Capitala, sub Cod Roșu de alertă epidemiologică. Măsurile de protecție în valul curent de COVID-19 vor fi diferite față de cele de la debutul pandemiei, spune Boris Gîlca

26 iulie 2022, 16:58 Sănătate 252
Arcul de Triumf din Chișinău.  Sursa: Replica Media

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a instituit în municipiul Chișinău Cod Roșu în legătură cu situația epidemiologică COVID-19, după ce în ultimele șapte zile s-a înregistrat o incidență de 350 de cazuri la 100 de mii populație. În același timp, autoritățile spun că nu vor institui măsuri dure de protecție și prevenire a infectărilor cu noul coronavirus, invocând nivelul ridicat de imunitate colectivă.

Solicitat de Replica Media, șeful Direcției generale asistență medicală și socială a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca, a declarat că măsurile de protecție în valul curent de COVID-19 vor fi diferite față de debutul pandemiei.

Urmărim ce fac alte țări. Toată Europa, toată lumea are o atitudine mai temperată față de valul curent COVID-19. În primul rând este că avem valul Omicron care este foarte contagios, dar nu dezvoltă forme grave. Doi - majoritatea populației este vaccinată, a trecut prin COVID și avem o imunitate colectivă net superioară față de debutul pandemiei de acum doi ani. Imunitatea umană acum este mai puternică în fața acestui virus și asta explică faptul că nu avem forme grave. Acum e important să urmărim recomandările OMS, să ne vaccinăm și cu dozele booster. Să ne asigurăm că toți cei din familie sunt vaccinați”, a spus Boris Gîlca.


În același timp, alte 19 unități administrative sunt sub prag de alertă portocaliu, înregistrându-se o incidență cuprinsă între 108 și 216 de cazuri la 100 de mii populație.

În 11 unități administrative, inclusiv regiunea transnistreană, incidența de cazuri atinge cifra de 51 și 94 de cazuri la 100 de mii populație, fiind stabilit pragul de alertă galben.

Doar cinci unități administrative se află sub cod verde. Este vorba despre raioanele Drochia, Florești, Ocnița, Șoldănești și Telenești, unde incidența cazurilor este între 35 și 48 la 100 de mii populație.

Până în prezent, în Republica Moldova au fost raportate peste 520 de mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus și peste 11 500 de decese asociate COVID-19

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media