Prune uscate
Prunele uscate asigură 20% din valoarea zilnică a vitaminei K. Vitamina K a fost asociată cu o scădere a ratei fracturilor, precum și cu o creștere a densității osoase.Un studiu cuprinzător a arătat că prunele uscate pot avea un beneficiu protector împotriva pierderii osoase la femeile aflate în postmenopauză, datorită conținutului lor de polifenoli.
Sursa/ www.realitatea.net
Sardine
Sardinele au oase mici, comestibile, care sunt pline de vitamina D și calciu. Conținând 40% din DV pentru vitamina D, sardinele sunt una dintre cele mai bune alegeri alimentare pentru acest nutrient. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care este esențial pentru sănătatea oaselor.
Sursa/www.clinicasmartnutrition.ro
Broccoli
Legumele cu frunze de culoare verde închis conțin vitamina K și calciu. De exemplu, o cană de broccoli gătit conține 220 mcg și, respectiv, 180 mg. Deoarece vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi, pentru a o face mai absorbabilă, prăjiți-vă verdeața cu frunze întunecate în puțin ulei de măsline.
Sursa/ www.epicurious.com
Iaurt
Există multe tipuri diferite de iaurturi disponibile și nu toate au aceeași defalcare nutrițională. Dacă căutați numărul 1 în calciu care susține oasele, alegerea ar trebui să fie iaurtul tradițional simplu cu conținut scăzut de grăsimi, care la unele mărci conține până la 40% din valoarea zilnică a calciului.
Sursa/www.epochtimes-romania.com
Migdale
Nu toată lumea se gândește la sănătatea oaselor când se gândește la nuci. Dar 28 g de migdale au un trifect de nutrienți care promovează sănătatea oaselor: calciu, magneziu și fosfor. Aruncați niște migdale în salată, iaurt și cereale - și/sau pur și simplu luați o mână pentru o gustare de după-amiază.
Sursa/www.paradisulverde.com
Tofu
Fortificat cu calciu și vitamina D, tofu poate fi o alegere excelentă pentru mulți vegani, precum și pentru persoanele care doresc să adauge mai multe opțiuni de alimente pe bază de plante și sănătoase pentru oase în dieta lor. Conținutul de calciu din tofu poate varia, dar e nevoie să căutați o marcă care să aibă minimum 30% din valoarea zilnică a calciului per porție.
Sursa/www.healthline.com
Ouă
Un gălbenuș de ou mare conține aproximativ 40 UI de vitamina D. Această cantitate ar putea să nu pară prea mare în comparație cu DV recomandată de 800 UI. Cu toate acestea, în comparație cu alte alimente, un ou este cu siguranță o sursă bună de vitamina D. Și, în plus, conține câțiva antioxidanți puternici, cum ar fi luteina și zeaxantina.
Sursa/www.csid.ro
Fasolea neagră
La fel ca nucile, fasolea neagră atinge trifecta sănătății oaselor prin conținutul de calciu, magneziu și fosfor. De asemenea, furnizează opt grame de proteine pe porție de ½ cană, iar un aport zilnic adecvat de proteine este asociat cu un efect pozitiv asupra densității minerale osoase și prevenirea osteoporozei, potrivit cercetărilor.
Sursa/delabogdana.wordpress.com
Grapefruit
Există unele cercetări preliminare care sugerează o relație pozitivă între vitamina C și sănătatea oaselor. Astfel, grapefruit-ul sau alte fructe citrice, cu proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, merită adăugate în dietă.
Sursa/humboldt.global
