FOTO/ Noi provocări din regiunea găgăuză. Literele Z și V și panglica „Sf. Gheorghe” inscripționate pe asfalt la Tomai

4 mai 2022, 10:25 Societate 168
Simboluri interzise desenate pe asfaltul dintr-o localitate din UTA Găgăuzia.  Sursa: gagauzinfo.md

Panglica „Sfântul Gheorghe”, literele Z și V, simboluri ale agresiunii militare, interzise prin lege în R. Moldova, au fost desenate pe asfaltul de la ieșirea din satul Tomai, pe tronsonul autostrăzii Comrat - Ceadir-Lunga, scrie portalul gagauzinfo.md.

Potrivit sursei citate, Poliția se află la fața locului și documentează incidentul.


„La momentul publicării materialului, inscripția nu a fost înlăturată”, precizează publicația.


Anterior, la ieșirea din satul Copceac, oameni necunoscuți au pus inscripția „Rusia, suntem cu tine”.

Amintim că la 3 mai, bașcana Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat Legea care permite utilizarea panglicii Sfântul Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost adoptată de Adunarea Populară a Găgăuziei la 29 aprilie.

La 29 aprilie, deputații Adunării Populare a UTA Găgăuziei au adoptat o lege prin care permit utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Legea a fost adoptată în regim de urgență, scrie presa din regiune.

În replică, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat că decizia Adunării Populare a Găgăuziei „conține toate aparențele unui act ilegal”. Potrivit lui Litvinenco, adoptarea unui asemenea act reprezintă un precedent periculos și susține că se poate sesiza direct instanța de contencios administrativ.

Amintim că, pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Pedeapsa pentru cei care se vor abate de la această lege prevede o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore, iar persoanele juridice și cu funcții publice care vor încălca prevederile respective riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media