Tedros Adhanom Ghebreyesus, reales în funcția de director general al Organizației Mondiale a Sănătății

25 mai 2022, 16:47 Sănătate 58
Șeful OMS.  Sursa: OMS
Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost reales în funcția de director general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în cadrul celei de-a 75-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății. Astfel, statele membre ale OMS, printre care și Republica Moldova, l-au votat pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Votul a fost văzut ca o formalitate, deoarece Tedros era singurul candidat care candidează.

„Acest lucru este copleşitor”, a declarat Tedros, după ce un alt oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a cerut tuturor celor din sală să se ridice în picioare şi să-l aplaude, informează Mediafax.

În lacrimi, Tedros Ghebreyesus s-a descris ca fiind „un copil al războiului” după ce a semnat actul ce oficiază prelungirea mandatului său. El a spus că, după ce a asistat la moartea fratelui său mai mic la o vârstă fragedă, „norocul a fost cel care m-a adus până aici”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, un fost ministru al guvernului etiopian, a condus OMS pe tot parcursul gestionării răspunsului global la COVID-19 şi a rezistat unor critici acerbe pentru multiplele sale greşeli. El este primul african care conduce agenţia şi singurul director general care nu este are calificativul de doctor în medicină.

OMS a fost zguduită de mai multe scandaluri recente în timpul mandatului etiopianului, scrie Hotnews.

La sfârșitul lunii septembrie 2021, o comisie independentă de investigație a publicat un raport care a concluzionat că angajați ai instituției ONU au comis abuzuri sexuale și au fost implicați în incidente de exploatare în timpul crizei de Ebola din Republica Democrată Congo.

Un scandal de proporții a izbucnit și în Italia la sfârșitul anului trecut după ce o investigație a televiziunii italiene Rai a acuzat OMS că a conspirat cu guvernul de la Roma să ascundă un raport incriminator privind gestionarea deficitară a pandemiei de către autoritățile italiene.

Procurorii italieni au deschis o investigație însă acuză OMS că obstrucționează ancheta și își sfătuiește angajații săi să invoce imunitatea diplomatică pentru a nu da curs citațiilor.

În Rusia organizația a fost criticată de experți independenți ca fiind prea indulgentă față de gestionarea pandemiei de către guvernul de la Moscova ca urmare a finanțării generoase acordate de regimul lui Vladimir Putin OMS.

Investigația realizată de OMS în China pentru a identifica originile pandemiei de COVID-19 a fost de asemenea criticată ca fiind superficială, mai ales după ce raportul final al anchetatorilor a părut să disculpe Beijingul de mușamalizarea izbucnirii pandemiei.

Mai multe state occidentale și o parte a comunității științifice au denunțat raportul sau și-au exprimat îngrijorările legate de acesta.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a fost ales pentru prima dată în calitate de director general al OMS în anul 2017.

OMS este unul dintre principalii parteneri internaționali strategici, care acordă suport sistemului de sănătate al Republicii Moldova.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media