Mold-street/ Top companii de stat cu datorii la buget: Aeroportul Mărculești, în fruntea clasamentului

9 decembrie 2022, 10:47 Economie 163
Aeroportul Internațional Mărculești.  Sursa: PCCOCS

La 30 iunie 2022, întreprinderile de stat și societățile comerciale aveau înregistrate datorii privind impozitele și taxele față de bugetul public național în mărime de 132 milioane lei, scrie Mold-street, cu referire la datele Serviciului Fiscal de Stat. Cea mai mare parte ale acestor datorii reveneau întreprinderilor de stat – 125,7 milioane lei, în timp ce cele ale societăților comerciale – 6,3 milioane lei.

Din suma totală a restanțelor întreprinderilor de stat, datoriile aferente plăților de bază au constituit 91,7 milioane lei, iar restul revenea penalităților – 31,8 milioane lei și amenzilor – 2,2 milioane lei.

Potrivit datelor Fiscului cele mai mari datorii la buget înregistrau întreprinderile de stat - Aeroportul Internațional Mărculești, Calea Ferată din Moldova, Stația de Stat pentru Incercarea Mașinilor, „Protecția plantelor”, penitenciarul Brănești, stațiunile Didactico-Experimentale Stăuceni, Petricani și Criuleni etc.

Între sociatățile pe acțiuni, cele mai mari datorii erau înregistrate de Energocom, Institutul de Cercetări Ştiinţifice „Rif-Acvaaparat”, Drumuri Criuleni, Răut și Hotelul Chișinău, notează Mold-street.

Un raport de audit al Curții de Conturi, constata că la finele anului 2021, obligațiile fiscale datorate la bugetul public național înscrise în evidența specială au însumat uriașa sumă de 12,9 miliarde lei, susține Curtea de Conturi.

E vorba de restanțe acumulate de diverse companii pe parcursul mai multor ani, multe dintre acestea fiind folosite în scheme de evaziune fiscală și spălare de bani. Inclusiv sunt companii ce au făcut parte din Holdingul Șor și care figurează în furtul miliardului.

Dar sunt și companii cu cifre de afaceri importante și cu afiliere politică, menționează Mold-Street.

Potrivit Curții de Conturi, din suma totală, circa 8,5 miliarde lei erau obligații fiscale ale circa 2.900 contribuabili, aflați în procedura de insolvabilitate, procedura falimentului sau procedura simplificată a falimentului.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media