„Megaconstrucția” de lângă circ revine în actualitate. Victor Chironda afirmă că primarul Ion Ceban a dat „coridor verde” viitorului complex de lângă cea mai veche biserică din Chișinău

23 decembrie 2021, 10:41 Societate 2425
Proiectul de constructie a complexului de lângă circ.  Sursa: Urbanconstruct

Pe agenda Consiliului Municipal Chișinău au fost introduse două puncte la final care prevăd privatizarea a 2 terenuri aferente construcției de pe strada Circului care urmează să ajungă în posesia companiei Urbanconstruct care planifică edificarea unui complex din patru blocuri de locuit și un business centru de 21 de etaje între clădirea Circului și Biserica ”Constantin și Elena”. Fostul viceprimar al capitalei, Victor Chironda îl acuză pe primarul general că în acest fel, a dat coridor verde pentru „megaconstrucții monstruoase în Chișinău”.

„Straniu este cum au ajuns aceste proiecte pe ordinea de zi a CMC, în timp ce există zeci de persoane juridice cu proiecte de decizie de acest gen, care își așteaptă rândul de ani de zile”, a scris Chironda pe pagina sa de facebook.

Este vorba despre terenurile pe care compania de construcții planifică edificarea unei construcții gigant și din cauza căreia, la începutul anului s-a iscat un scandal, după ce inițiativa și proiectul a fost aprobat de fosta componență a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Atunci însă, primarul Ion Ceban a intervenit și a promis că nu va permite construcția complexului, atât timp cât va fi primar.

„Spun și astăzi, atâta timp cât voi fi primar nu voi permite realizarea proiectului aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice ce presupune construcția unui complex locativ în preajma Circului”, a declarat la acel moment Ceban.

Aproape la un an după acel scandal, subiectul revine pe ordinea de zi a CMC, iar Victor Chironda spune că proiectul nu putea ajunge întâmplător pe agenda.

„Eu pot să afirm cu certitude un singur lucru. Astfel de proiecte de decizie NU ajung pe ordinea de zi fără acceptul a câteva persoane:
1. Primarul
2. Șeful fracțiunii PSRM
3. Șeful fracțiunii sau consilierii care asigură restul voturilor.
Rog consilierii municipali să se gândească foarte bine înainte să voteze aceste două proiecte de decizie. Ca să nu zicem pe urmă că nu am știut”, a mai scris fostul viceprimar.

Potrivit lui Chironda, dacă CMC va aproba cererea Urbanconstruct, atunci compania care deține deja alte 6 terenuri în preajmă va mai avea nevoie de un sigur teren care aparține unei persoane fizice, după care va obține toate autorizațiile de construcție.

„Pentru că după privatizarea acestor două terenuri urmează cumpărarea ultimului teren care aparține unei persoane fizice, compasarea terenurilor și depunerea cererii pentru Certificat de urbanism.
Faptul că acolo e zonă ”Re” nu stresează pe nimeni. După demiterea mea primăria a emis deja zeci de autorizații pe zona Re.
Despre cât cîntăresc promisiunile lui Ion Ceban vă faceți singuri concluziile”, a încheiat Victor Chironda.
Am solicitat o reacție de la responsabilii mass-media a cabinetului primarului general la acuzațiile lui Chironda și imediat cum o vom primi, o vom publica.Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media