Mitropolia Moldovei, în a 41-a zi de război în Ucraina: „Spre marea noastră întristare, am aflat despre câțiva clerici ai BOM, care în mod absolut nejustificat au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare”

5 aprilie 2022, 21:02 Societate 3516
Catedrala Metropolitană.  Sursa: Replica Media

Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldave, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, a transmis un mesaj în contextul celei de-a 41-a zile de război în Ucraina. Într-un comunicat de presă, Mitropolia precizează că de la începutul invaziei câțiva clerici ai BOM, „care în mod absolut nejustificat au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare”. Cazurile au fost documentate și vor fi sancționate conform canoanelor eclesiale la judecata bisericească, spune Mitropolia.

Întregul mesaj emis de Mitropolia Chișinăului și Întregii Moldave:

Dragi compatrioți, iubiți credincioși ai Bisericii Ortodoxe din Moldova,

Au trecut mai bine de 40 de zile de la declanșarea conflictului armat din Ucraina, timp în care ne-am rugat cu umilință pentru pace și încetarea vărsărilor de sânge din țara vecină. Ceea ce am văzut până acum este un război îngrozitor ce schilodează fără milă nu numai trupul, dar și sufletul.

Încă din primele zile a războiului din Ucraina am specificat clar poziţia noastră – suntem pentru pace şi împotriva războiului! Biserica Ortodoxă din Moldova a fost și este alături de regugiați și oferă toată asistența posibilă tuturor celor care au suferit în urma ostilităților. Până în prezent, mii de refugiați și-au găsit adăpost pe lângă sfintele noastre biserici și mănăstiri, iar preoții împreună cu enoriașii acordă sprijin duhovnicesc și material, dând dovadă de un adevărat exemplu de jertfă evanghelică.

Spre marea noastră întristare, am aflat despre câțiva clerici ai BOM, care în mod absolut nejustificat au îndemnat credincioșii la ură interetnică și dezbinare. Cazurile au fost documentate și vor fi sancționate conform canoanelor eclesiale la judecata bisericească.

De când există această lume au existat probleme între națiuni. Dar am crezut întotdeauna, că noi oamenii, fiind creație a lui Dumnezeu, înzestrați cu rațiune și cuvânt, trebuie să rezolvăm aceste probleme cu ajutorul cuvântului înțelept și nicidecum prin cultivarea urii și a instigării la război.

Astăzi, mai mult ca oricând ne dorim în mod deosebit ca între poporul rus și cel ucrainean să existe pace și armonie, ca niște vecini buni, în respect unul față de celălalt, în răbdare unul față de celălalt și în dragoste.

În mod repetat, facem apel la ambele părți, partea rusă și cea ucraineană, să se așeze la masa negocierilor și să soluționeze în mod pașnic toate problemele care există.

Domnul păcii, al dreptății și al iubirii, să dăruiască înțelepciune făcătoare de pace tuturor conducătorilor politici, responsabili de aplanarea acestui conflict armat.

Să ne rugăm în continuare cu sârguință pentru ca pacea să revină pe pământul ucrainean, iar popoarele fraterne să găsească calea spre reconciliere și iertarea reciprocă”.

Amintim că, chiar în prima zi a invaziei ruse în Ucraina, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a venit cu un mesaj, menționând că „Neînțelegerile care apar între popoare trebuie rezolvate în mod pașnic”.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media