„Suntem îngrijorați de tabloul amenințărilor și rămânem în contact constant prin canalele militare și de informații cu saudiții”, a spus marți un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. „Nu vom ezita să acționăm în apărarea intereselor și partenerilor noștri din regiune.”
Iranul a atacat deja nordul Irakului cu zeci de rachete balistice și drone armate de la sfârșitul lunii septembrie, una dintre care a fost doborâtă de un avion de război american în timp ce se îndrepta către orașul Erbil, unde staționează trupe americane. Teheranul a acuzat în mod public ceea ce el numește „grupuri separatiste kurde iraniene” cu sediul la Irbil pentru instigare la tulburări.
Autoritățile iraniene au acuzat public Arabia Saudită, SUA și Israel, de instigare la proteste.
Luna trecută, comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice din Iran a avertizat public Arabia Saudită să limiteze acoperirea protestelor din Iran de către canalele de știri prin satelit în limba farsi, inclusiv „Iran International”, un canal de televiziune prin satelit susținut de Arabia Saudită, cu sediul la Londra, popular printre mulți iranieni.
„Acesta este ultimul nostru avertisment, pentru că vă amestecați în treburile noastre interne prin intermediul acestor mass-media”, a spus generalul-maior Hossein Salami în declarațiile raportate în presa de stat la exercițiile militare din provincia Azerbaidjan de Est a Iranului. „Sunteți implicat în această problemă și știți că sunteți vulnerabil.
Agenția de știri de stat a Iranului IRNA a numit postul de televiziune „Iran International” drept „o rețea formată de Arabia Saudită în 2017 la Londra” care „adoptă o abordare complet anti-Irană”. Canalul a folosit rețelele sociale și transmisiunile sale prin satelit pentru a difuza videoclipuri cu protestele iraniene și represiunile poliției de când au început tulburările în Iran.
Autoritățile s-au străduit să potolească protestele care au avut loc aproape zilnic de la moartea, pe 16 septembrie, a unei tinere aflate în custodia poliției pentru că ar fi încălcat regulile stricte ale Iranului privind modul de purtare a eșarfei Până acum peste 200 de protestatari au fost uciși și peste 1.000 au fost arestați de poliție, drept răspuns la demonstrațiile care au început ca un apel sfidător pentru drepturile femeilor și s-au transformat într-o mișcare națională care cere căderea Republicii Islamice.
Pe măsură ce tulburările s-au răspândit, oficialii iranieni i-au acuzat pe inamicii externi ai Iranului pentru incitarea la tulburări. Astfel de afirmații neîntemeiate sunt o tactică familiară pentru regim, care a dat vina pe adversarii Iranului în timpul protestelor interne anterioare împotriva regimului, notează WSJ.
SUA și Arabia Saudită au acuzat Iranul că a efectuat un atac cu drone și rachete asupra regatului în 2019, care a vizat industria petrolieră a țării. Iranul a negat acuzațiile.
Cea mai recentă amenințare la adresa Arabiei Saudite vine pe fondul legăturilor tensionate dintre administrația Biden și Riad din cauza recentelor mișcări ale regatului privind producția de petrol.
OPEC+ condusă de Arabia Saudită a decis să reducă producția de petrol luna trecută, crescând prețurile țițeiului într-un moment de inflație ridicată și chiar înainte de alegerile intermediare din SUA, în ciuda cererilor SUA de a amâna. Casa Albă a declarat că președintele Biden dorește să examineze dacă relația cu Arabia Saudită servește intereselor de securitate națională a Statelor Unite. Dar este puțin probabil ca SUA să abandoneze Arabia Saudită, deoarece ar risca și operațiunile de combatere a terorismului ale Washingtonului, eforturile de a limita Iranul și integrarea mai profundă a Israelului în regiune.
