Spînu a venit cu precizări după ce SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie la un preț de 73 USD

4 decembrie 2022, 11:34 Societate 279
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a venit cu precizări după ce SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie la un preț de 73 USD.

„După anunțul semnării contractului cu MGRES de livrare a energiei electrice pentru malul drept am primit multe întrebări, comentarii, sugestii, dar și multe supărări. Este normal într-o societate democratică să ne exprimăm gândurile așa cum considerăm mai bine. Mai jos voi oferi mai multe răspunsuri. Vreau din start să știți că deciziile luate au un singur scop: să ținem țara conectată la electricitate, gaz, căldură și să avem cel mai mic tarif posibil”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Cine achită cei 5,7 mln m3 de gaz pe zi?


Potrivit lui Spînu, obligația de a achita 5,7 mln m3 de gaz pe zi revine malului stâng.

Malul drept nu va plăti nimic pentru gazele livrate de Gazprom și va achita doar costul energiei electrice. MoldovaGaz nu a achitat avans pentru decembrie. Până pe 20 decembrie, MoldovaGaz va achita consumul malului drept pentru luna noiembrie”, precizează Spînu.

Cât reprezintă cele 5,7 mln m3 pe zi?

Conform contractului semnat între MoldovaGaz și Gazprom, în luna decembrie trebuiau să fie livrate 406 mln m3 de gaz, susține Spinu.

Cele 5,7 mln m3 pe zi (31 de zile din decembrie) reprezintă 176,6 mln m3. Altfel spus, Gazprom va livra doar 43% din volumele contractuale. Acest volum nu este nici pe departe suficient pentru a asigura cu gaz și energie electrică ambele maluri ale Nistrului, potrivit lui Spînu.

Cum a fost repartizat gazul între maluri?

În primele 3 zile din luna decembrie, malul drept a primit 3,4 mln m3 pe zi iar malul stâng 2,3 mln m3 pe zi. Începând cu data de 4 decembrie, malul stâng va primi 5,7 mln m3 pe zi, informează ministrul.

Astfel, cele 176,6 mln m3 pe lună se vor împărți după cum urmează: malul drept 10,2 mln. m3, malul stâng 166,4 mln m3 pe lună (inclusiv pentru a produce energie electrică). Pentru producerea a minim 204 mii MW (peste 53% din întreg consumul) de energie electrică pentru malul drept este nevoie de aproximativ 67 mln m3 de gaz. În concluzie, adăugând cantitățile livrate în primele 3 zile ale lunii și volumul alocat pentru producerea electricității, pentru malul drept se va utiliza aproximativ 77,2 mln m3 de gaz (43%) iar pentru malul stâng 99,4 mln m3 (57%).

De ce malul stâng a primit mai mult gaz?


În luna decembrie, malul stâng va primi aproximativ 3,2 mln m3 pe zi. Acest gaz este suficient pentru a asigura cetățenii malului stâng cu gaz, energie termică și electricitate. Luna decembrie este o lună rece și consum mai mare decât noiembrie (reamintesc, în noiembrie au fost alocate 2,3 mln m3 pe zi). Acest volum de gaz va fi suficient și pentru a menține procesele tehnologice la companiile de pe malul stâng (inclusiv MMZ).

Este evident că aceste companii nu vor putea activa în regim normal. Prin comparație, conform contractului, pentru luna decembrie, doar malul stâng trebuia să primească de la Gazprom 217 mln m3 de gaz”, afirmă Spinu.

Este avatajos pentru malul drept prețul 73 USD/MW? Va scădea tariful la energia electrică?


Prieteni, în ultima săptămână, am avut creșteri considerabile la prețul energiei electrice pe continentul european. Da, avem mai puțin soare iar turbinele eoliene au produs mai puțină electricitate decât era preconizat, ceea ce a dus la o scumpire în toată Europa. Sistemul de electricitate european este unul extrem de integrat și orice reducere de capacitate intr-un anumit colț al Europei duce la efecte pe tot sistemul. În această săptămână, electricitatea cumpărata de Energocom de pe bursa română a depășit prețul de 400 EUR.

Procurarea la preț de peste 400 EUR/MW ar fi dus inevitabil la o creștere suplimentară de tarif în luna decembrie. Cel mai probabil ar fi trebuit să avem un tarif de peste 8 lei. Contractele bilaterale cu România (la preț de 90 EUR) nu acoperă tot necesarul. În toată regiunea, inclusiv România, este deficit de electricitate. În schimb, după semnarea contractului cu MGRES, tariful nu va mai crește, iar Comisia Situații Excepționale va decide să se revadă tariful. ANRE urmează să reducă tariful chiar începând cu luna decembrie. Sunt premise reale pentru a avea un tarif în jur de 4 MDL. Vom avea o scădere de 25% în cel mai scurt timp”, subliniează ministrul.


De unde va lua gaz malul drept?

Încă din vară am început să facem stocuri de gaze. Astăzi avem peste 250 mln m3 și continuăm să achiziționăm. Prețul mediu de achiziție a gazului e de aproximativ 1000 USD. Aceste volume, sunt suficiente pentru perioada următoare. Prețul de achiziție nu va duce la creșteri suplimentare de tarif al gazului. Oferim compensații în factură, economisim și trecem cu bine de această iarnă.

Ce facem în ianuarie?

Am convenit să avem aceeași înțelegere pentru ianuarie, februarie și martie. Malul drept va primi întreagă cantitate de energie electrică la prețul de 73 USD/MW. La finalul lunii decembrie vom continua discuțiile și voi informa despre rezultate, spune Andrei Spînu.

Vom mai avea deconectări masive de la energie electrică?

Odată ce MGRES va produce mai multă energie electrică riscul de deconectări masive se reduce considerabil. De asemenea, scade riscul ca bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii din Ucraina să ducă la întreruperi de livrare a energie electrice. Repet, avem un obiectiv clar, să ținem țara (spitale, școli, grădinițe etc.) conectate la energie”, a explicat ministrul.

Este rentabil din punct de vedere economic să dăm tot volumul de gaz livrat de Gazprom malului stâng în schimbul livrărilor de energie electrică suficientă pentru malul drept?

Da, este. Toate calculele arată că este cea mai bună decizie din punct de vedere economic. Simplu, 204 mii MW la prețul de piață de 400 EUR este egal cu 81,6 mln EUR. Utilizarea a 77,2 mln m3 de gaz pentru malul drept ar fi adus o economie de doar 55,2 mln USD (preț de piață 1500 USD, preț Gazprom 785 USD). Cifrele sunt aproximative pentru că nu putem cunoaște exact evoluția prețurilor”, a conchis Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, a anunțat că SA Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan pentru luna decembrie. Potrivit actului, pentru decembrie, vor fi procurați aproximativ 204 mii MW la un preț de 73 USD.

Potrivit președintelui Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, Vadim Ceban, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de monopolistul rus Gazprom pentru luna decembrie, preliminar, va constitui 785 de dolari pentru mia de metri cubi.

Totodată, Vadim Ceban, a precizat că volumul proviziilor va rămâne la același nivel - 5,7 milioane de metri cubi pe zi.

Amintim că, pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat volumul livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova în ritm de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Costul transportatorului de energie a fost de 821,58 dolari SUA per mia de metri cubi.

De menționat că, conform hotărârii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) aprobate la 23 septembrie, începând cu 1 octombrie, tariful la gaz pentru consumatorii casnici este de 29,26 lei (inclusiv TVA) pentru un metru cub.

În context, la 28 noiembrie, Gazprom a anunțat că nu va reduce volumele de gaz care urmează să fie livrate Republicii Moldova în luna decembrie, în ciuda amenințărilor anterioare.


Amintim că, la 15 noiembrie, o delegație din administrația separatistă de la Tiraspol, condusă de așa numitul președinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol Alexandr Korșunov a fost într-o vizită la Moscova, unde a participat la ședințe în Duma de Stat și în Consiliul Federației al Federației Ruse. Aceștia au mers să discute cu oficialii ruși despre reducerea livrărilor de gaze naturale.

Reprezentanții Tiraspolului s-au plâns oficialilor ruși că Republica Moldova „a încetat să respecte orice acorduri, chiar și cele de bază” și că a limitat aprovizionarea cu gaze a regiunii din stânga Nistrului, provocând „o catastrofă umanitară”.

Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău a criticat declarațiile făcute la Moscova de către delegația administrației separatiste de la Tiraspol și a avertizat că acțiunile celor de la Tiraspol pun în pericol atât procesul de negocieri cu autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, cât și stabilitatea situației din regiune în general.

Partea transnistreană acuză Chișinăul de șantaj energetic și economic

În octombrie, după ce Gazprom a redus cu 51% livrările de gaze Republicii Moldova, șefii Tiraspoltransgaz de la Tiraspol au propus ca din cantitatea lunară oferită Moldovei de 171 de milioane de metri cubi, să-i revină 119 milioane, adică aproximativ 70%, în timp ce Chișinăul ar fi trebuit să primească 52 de milioane de metri cub.

Președintele Moldovagaz Vadim Ceban a explicat că este imposibil de împărțit în acest fel volumele de gaz din cauza că pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale sunt 770 de mii de consumatori casnici, iar în regiunea transnistreană sunt doar 206 mii. Mai mult, cei din dreapta Nistrului achită 29,27 de lei pentru un metru cub, în timp ce locuitorii de la Tiraspol plătesc între 0,99 de lei și 1,37 de lei cub și refuză în continnuare să economisească.

Prin urmare, cei de la Tiraspol au acuzat Guvernul de la Chișinău că de șantaj energetic și că au instituit stare de urgență economică. Mai mult, au trimis scrisori Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), cărora le-a cerut să „influențeze conducerea Republicii Moldova pentru a pune capăt șantajului energetic și economic și a preveni cât mai curând o catastrofă umanitară în regiunea transnsitreană.”

Biroul politici de Reintegrare a respins acuzațiile autorităților de la Tiraspol, despre care au spus că „au fost trimise la o adresă greșită”.

„Criza energetică cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv regiunea ei transnistreană, nu a fost cauzată de Chișinău, ci de deciziile nejustificate ale companiei ruse Gazprom, care a redus volumul de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz. Astfel, partea rusă se face responsabilă de situația creată, inclusiv de criza energetică și social-economică din regiunea transnistreană. Demersurile Tiraspolului trebuie adresate Moscovei, care sacrifică regiunea șantajând Republica Moldova cu arma energetică, cum a mai făcut-o și în 2009.”

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media