Președintele Legislativului, întrevedere cu noul ambasador al României la Chișinău: Organizarea celei de-a doua ședințe comune a Parlamentelor de la Chișinău și București, printre subiectele abordate

1 august 2022, 12:25 Politică 86
Președintele Legislativului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu noul ambasador al României la Chișinău.  Sursa: Igor Grosu/ Facebook

Președintele Legislativului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu noul ambasador al României la Chișinău Cristian-Leon Țurcanu. Oficialii au discutat despre criza energetică, situația geopolitică, dar și organizarea celei de-a doua ședințe comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României.

Totodată, Grosu i-a mulțumit ambasadorului pentru cooperarea pe domeniul securității energetice.

„I-am urat bun venit noului ambasador al României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu. Am vorbit cu Excelența Sa despre criza energetică și situația geopolitică dificilă, care a afectat dur întreaga regiune și i-am mulțumit din numele poporului nostru pentru sprijinul constant oferit de România, în special în cooperarea pe domeniul securității energetice.

Am reiterat faptul că vom avea nevoie de experiența și ajutorul României în procesul de armonizare a legislației RM la acquis-ul UE. Apreciem enorm contribuția esențială pe care a avut-o România în procesul nostru de obținere a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE. Am discutat și despre organizarea celei de-a doua ședințe comune a Parlamentelor Republicii Moldova și României, în care ne vom concentra pe proiecte concrete și tangibile, pe care să le implementăm prompt. Sunt sigur că domnul ambasador Țurcanu va avea parte de un mandat prodigios la Chișinău și l-am asigurat de toată susținerea în consolidarea relației bilaterale a țărilor noastre”, a scris Grosu pe Facebook.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a primit la 22 iulie, în cadrul unei ceremonii oficiale, scrisorile de acreditare din partea Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.

Cristian-Leon Țurcanu este diplomat de carieră. Exercită, din 2016, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina.

Anterior, în perioada septembrie 2014 – octombrie 2015, a ocupat funcția de prim-colaborator în cadrul Ambasadei României la Chișinău. În Serviciul Exterior a mai activat în cadrul Ambasadei României la Washington, în perioada 2008 – 2012, și la Ambasada României la Berlin, între 2003 și 2008.

În Centrala MAE, a ocupat funcțiile de director general al Departamentului Comunicare, Diplomație Publică și Culturală, între noiembrie 2015 și august 2016, director al Direcției Europa de Est și Asia Centrală, între aprilie și septembrie 2014, respectiv director adjunct al aceleiași direcții, în perioada septembrie 2013 – aprilie 2014.

Vorbește limbile engleză, germană, suedeză și are cunoștințe de franceză, italiană și rusă.)

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media