Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a dispus aplicarea măsurilor speciale de protecție a animalelor pe perioada de caniculă

29 iunie 2022, 13:39 Societate 34
Câine.  Sursa: ANSA

În contextu avertizării meteorologice (caniculă) emise de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, ANSA a dispus restricționarea pe perioada 30 iunie – 6 iulie 2022 a transporturilor internaționale și naționale de animale vii pe teritoriul Republicii Moldova.

Totuși, transportul naționalal al animalelor (din exploatații autohtone) se va permite doar în intervalul orar 2100-800, cu condiția alocării de spațiu suplimentare de cel puțin 20% pentru fiecare animal transportat.

Astfel, se tenționează proprietarii/îngrijitorii de animale, că trebuie să ia măsuri rezonabile, de protecție a animalelor din proprietate oferindu-le o furajare și adăpare corespunzătoare. Aceștia trebuie să verifice starea animalelor la intervale regulate şi trebuie să întreprindă măsuri corespunzătoare situației astfel încât să nu supună riscurilor inutile animalele.

Necesitatea asigurării cu apă potabilă a animalelor, este alimentată suplimentar de avertizarea meteorologică COD Galben de creșterea temperaturii aerului până la +35°C (http://old.meteo.md/avcodsin.htm) .

AICI sunt redate valori de referință ale necesarului de apă zilnic pentru animale de fermă şi de companie şi care pot varia în funcție de sistemul de creștere, de starea fiziologică a animalului, de rațiile furajere, condițiile de adăpostire, temperatură şi umiditate, anotimp, etc.

„Cel mai eficient adăpost contra perioadelor de căldură extremă trebuie să protejeze de razele directe ale soarelui şi să permită vântului să răcorească animalele, aceste criterii fiind extrem de importante atunci când se optează pentru tipul şi locaţia adăpostului. În cazul în care nu se oferă suficient spaţiu pentru animale, există riscul de sufocare prin aglomerare în adăpost. Este important ca fiecare animal să aibă suficient spaţiu pentru a se întinde simultan, din moment ce acest lucru ajută la răcirea organismului. Uneori poate fi necesară separarea animalelor în grupuri mai mici, din moment ce tendința de grup poate determina ca animalele să se grupeze în jurul unei singure surse de apă sau furajare. În condiții de temperaturi ridicate, se recomandă creşterea spaţiului alocat per cap de animal cu minimum 20%”, notează ANSA.


Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media