Vlad Batrîncea promovează falsuri: A folosit traducerea eronată a unei postări a președintelui Radei Supreme de la Kiev fără a verifica sursa inițială

5 mai 2022, 18:23 Politică 467
Vlad Batrîncea, deputat fracțiunea BCS.  Sursa: Replica media

Deputatul Blocului comuniștilor și socialiștilor și vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea astăzi, 5 mai, și-a manifestat indignarea față de mesajul postat pe rețelele sociale de Ruslan Stefanchuk, președintele Radei Supreme de la Kiev, după vizita în țara vecină a președintelui Parlamentului din Moldova, Igor Grosu.

În cadrul unui briefing ținut la Parlament, Batrîncea a afirmat că Stefanchuk i-ar fi mulțumit lui Igor Grosu pentru asistența militară în schimbul teritoriilor ocupate”, inducând astfel mesajul că țara noastră va ajuta Ucraina cu echipament militar și se va alinia sancțiunilor împotriva Federației Ruse.

De fapt, Vlad Batrîncea a repetat o traducere incorectă în limba rusă a postării originale a lui Ruslan Stefanchuk, publicată în limbile ucraineană și engleză. În realitate, demnitarul ucrainean a menționat de „asistența în deminarea teritoriilor eliberate”, și nu de „asistență militară în schimbul teritoriilor ocupate”, cum a afirmat Batrîncea, scrie Stopfals.md.

În declarațiile sale, Vlad Batrîncea, care este și secretar executiv al PSRM, a calificat declarațiile atribuite eronat lui Ruslan Stefanchuk. («Оказание помощи в обмене освобождёнными территориями и введение санкций против России») ca fiind scandaloase și că țara noastră nu dorește să se implice în război. „Reiterez: este absolut scandaloasă această declarație și sunt absolut necesare explicații clare și din partea colegului nostru din Parlament Igor Grosu și din partea întregii conduceri ai Republicii Moldova. Ce înseamnă «переброска военной техники» și cum Republica Moldova poate participa la aceste acțiuni vădit militare și periculoase care încalcă Constituția țării și contravine doleanțele majorității cetățenilor RM? (…) La ce teritorii eliberate se referă colegul din Rada Supremă? Ce teritorii eliberează astăzi Moldova? Nu putem înțelege despre ce este vorba”, a declarat Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului nu se informează din surse oficiale

În realitate, președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk nu a declarat așa ceva și nici nu a publicat vreun mesaj în acest sens în limba rusă. Atât pe pagina oficială de Facebook, cât și pe cea de Twitter în limba ucraineană și engleză, el a publicat un mesaj în care menționează despre necesitatea echipamentului militar care ar ajuta la deminarea teritoriilor eliberate: (în traducere) „Am discutat despre livrarea de echipamente militare către Ucraina, asistență în deminarea teritoriilor eliberate și impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei”, se menționează în postare.

Intenționat sau nu, Vlad Batrîncea a speculat în baza traducerii eronate a mesajului demnitarului ucrainean și nu s-a documentat din surse oficiale. Din câte se pare, deputatul BECS a folosit o traducere eronată generată automat de rețeaua de socializare Facebook, preluată de mai multe surse, inclusiv de canalul de Telegram INDEX. Traducerea în limba rusă, pe care a generat-o automat Facebook, a distorsionat sensul afirmațiilor: «Обсудили переброску военной техники, оказание помощи в обмене освобождёнными территориями».

Dacă s-ar fi documentat de pe pagina oficială de Telegram a Radei Supreme de la Kiev, Batrîncea ar fi văzut că acolo nu este postarea în limba rusă, ci doar textul în limbile ucraineană și engleză, în care el vorbește despre ajutorul necesar în deminarea teritoriilor ocupate.

Portalul Stopfals.md i-a expediat un mesaj lui Vlad Batrîncea, întrebându-l din ce sursă s-a informat când a făcut aceste declarații, însă acesta nu a răspuns nici la mesaj, nici la apelurile telefonice repetate.

Amintim că la 4 mai, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și deputatul PAS Lilian Carp, au plecat într-o vizită la Kiev.

Speakerul a avut o întâlnire cu omologul său ucrainean, Ruslan Stefanciuk. De asemenea, cei doi au fost în orașele bombardate de ruși Bucha, Irpin și Hostomel.

În cadrul vizitei președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a anunțat partea ucraineană și despre disponibilitatea R. Moldova de a detașa în Ucraina un contingent de geniști pentru deminarea teritoriului minat.

De asemenea, Igor Grosu a menționat că, Guvernul Republicii Moldova a acordat ajutor umanitar în mărime de circa 1.2 milioane de euro regiunilor Vinița și Odesa.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media