UPDATE 22:15. Prim=ministrul britanic Rishi Sunak a cerut un audit al eficacității ajutorului britanic pentru Ucraina, scrie BBCNewsnight, citând surse.
Premierul britanic a cerut să evalueze cât și ce s-a investit în ajutorul Ucrainei și ce rezultat a fost obținut. Vestea a stârnit îngrijorare în rândul membrilor guvernului, care sunt în favoarea sprijinului necondiționat pentru Ucraina.
„Războaiele nu sunt câștigate [prin audit]. Războaiele sunt câștigate din instinct. La începutul acestui an, Boris [Johnson] a spus să o facem. Așa că Rishi trebuie să-și canalizeze propriul Boris din interior în politica externă [pentru a sprijini Ucraina] și nimic altceva.” , - spune una dintre sursele BBC Newsnight.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy, spun sursele, este conștient de aceste fluctuații. El a vorbit cu Sunak și a spus că sprijinul Marii Britanii este extrem de important pentru Ucraina.
Amintim că Marea Britanie este unul dintre principalii susținători ai Ucrainei în acest război. În 2022, a oferit cel puțin 2,3 miliarde de lire sterline pentru arme și alte asistențe. În același timp, Marea Britanie, după pandemie și război, se confruntă cu una dintre cele mai grave crize economice din ultimii ani. Inflația din țară va depăși 10% până la sfârșitul anului 2022.
UPDATE 21:45. Moldova încetează difuzarea posturilor rusești și pro-ruse.
Decizia a fost aprobată astăzi de Comisia pentru Situații de Urgență a Guvernului pentru perioada stării de urgență.
Astfel, potrivit TASS, difuzarea posturilor TV Primul în Moldova, RTR-Moldova, NTV-Moldova, precum și a trei posturi locale Orhei-TV și Akcent-TV și TV6 vor fi oprite în Moldova.
UPDATE: 21:30. Sistemul energetic al Ucrainei a pierdut peste 50% din capacitate în urma atacurilor masive cu rachete rusești/
Vineri, ca urmare a atacurilor masive cu rachete ale Federației Ruse asupra infrastructurii de energie electrică a Ucrainei, mai mult de 50% din consumul sistemului energetic unificat al țării a fost pierdut, a anunțat operatorul Ukrenergo, potrivit Sky News.
Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că nouă instalații energetice au fost avariate în atacul de astăzi.Unele zone – inclusiv Harkov și Poltava – suferă de pene de curent.
UPDATE 21:10. Crește bilanțul deceselor în Krivoi Rog.
Trei persoane au fost ucise în atacul cu rachete rusești de vineri dimineață asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, potrivit unui bilanț actualizat prezentat de guvernatorul Valentin Reznichenko.
Alte 13 persoane au fost rănite. Printre cei răniți se numără patru copii – un băiat și o fată, ambii în vârstă de trei ani, precum și un băiat și o fată de șapte ani – potrivit lui Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului Krivoi Rog.
UPDATE 20:50. Invadatorii și colaboratorii ruși au închis intrarea în teritoriul ocupat temporar al regiunii Zaporojie prin punctul de control Vasilievka, acuză primarul Melitopolului, Ivan Fedorov.
„După câteva operațiuni de succes ale Forțelor Armate ale Ucrainei și ale Forțelor de Rezistență în așezările ocupate temporar din regiunea Zaporojie, invadatorii au închis intrarea prin punctul de control Vasilievka. Ei spun că aceasta este „pentru a contracara activitățile teroriste”. Dar principalii teroriști sunt invadatorii înșiși și acoliții lor locali”, a scris el pe canalul său de Telegram.
UPDATE 20:25. În spital, după zece zile de luptă pentru viața lor, doi polițiști Cerkasi care au fost răniți pe un sector minat din regiunea Herson, a anunțat serviciul de presă al poliției din regiunea Cerkasi pe Facebook.
Este vorba despre Viktor Mazurenko și Mihail Pustovit.
„Timp de zece zile, medicii au luptat pentru viața sergentului superior de poliție Viktor Mazurenko, șoferul plutonului nr. 1 al companiei nr. 2 a batalionului special de poliție GUNP din regiunea Cerkasi și locotenentului de poliție Mihail Pustovit, inspectorul plutonului nr. 2 a companiei nr. 2 a batalionului special de poliție GUNP din regiunea Cerkasi. Dar, din păcate, astăzi inimile lor s-au oprit”, se arată în mesaj.
Amintim că pe 7 decembrie, opt polițiști din regiunea Cerkasi au fost aruncați în aer în regiunea Herson în timpul unor măsuri de stabilizare a unei cascade de mine inamice.
Patru ofițeri de aplicare a legii au fost uciși pe loc: șeful Direcției Principale a Poliției Naționale din regiunea Cerkasi Mihail Kuratchenko, specialistul în explozivi Igor Melnik, cinologul Serghi Nenada și asistentul de serviciu al SRPP al departamentului de poliție din districtul Uman Vadim Perijok. Alții patru au fost răniți.
UPDATE 20:10. Potrivit Statului Major, trupele ruse continuă să-și consolideze pozițiile la granița regiunii Herson și a regiunii ocupate Crimeea.
În același timp, armata rusă își consolidează apărarea și securitatea instalațiilor de alimentare cu apă de pe teritoriul ocupat temporar al Crimeei, în special Canalul Crimeei de Nord.
S-a stabilit că în acest scop au fost trimise suplimentar unități mobilizate de pe teritoriul regiunii Krasnodar.
UPDATE 19:45. Trupele ruse au lansat 70 de rachete de croazieră și 4 rachete aeriene dirijate asupra Ucrainei, pe parcursul zilei de 16 decembrie, raportează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Apărarea ucraineană a doborât 60 de rachete de croazieră. În urma atacurilor, potrivit informațiilor, mai multe facilități de infrastructură energetică și clădiri rezidențiale au fost lovite în regiunile Jitomir, Kiev, Harkiv, Dnepropetrovsk și Zaporojie.
De asemenea, unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare ucrainene au lovit trei zone de concentrare a forțelor armate ruse, un post de comandă și depozite de muniție ale inamicului.
UPDATE 19:30. Prim-ministrul Șmigal: Antreprenorii ucraineni au importat 500.000 de generatoare în țară.
„Întreprinzătorii ucraineni mici și mijlocii au importat deja 500.000 de generatoare de putere redusă. Dar pentru a trece peste iarnă, avem nevoie de încă 17.000 de grupuri electrogene mari și industriale”, a spus el.
Generatoarele de energie au devenit o nevoie urgentă pentru ucraineni din cauza grevelor rusești asupra infrastructurii sale energetice, care au început cu puțin timp înainte de apariția vremii reci.
Uniunea Europeană coordonează furnizarea de loturi mari de generatoare către Ucraina, dar autoritățile se bazează și pe cetățeni: pe 13 decembrie, Rada Supremă a susținut un proiect de lege care permite importarea în țară a generatoarelor și modemurilor Starlink fără taxe vamale. More about this source textSource text required for additional translation information Send feedback Side panels
UPDATE 18:55. Un avion Iliuşin-76 A50U şi avioane MiG-31K au fost văzute pe "cerul Belarusului" în timpul atacurilor aeriene de vineri asupra Ucrainei, a declarat armata ucraineană, relatează CNN.
La începutul acestei săptămâni, Belarusul a anunţat exerciţii militare în întreaga ţară, iar Vladimir Putin urmează să se întâlnească luni cu liderul belarus Aleksandr Lukaşenko.
Avionul MiG-31K este capabil să transporte o rachetă „Kinjal”. Racheta este hipersonică şi, prin urmare, dificil de interceptat. Cu toate acestea, din comunicatul Statului Major ucrainean nu reiese clar dacă în timpul atacurilor s-a lansat vreo rachetă Kinjal, precizează CNN.
Forţele armate ucrainene au subliniat că atacurile au fost, în general, „deosebite”, având în vedere că rachetele nu au fost lansate doar de pe Marea Caspică şi de pe Marea Neagră, ci „şi din regiunea Saratov, în zona Engels, unde este baza bombardierelor strategice Tu-95MS”.
Săptămâna trecută a avut loc o explozie la baza aeriană Engels din interiorul Federaţiei Ruse. Atacul a fost pus de ruşi pe seama ucrainenilor, dar Ucraina nu a recunoscut niciodată că a comis atacul.
De pe Marea Neagră, rachetele au fost lansate de pe fregata „Amiral Makarov”, cea care la un moment dat ar fi fost avariată de un atac cu drone atribuit ucrainenilor şi care a răams mândria flotei ruse din Marea Neagră, după scufundarea navei-amiral Moskva, în primăvară.
Comunicatul armatei ucrainene precizează că în atacurile de vineri au fost folosite 27 de rachete S-300.
UPDATE 18:30. Parlamentul din Bulgaria a aprobat donarea de armament către Ucraina, după o lungă dispută între partidele pro-ruse şi pro-europene
Parlamentul bulgar a aprobat vineri donarea de armament către Ucraina pentru a ajuta această ţară să reziste în faţa agresiunii ruse, după luni întregi de dezbateri între partidele pro-ruse şi cele pro-occidentale din această ţară, singura membră a NATO şi a Uniunii Europene care, alături de Ungaria, nu a trimis până acum un astfel de ajutor, scrie Agerpres.
Trimiterea de material de luptă, în principal antiaerian, a fost susţinută de 166 de deputaţi din formaţiuni euroatlantice şi respinsă de 48 de reprezentanţi ai Partidului Socialist şi ai formaţiunii ultranaţionaliste pro-ruse Vazrajdane (Renaşterea), relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Socialiştii, care consideră că un astfel de ajutor reprezintă o implicare în război şi contribuie la prelungirea lui, i-au cerut preşedintelui Rumen Radev, considerat prorus, să se opună prin veto trimiterii de arme în Ucraina.
În trecut, Radev a apreciat că trimiterea de arme Ucrainei contravine securităţii naţionale şi diminuează capacităţile defensive ale Bulgariei.
Deşi tipul de arme care urmează să fie trimise este păstrat secret, surse militare au declarat pentru EFE că va fi donată o cantitate importantă de tunuri antiaeriene de 23 de milimetri, un model mai vechi, cu tehnologie sovietică, dar pe care Ucraina le foloseşte deja cu eficacitate pentru a doborî drone iraniene cu care Rusia bombardează periodic această ţară.
UPDATE 18:10. „Obiecte zburătoare neidentificate” au căzut în regiunea Volgograd. În timp, aceasta a coincis cu un nou atac asupra Ucrainei
Mai multe „obiecte zburătoare neidentificate” au căzut în această dimineață în raionul Elanski din regiunea Volgograd, scrie ediția regională V1.ru.
Incidentul a coincis cu un alt atac cu rachete rusești asupra Ucrainei.
V1.ru publică o selecție de videoclipuri realizate de localnici. Într-unul dintre ele, un obiect în formă de „trabuc” zboară cu viteză mare. În altul, apar copaci căzuți și un hambar cu zidul spart.
„Este groaznic, toți copacii de aici au fost aruncați în aer. Sunt niște tuburi și scânduri împrăștiate în jur. Iată alte bucăți. Se pare că a început să cadă de sus, dar nu a lovit copacii de acolo”,comentează o femeie. Majoritatea oficialilor locali au refuzat sa comenteze situatia.
„Din fericire, nu sunt morți sau răniți în urma incidentului”, a spus Alexei Golev primarul satului Dubovski, citat V1.ru, „S-a întâmplat în jurul orei 9:00. Ceva a căzut pe câmp și ceva a căzut pe teritoriul unei gospodării private, pe un hambar. Nu am putut stabili încă despre ce fel de obuz este vorba. Zona este izolată, așteptăm militarii.”
La fața locului au venit angajați ai Ministerului Situațiilor de Urgență din Rusia, dar reprezentanții instituției au transmis jurnaliștilor să contacteze Ministerul Apărării pentru comentarii.
Pe parcursul zilei de vineri, armata rusă a atacat Ucraina cu peste 60 de rachete în această dimineață. Acestea, potrivit autorităților, ar fi fost lansate din Marea Caspică, de la sol și din aer.
UPDATE 17:40. Uniunea Europeană a adoptat astăzi cel de-al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei. Măsurile punitive vizează companii ruseşti de apărare, bănci, media şi oficiali ai statului „pentru a deraia şi mai mult economia rusă şi maşina de război”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul său de Twitter.
UPDATE 17:15. Senatul SUA a aprobat un buget de apărare record pentru 2023. Acesta ia în considerare asistența acordată Ucrainei și Taiwanului.
Senatul SUA a aprobat un buget record de apărare de 858 de miliarde de dolari pentru 2023, cu 45 de miliarde de dolari mai mult decât a propus președintele Joe Biden, scrie BBC.
Bugetul pentru 2023 este un nivel record, spun experții.
Include salarii mari pentru armata americană, finanțare pentru achizițiile de arme, subvenții pentru Taiwan, care se opune Chinei și, parțial, pentru Ucraina, care este în război cu Rusia.
Principalul pachet de asistență pentru Ucraina, care include împrumut-închiriere, există separat, în afara bugetului militar al SUA.
Pe 15 decembrie, Uniunea Europeană a convenit și asupra unui acord pentru a oferi Ucrainei asistență în valoare de 18 miliarde de euro în 2023.
UPDATE 16:46. Casa Albă a anunțat vineri că urmează să fie predat următorul pachet de asistență de securitate pentru Ucraina și este de așteptat să includă mai multe capacități de apărare aeriană pentru țară.
„Așa cum ați văzut în pachetele anterioare, cred că vă puteți aștepta să vedeți capacități suplimentare de apărare aeriană în acest sens”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională a Casei Albe, potrivit The Guardian.
UPDATE 16:18. Occidentul a sancţionat compania rusă care produce dronele Orlan, folosite de Rusia în invazia din Ucraina, această companie continuă să lucreze graţie intermediarilor care îi înlesnesc achiziţionarea din străinătate a pieselor de schimb necesare, a dezvăluit joi o anchetă jurnalistică, transmite EFE și Agerpres.
Compania rusă Speţialni Tehnologhiceski Ţentr (STTs) „este vizată de sancţiuni, de aceea nu poate cumpăra direct piese. Dar există intermediari în Statele Unite, China şi Rusia care îi permit să evite restricţiile”, au explicat investigatorii.
UPDATE 16:00. Ambasadorii Rusiei și Belarusului în Italia nu au fost invitați la o întâlnire prevăzută vineri între președintele Republicii și întregul corp diplomatic. Șeful statului, Sergio Mattarella, urmează să primească în cursul după-amiezii urări de Crăciun din partea diplomaților străini la Roma, potrivit Le Monde și G4Media.
Diplomații din Rusia și Belarus, aliatul său în conflictul din Ucraina, fuseseră deja excluși de la un concert organizat la Quirinale, sediul președinției, pe 1 iunie, cu ocazia Zilei Republicii.
Italia, membru fondator al NATO, sprijină Ucraina de la începutul conflictului, la sfârșitul lunii februarie, inclusiv prin furnizarea de arme, și aplică cu strictețe sancțiunile împotriva Rusiei.
UPDATE 15:45. Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat că nouă instalații de producere a energiei au fost avariate în atacurile de vineri, însă nu a precizat care locații.
Ministrul a spus că substațiile au fost avariate și, ca urmare, acest lucru a dus la „restricții ale producției de energie electrică la instalațiile de generare nucleară”.
Situația din Harkiv „va fi dificilă”, a continuat el. Orașul din nord-estul Ucrainei a pierdut complet puterea, a notat mai devreme primarul Ihor Terehov la Telegram.
UPFDATE 15:06. O solicitare a președintelui ucrainean Vladimir Zelenskiy de a împărtăși un mesaj de pace mondială înainte de începerea finalei Cupei Mondiale de duminică a fost respinsă de FIFA, a declarat o sursă pentru CNN.
Sursa a spus că biroul lui Zelenskiy s-a oferit să apară într-un link video către fanii de pe stadionul din Qatar, înainte de meci și a fost surprins de răspunsul negativ.
Nu este clar dacă mesajul lui Zelenskiy urma să fie live sau înregistrat.
„Am crezut că FIFA vrea să-și folosească platforma pentru un bine mai mare”, a spus sursa. Cu toate acestea, discuțiile dintre Ucraina și organismul de conducere al sportului sunt încă în curs, a adăugat sursa.
Menționăm că, finala Campionatului Mondial va avea loc duminică, 18 decembrie, unde Argentina se va duela cu deținătoare titlului de campioană - Franța.
UPDATE 14:36. Ucraina a doborât vineri 60 din cele 76 de rachete trase de Rusia asupra sa, a declarat comandantul suprem al forțelor armate ucrainene.
„Potrivit datelor preliminare, în această dimineață, din regiunile Mării Caspice și Mării Negre, inamicul a lansat 76 de rachete, dintre care 72 de rachete de croazieră (Kh-101, 'Kalibr', Kh-22) și 4 rachete ghidate (Kh-59) asupra infrastructurii critice ucrainene", a scris generalul Valeri Zalujnîi pe Telegram.
UPDATE 13:50. Ca urmare a atacului masiv cu rachete din 16 decembrie, sistemul energetic ucrainean a pierdut mai mult de 50% din consum. Din acest motiv, Ucraina declară stare de urgență în sectorul energetic, raportează „Ukrenergo”, potrivit Hromadske.
În Ucraina, autoritatea de reglementare trebuie să declare o urgență dacă există o pierdere de peste 50% din consumul sistemului energetic unificat (UES) al Ucrainei.
Potrivit reprezentantului serviciului de presă al „Ukrenergo” Maria Tsaturyan, situația de urgență din sectorul energetic se referă doar la decontări între participanții pieței de energie electrică. Acest mod determină decontarea între cumpărător și vânzător în cazul în care nu este posibilă transferul cantității de energie electrică contractată sau când aceasta nu poate fi produsă.
UPDATE 12:36. Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin va vizita luni Belarus pentru discuții cu președintele belarus, Alexander Lukașenko.
Cei doi discuta despre integrarea ruso-belarusă „precum și despre subiecte actuale de pe agenda internațională și regională”, se arată în comunicat.
Agenda negocierilor va fi „amplă”, a spus agenția de știri de stat Belta și va include cei doi lideri, precum și membri ai guvernului, miniștri și șefi ai agențiilor guvernamentale.
Putin și Lukașenko vor ține apoi o întâlnire unu-la-unu în care „vor acorda prioritate problemelor de securitate și vor face schimb de opinii asupra situației din regiune și din lume”, a spus Belta, fără a menționa Ucraina.
În comentariile publicate de biroul său, Lukașenko a spus că „suveranitatea și independența Belarusului sunt de neclintit”
UPDATE 12:11. Iurii Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a declarat că Rusia a lansat peste 60 de rachete asupra Ucrainei în timpul ultimului atac în masă asupra infrastructurii energetice.
Potrivit lui Ignat, Rusia a tras rachete Kh-555 și Kh-101 de la avioanele Tu-95, rachete Kh-22 de la avioanele bombardiere Tu-22 M3, rachete Kh-59 de la avioanele Su-35, precum și rachetele Kalibr din Marea Neagră și rachete S-300.
Au fost și lansări din nordul Mării Caspice. Avioanele rusești MiG-31K care puteau transporta rachetele Kinzhal au fost observate pe cer în timpul atacului, a spus Ignat.
El nu a oferit informații despre numărul de rachete doborâte de apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Rusia a lansat cel de-al șaptelea atac la scară largă care vizează infrastructura energetică din Ucraina în dimineața zilei de 16 decembrie/
Cel puțin două persoane au fost ucise și cinci au fost rănite în urma atacului, potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko.
UPDATE 11:41. Pe 15 decembrie, forțele de apărare au distrus alți 680 de invadatori ruși. De la începutul invaziei pe scară largă din 24 februarie, Rusia a pierdut aproximativ 97 270 de soldați în războiul împotriva Ucrainei, a raportat Statul Major al Forțelor Armate.
Pierderile aproximative ale rușilor în echipamente:
- tancuri — 2.980 (+5 pentru ieri);
- vehicule blindate de luptă — 5.952 (+6);
- sisteme de artilerie — 1.946 (+3);
- lansatoare de grenade propulsate de rachete — 410 (+4);
- mijloace de apărare antiaeriană — 211;
- aeronave — 281;
- elicoptere — 264;
- drone de nivel operațional-tactic — 1.648 (+4);
- rachete de croazieră — 592:
- nave/ambarcațiuni — 16;
- echipamente auto și autocisterne — 4.563;
- echipamente speciale — 172.
UPDATE 11:05. Două persoane au murit și alte cinci au fost rănite, inclusiv doi copii, după ce o rachetă a lovit o clădire rezidențială din Krivoi Rog, a declarat șeful regiunii Dnipro Valentyn Reznichenko pe telegram.
Răniții sunt tratați la spital. Intrarea clădirii a fost distrusă în atac, a adăugat el.
UPDATE 10:25. Moldelectrica informează că în sistemul electroenergetic al Republicii Moldova din nou se înregistrează perturbații, urmare a atacurilor aeriene asupra Ucrainei.
La moment nu există consumatori deconectați, însă riscul deconectărilor este înalt.
UPDATE 10:16. Cel puțin opt persoane au fost ucise și 23 au fost rănite în urma bombardamentelor ucrainene în regiunea Luhansk controlată de ruși din Ucraina, a informat vineri agenția de știri rusă TASS, citând o sursă neidentificată din serviciile de urgență.
Obuzul a distrus o clădire din satul Lantrativka, iar unii oameni au fost prinși sub dărâmături, scrie TASS.
Oficiali susținuți de ruși din Luhank la Centrul Comun de Control și Coordonare – un organism de monitorizare a încetării focului înființat pentru a ajuta la gestionarea conflictului dintre separatiștii susținuți de ruși și forțele ucrainene după 2014 – au declarat că Ucraina a lansat trei rachete HIMARS fabricate în SUA.
Șeful „miliției populare” din Luhansk a raportat, de asemenea, pe canalul său Telegram, că au fost înregistrate victime civile în urma bombardamentelor ucrainene asupra orașului Svatove vineri dimineață. El nu a oferit alte detalii despre atac.
UPDATE 10:03. Serviciul Vamal informează că, din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană, și-au sistat activitatea PTF Ceadâr Lunga - Novîe Traianî și PTF Cișmichioi-Dolinscoe.
Serviciul Vamal îndeamnă călătorii să prezinte înțelegere și, din timp, să opteze pentru punctele de trecere a frontierei din proximitate.
Conform informațiilor parvenite din partea autorităților ucrainene întreruperea periodică a energiei electrice este rezultatul defecțiunilor tehnice înregistrate în urma atacurilor Federației Ruse asupra Ucrainei.
UPDATE 09:46. Putin va vizita luni Belarus, relatează AFP, citând serviciul de presă prezidențial de la Minsk.
Vizita lui Putin vine în timp ce Marea Britanie avertizează că Belarus organizează „exerciții de pregătire”. Rusia a desfășurat, de asemenea, unități suplimentare de rezerviști mobilizați în Belarus.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a scris că este puțin probabil ca trupele din Belarus să constituie o forță capabilă să efectueze un nou asalt cu succes în nordul Ucrainei.
UPDATE 09:15. În dimineața zilei de 16 decembrie, forțele de ocupație ruse au atacat cu rachete în mai multe regiuni dinl Ucraina. Se știe deja despre primele explozii, au raportat autoritățile locale.
Ocupanții au lovit regiunea Karkov de cel puțin trei ori, a scris șeful administrației militare regionale, Oleg Synegubov.
Mai târziu, el a adăugat că rușii au dat trei lovituri împotriva infrastructurii critice a regiunii. Potrivit primelor informații, nu există victime.
Sunetele exploziilor se aud în Dnipro și Kryivoi Rog relatează corespondenții „Suspilny”.
Potrivit lui Anton Gerashchenko, consilier al ministrului afacerilor interne al Ucrainei, alertele de raid aerian au fost emise în întreaga țară.
UPDATE 08:25. Lituania consideră că noul pachet de sancțiuni propus de UE nu este suficient de dur.
„Al nouălea pachet de sancțiuni a fost o oportunitate ratată. Este trist că a trebuit să petrecem atât de mult timp discutând despre excepții, nu despre sancțiuni mai puternice. Împreună cu Polonia, am reușit să ne asigurăm garanții de securitate suplimentare care să închidă lacune. Lituania va opta pentru păstrarea porțile s-au încuiat”, a scris ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, într-un tweet.
Potrivit AFP, care a încercat să descifreze mesajul ministrului lituanian, statele UE cu o industrie portuară puternică, în special Belgia și Țările de Jos, au căutat scutiri de la sancțiunile anterioare împotriva producătorilor ruși de îngrășăminte. Potrivit unor surse diplomatice, au reușit parțial acest lucru.
UPDATE 07:50. Explozie de proporții observată în regiunea Luhansk, ocupată de Rusia.
O înregistrare video publicată pe rețelele de socializare joi seară a arată o explozie de mari uriașă care a luminat cerul în zona Irmino, un oraș din regiunea Luhansk ocupată de Rusia. Cauza exploziei nu a putut fi confirmată, dar înregistrările video au indicat cel puțin trei detonări și au arătat o minge de foc care se ridica la sute de metri în aer.
Canalul de Telegram Truxa a precizat că au avut loc mai multe explozii în zonă și a sugerat că a fost lovit un depozit de muniții din orașul Irmino. CNN notează că nu poate confirma locația exploziei.
Nici oficialii ucraineni, nici autoritățile din Luhansk susținute de Rusia nu au comentat cauza exploziei.
Până acum armata ucraineană nu a făcut un secret din intenția sa de a lovi depozitele de muniții rusești și alte locații militare cheie în adâncul Luhanskului, în timp ce forțele sale încearcă să pătrundă în regiune. Oficialii militari din Ucraina au precizat anterior că au vizat concentrări de trupe, noduri de transport și depozite de muniții ale rușilor în Luhansk.
UPDATE 07:35. ISW: Rusia se pregătește pentru o nouă ofensivă în Ucraina în iarna anului 2023
Rusia ar putea crea condițiile pentru o nouă ofensivă în Ucraina, eventual asupra Kievului, în iarna anului 2023, însă este puțin probabil ca o astfel de ofensivă să aibă succes. În același timp, un atac de pe teritoriul Belarusului nu este iminent în prezent, scrie Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul său analitic.
Obiectivele președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina nu s-au schimbat, potrivit oficialilor ucraineni și ISW.
Putin continuă să urmărească obiective maximaliste în Ucraina, folosind diverse mecanisme menite să forțeze ucrainenii să negocieze în condițiile Rusiei și să facă concesii în avantajul Moscovei. Acest obiectiv fundamental a fost în centrul diferitelor eforturi militare, politice, economice și diplomatice ale Kremlinului în ultimele 10 luni în Ucraina.
Putin desfășoară două operațiuni militare simultane pentru a-și atinge obiectivul final de a recâștiga controlul asupra Ucrainei și de a asigura concesii teritoriale majore.
Actualele ofensive rusești în regiunea Donețk, în special în jurul orașului Bahmut și a regiunii Avdiivka-Donețk, precum și campania în curs de atacuri masive cu rachete împotriva infrastructurii critice ucrainene, au scopul de a crea anumite contexte, pe care este probabil ca Rusia să le utilizeze drept bază pentru negocierile cu Ucraina.
Dar aceste încercări nu au forțat Kievul la negocieri sau concesii, iar Ucraina a păstrat inițiativa pe câmpul de luptă după două contraofensive succesive în regiunile Harkiv și Herson.
Prin urmare, Putin poate crea condiții pentru următoarea, a treia operațiune militară - o nouă ofensivă majoră în iarna lui 2023 - în cazul în care primele două nu reușesc să-și atingă obiectivele, scrie ISW.
UPDATE 07:15. UE a aprobat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.
Cele 27 de state membre ale UE au convenit joi seară să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul început de Moscova în Ucraina, au declarat pentru AFP mai multe surse diplomatice, potrivit Agerpres.
Comisia Europeană a prezentat acest nou pachet de sancţiuni pe 7 decembrie, propunând adăugarea a 144 de persoane fizice şi 48 de companii ruse pe lista neagră a UE, printre care forţele armate ale Rusiei şi trei dintre băncile ţării.
Bruxellesul a recomandat, de asemenea, interzicerea tuturor investiţiilor noi în sectorul minier rus şi consolidarea restricţiilor asupra achiziţiei de produse cu dublă întrebuinţare, civilă şi militară, precum şi de componente electronice şi informatice, substanţe chimice şi agenţi neurotoxici.
UPDATE 07:00. Raportul de dimineață al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: În ultimele 24 de ore unitățile Forțelor de Apărare ucrainene au respins atacurile inamice în apropierea a 22 de localități din două regiuni.
Totodată, în ultima zi trupele ruse au lansat 23 de lovituri aeriene și 4 rachete, dintre care 2 au lovit ținte civile din orașul Harkiv. De asemenea, rușii a lansat 78 de atacuri de la mai multe sisteme de lansare de rachete. În zonele rezidențiale, sunt morți în rândul populației civile.
„Aviația Forțelor de Apărare în ultimele 24 de ore a provocat 22 de lovituri în zonele de concentrare a personalului, armelor și echipamentelor militare și 3 lovituri asupra pozițiilor sistemelor de rachete antiaeriene inamice”, se mai arată în raport.
De asemenea, potrivit Marelui Stat Major, forțele armate ale Ucrainei au doborât două UAV-uri de tip Orlan-10. Iar unitățile de trupe de rachete și artilerie ale Forțelor de Apărare au lovit 5 posturi de comandă, 4 zone de concentrare a personalului inamic, 6 posturi de artilerie, 2 depozite de muniții, precum și compoziții de combustibil și lubrifianți.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie și 15 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
