VIDEO/ Subiectul gazelor naturale „i-a pus pe jar” pe consilierii municipali. Cebanu (PL), către Odințov (PSRM): „Tu de la Hitler a-i cumpăra gaz?”. Care a fost răspunsul socialistului

7 septembrie 2022, 18:19 Politică 288
Consilierul PL Ion Cebanu și consilierul PSRM Alexandr Odințov.  Sursa: Colaj

Subiectul tarifului la gazele naturale a devenit motiv de dispută între consilierii municipali în cadrul ședinței din 6 septembrie a Consiliului Municipal Chișinău (CMC), după ce președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din CMC, Alexandr Odințov, a calificat drept „obraznică și cinică” argumentarea guvernării PAS că creșterea tarifului la gazele naturale este din cauza războiului din Ucraina, deoarece până și „guvernarea din Ucraina primește bani din Rusia pentru tranzitarea gazelor naturale și petrolului” și faptul că „noi trebuie să cumpărăm acest gaz (n.red. la un preț atât de mare din partea Rusiei) este o prostie absolută.” Socialistul susține că vina este în lipsa negocierilor dintre guvernarea de la Chișinău și a Rusiei, dar și a contractului semnat anul trecut cu „Gazprom.”

Drept replică, consilierul Partidului Liberal (PL) l-a comparat pe președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu Hiler, conducătorul Germaniei naziste și i-a întrebat pe socialiști dacă „ar negocia cu Hitler” în aceste condiții și a asigurat că cetățenii „vor rezista în această iarnă”, în pofida condițiilor complicate din cauza crizei energetice.

„Este o manipulare obraznică și cinică cu privire la războiul din Ucraina, deoarece România și Germania au procurat gaz rusesc până a fost deconectat Nord Stream. Chiar acum, guvernarea din Ucraina primește bani din Rusia pentru tranzitarea gazelor naturale și petrolului. De aceea, să speculezi precum că acolo este război și noi nu trebuie să cumpărăm acest gaz este o prostie absolută. Trebuie să ne orientăm după un singur lucru - putem cumpăra gaz și de la diavol, nu contează, dar noi trebuie să ne guvernăm după interesele naționale. Când PAS va guverna după interesele naționale, atunci vor fi negocieri (n.red. cu Rusia). Putem avea colaborări cu oricare furnizor, dacă gazul va fi mai ieftin. De ce PAS, în comparație cu Germania și România, au recomandat trei măsuri pentru cetățeni ca aceștia să nu simtă creșterea tarifului la gaze? Cineva îngheață aceste tarife, alții compensează această plată suplimentară, iar cineva a anulat TVA și plata accizelor la combustibil. PAS nu a făcut nimic din asta, a propus doar o compensație, dar asta nu prea ajută. (...) Este o rușine, voi căutați acum posibilitate de a vă găsi scuze. (...) „Este preț la gaz pe contracte de lungă durată pe care l-a primit Germania - 224 de dolari, Serbia - 350 de dolari, Ungaria - 370 dolari, România - 240, deoarece sunt pe bază de contracte pe durate lungi, dar gazul care e fluctuant se procură după preț de piață, de asta nu trebuie să manipulați. I-ați amăgit pe toți, înlocuind prețul de piață cu contractul de lungă durată. Ați fi putut plăti 450 de dolari, dar din cauza dominației voastre nu a ieșit nimic”, a declarat Odințov.

În acelați timp, socialistul a declarat că PSRM condamnă războiul din Ucraina, așa cum și pe celelalte războaie, invocând una dintre narativele propagandei ruse, precum că de vină ar Statele Unite ale Americii (SUA) în declanșarea războiului din țara vecină.

În ceea ce privește războiul, cel mai prostește e să manipulezi cu războiul, noi condamnăm războiul, când mor oamenii, dar în comparație cu voi, noi condamnăm toate războaiele - în Siria, Irak, Libia, șefii voștri acolo au ucis oamenii, atunci voi ați tăcut. Noi condamnăm că două state slavone se omoară între ei din cauza stăpânilor voștri. Noi condamnăm, iar voi primiți bani de la ei”, a spus Odințov.

În acest timp, consilierul Partidului Liberal, Ion Cebanu, i-a întrebat dacă ar cumpăra gaz de la Hitler.

„Vreau să-i întreb pe socialiștii ăștia de catifea. Voi, gaz de la Hitler ați cumpăra? (...) Putin este noul Hitler. Lasă tu România, eu pe tine te întreb, gaz de la Hitler a-i cumpăra? România, ne-România, tu spune tu ce o să faci. Astăzi Hitler este Putin, cine se leagă cu Putin ca Putin va ajunge”, a subliniat Cebanu.

Când a fost întrebat, socialistul Odințov a insistat pe continuarea ședinței.

„Haideți să ne întoarcem la ședință, pentru că colegii noștri nu cunosc istoria și nu au învățat-o, deoarece dacă e să vorbim de Hitler, ne-Hitler, mai bine să nu începem această temă, deoarece toate statele din Europa au semnat un pact cu Hitler, apoi încearcă să manipuleze istoria”, a punctat Odințov.

Președintele ședinței din partea Platformei DA, Ruslan Verbițchi, i-a îndemnat pe colegi să înceteze cu geopolitica și să continuie ședința.

„Dragi colegi, lăsați geopolitica. La iarnă o să vină facturile, iar poporul o să ne întrebe, inclusiv și pe tine, pe cei din Parlament, etc. ce să facă când o să înghețe la iarnă. Haideți să ne întoarcem la ordinea de zi, lăsați geopolitica”, a punctat președintele ședinței Ruslan Verbițchi.

„Ascultați-mă aici, toți deștepții ăștia. Poporul ăsta al nostru, 2.000 de ani, au trecut pe aici huni, turci, ruși, sovietici și am rezistat. O să rezistăm și iarna asta, dar Putin o să moară! Putin, kaputt (n.red: din germană - decedat), cu tot gazul lui pe care-l destupă și-i dă foc, pentru că toată Europa-l refuză, dar voi ca niște căcăcioși umblați după gazul rusesc”, a concluzionat Ion Cebanu.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media