Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, acuzat de trădare de patrie, s-a întors în Ucraina

17 ianuarie 2022, 11:00 Ucraina 191
Petro Poroșenko.  Sursa: Reuters
Fostul președinte și actual membru al Partidului Solidarității Europene, Petro Poroșenko, s-a întors luni dimineață în Ucraina. Acesta a sosit la Kiev din Varșovia unde a fost întâmpinat de ofițerii Biroului de Investigații de Stat.

Acesta a sosit la Kiev din Varșovia, însoțit de susținători și jurnaliști. Pasagerii care au zburat cu Poroșenko au spus că cel de-al cincilea președinte al Ucrainei era bine dispus, făcând fotografii cu toată lumea. Sute de susținători l-au întâlnit la aeroport, scrie Hromadske.

El a numit acțiunea o „luptă politică împotriva opoziției” și a spus că cazul de trădare împotriva lui este o trecere a „liniilor roșii” de către autorități.

Aproximativ o mie de persoane l-au întâlnit pe liderul Partidului Solidarității Europene la aeroport.

Potrivit unui corespondent Interfax-Ucraina, oamenii au venit cu steaguri de stat, steaguri cu simbolurile partidului Solidarității Europene și steaguri negre și roșii. Totodată, aceștia au venit cu pancarte însoțite de mai multe mesaje „Adevărul este în spatele nostru, victoria este în spatele nostru”, „Avem nevoie de democrație”, „Opriți represiunea", scrie Interfax.

Tetiana Sapian, consilier în comunicare la Biroul de Investigații de Stat, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că ofițerii DBR au încercat să-i înmâneze lui Petro Poroșenko documente procedurale - o citație la tribunalul Pechersk pe 17 ianuarie pentru a analiza o moțiune de arestare preventivă.

„Ofițerii au încercat să predea lui Petro Poroșenko (...) actele de procedură pe aeroportul Zhulyany, și anume o citație de chemare la tribunalul Pechersk la ora 11 dimineața, pe 17 ianuarie, pentru a lua în considerare o cerere de măsură de reținere, o copie a petiției cu materiale atașate și pentru a-i oferi lui Poroșenko posibilitatea de a se prezenta în mod voluntar în instanță”, a declarat luni Tatiana Sapian, consilierul de comunicare al Biroului de Investigații de Stat într-un briefing la Kiev.

Autoritățile mai spun că se așteaptă la o examinare „pașnică și civilizată” a procedurii privind alegerea unei măsuri de reținere pentru cel de-al cincilea președinte al Ucrainei (2014-2019), deputat și lider al partidului politic Solidaritatea Europeană.

La sfârșitul anului 2021, Petro Poroșenko a fost înștiințat prin poștă că a fost plasat sub anchetă oficială pentru înaltă trădare. Aflat într-o vizită în străinătate, fostul președinte a înregistrat un mesaj video, în care anunța că se va întoarce în Ucraina în ianuarie. Poroșenko menționa atunci că se află la Varșovia, unde are programate întâlniri cu politicieni polonezi și europeni și preciza că se va întoarce în Ucraina când va avea timp.

Biroul de Investigații din Ucraina a comunicat că Petro Poroșenko a ignorat anchetatorii care au încercat să-i înmâneze o citație legată de un dosar în care este suspectat de implicarea într-o schemă ilegală de furnizare de cărbune din teritoriile ocupate și de complicitate la sprijinirea organizațiilor teroriste „Republica Populară Luhansk" și „Republica Populară Donețk".

Pe 6 ianuarie, Tribunalul Districtual Pecersk din Kiev a pus sechestru pe bunurile lui Poroșenko.


Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Diana
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media