Peskov, despre pretinsa datorie a Moldovagaz față de Gazprom: „Dacă mărfurile sunt livrate, acestea trebuie plătite. Pot avea loc unele concesii rezonabile, dar datoria nu poate crește constant”

13 mai 2022, 18:16 Economie 329
Dmitri Peskov.  Sursa: Rador

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că autoritățile ruse așteaptă ca Republica Moldova să achite pretinsa datorie pentru consumul de gaze naturale față de monopolistul Gazprom. Tot el a spus că „pot avea loc unele concesii rezonabile, dar datoria nu poate crește constant”, transmite agenția rusă de stat TASS.

„Contactele trec prin Gazprom. Până la urmă, aceste datorii atârnă de bilanțul Gazprom. Prin urmare, dorința de a primi toți banii datorați este destul de firească și normală, mai ales în acele condiții în care datoriile, din păcate, nu se reduc. Dar trebuie să cere detalii la Gazprom, nu există niciun fundal politic aici”, a spus Peskov reporterilor vineri.

„Dacă mărfurile sunt livrate, acestea trebuie plătite. Pot avea loc unele concesii rezonabile, dar datoria nu poate crește constant. Acest lucru nu se încadrează în niciun concept și regim economic", a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Anterior, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a spus că leagă cererile Gazprom de achitare a tuturor datoriilor la gaze acumulate din 1994 cu „abordarea politică”.

Potrivit Kremlinului, rambursarea datoriei pentru combustibil și plățile la termen au fost printre principalele condiții în care Gazprom a convenit în octombrie 2021 să prelungească contractul de furnizare a combustibilului albastru către Moldova pentru următorii cinci ani.

Reprezentantul oficial al concernului rus, Serghei Kuprianov, a spus că Moldovagaz are în prezent o datorie de 433 de milioane de dolari, iar ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a acesteia ajunge la 709 de milioane de dolari.

Săptămâna trecută, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei Andrei Spînu a declarat că a trimis o scrisoare la Moscova și așteaptă reacția Gazprom. Potrivit acestuia, holdingul rusesc de gaze ar putea opri livrările din cauza neîndeplinirii obligaţiilor de către Moldova.

Amintim că la 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

Auditul urma să fie efectuat până la 1 mai, însă așa și nu a fost realizat. În context, Moldovagaz a anunțat la 12 aprilie că a expediat către Gazprom o cerere privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitoare la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice după ce autoritățile moldovenești au eșuat să contracteze o companie de audit din cauza războiului din Ucraina.

Potrivit unei scrisori, care a intrat în posesia Jurnal TV, Gazprom nu ar agrea ideea unui audit extern la Moldovagaz. Experții califică situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari către Gazprom, după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.

În cazul în care Gazprom va sista furnizarea către Republica Moldova, Energocom va obţine pârghiile necesare pentru a cumpăra gaze din surse alternative.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media