurile recente ale Federației Ruse, asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei, a fost înregistrată o explozie a unei rachete la una din substațiile sistemului energetic din regiunea Lviv. Incidentul a contribuit la deversarea uleiului din transformatoarele și condensatoarele substației în unul din afluenții mici ai Nistrului.

Pe data de 24 decembrie curent, după explozia produsă, agentul economic care administrează această substație, de comun cu Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din regiune, au încercat cu forțele proprii să înlăture contaminarea prin intermediul bornelor de colectare a uleiului de la suprafață.

Serviciile de laborator din regiunea Lviv, Ivano-Frankivsk, Cernăuți, Moghilău au informat partea moldovenească despre faptul că situația se află sub controlul serviciilor de profil și se iau toate măsurile necesare pentru absorbția uleiului de pe suprafaţa apei până la intrarea în fluviul Nistru, pentru a evita răspândirea acestuia pe cursul său.

„Cu regret, există probabilitatea ca o parte din acest ulei să pătrundă și în fluviul Nistru, însă, monitorizând viteza fluxului de apă, nivelul și debitul apei și luând în considerație că fluviul posedă capacitatea de autoepurare naturală, specialiștii laboratorului de referință de mediu constată că, această poluare va fi atenuată până la intrare în coada lacului de acumulare Nistrean. Iar datorită celor două lacuri de acumulare, va contribui semnificativ la reţinerea substanţelor poluante, împiedicând transportarea acestora pe cursul fluviului pe segmentul Republicii Moldova”, spun oficialii de la Chișinău.

În același comunicat se menționează că laboratorul de referință al Agenției de Mediu conlucrează cu Direcția Bazinieră a Resurselor acvatice a râului Prut și Siret, a Agenției de Stat a Ucrainei privind resursele acvatice cu filialele la Cernăuți și Moghilău, care monitorizează sectorul de Nistru pe teritoriul Ucrainei.

Autoritățile de profil de la Chișinău sunt informate sistematic, se mai spune în mesajul ministerului, despre toate schimbările, modificările în compoziția chimică a calității apei în fluviul Nistru pe teritoriul Republicii Moldova.

La rândul său, Agenția de Mediu spune că va informa operativ organele cu funcție de control, de luare a deciziilor, societatea civilă și populația, privind gradul de poluare.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media