Cooperarea în domeniul energetic, printre subiectele discutate de șefa statului cu premierul elen: „Ne propunem să intensificăm cooperarea în mai multe domenii”

19 ianuarie 2023, 19:17 Politică 69
Președinta Maia Sandu și premierul elen Kyriakos Mitsotakis.  Sursa: Maia Sandu/ Facebook

Republica Moldova ar putea coopera în domeniul energetic cu Grecia. Președinta Maia Sandu a anunțat că acesta a fost unul dintre subiectele discutate cu premierul elen Kyriakos Mitsotakis și unul dintre domeniile în care-și propune să intensifice cooperarea moldo-elenă.

„Ne propunem să intensificăm cooperarea în mai multe domenii, în special, în cel al energiei, având în vedere creșterea rolului Greciei în asigurarea Europei cu gaz natural lichefiat”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului, împreună cu premierul elen, au „apreciat relațiile foarte bune în domeniul social, consolidat prin Acordul în domeniul securității sociale intrat în vigoare la 1 ianuarie.”

De asemenea, Maia Sandu a solicitat sprijinul partenerilor greci în accelerarea inițierii negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Amintim că Republica Moldova a cerut din partea aliaţilor săi sisteme defensive antiaeriene pe măsură ce războiul declanșat de Federația Rusă în Ucraina continuă. Președinta Maia Sandu a declarat, într-un interviu pentru Reuters, acordat la Forumul Economic Mondial de la Davos, că înțelege că Ucraina este o prioritate, dar speră că și țara sa va primi sisteme de supraveghere şi de apărare aeriană.

În cea de-a doua zi a aflării sale la Forumul Economic de la Davos, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat la un eveniment organizat de Casa Ucrainei, unde s-a discutat despre cum Ucraina poate fi susținută și reconstruită prin intermediul investițiilor, atât pe timp de război, dar și atunci când pacea va fi restabilită. Șefa statului a subliniat că întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă și a vorbit despre proiectele comune în domeniul energeticii și infrastructurii rutiere care pot prezenta interes pentru investitori. Șefa statului a cerut ca liderii lumii să continue să ajute Ucraina în contracararea agresiunii militare rusești, subliniind că de rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova.

Forumul de la Davos, care se desfăşoară sub genericul „Cooperarea într-o lume fragmentată”, se va încheia astăzi, 19 ianuarie. Maia Sandu s-a întâlnit deja cu președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

S-a discutat despre programele finanțate de BERD, dar şi despre alte proiecte de investiții în infrastructură, consolidarea independenței energetice și dezvoltarea mediului de afaceri. Tot la Davos, Maia Sandu a mai avut o întrevedere şi cu noul preşedinte al Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media