Alimentele pe care să le mânânci pentru întărirea sistemului osos

15 februarie 2022, 11:11 Nutriție 472
Produse care întăresc sistemul osos.  Sursa: www.kudika.ro

Zilele mai scurte și temperaturile mai reci în timpul lunilor de iarnă îi fac pe mulți dintre noi să petrecem mai mult timp în interior, iar din această cauză suntem mai puțin expuși la lumina soarelui, care ajută corpul nostru să producă vitamina D în mod natural. Vitamina D este cunoscută ca un nutrient esențial pentru sănătatea oaselor și, fără ea, riscul pentru osteoporoză sau alte deficiențe osoase poate crește, scrie U.S.News, precizând că consumarea a nouă alimente, care sunt bogate nu doar în vitamina D, dar și în minerale, chiar și pe timp de vară, ajută la menținerea sănătății osoase.

Prune uscate

Prunele uscate asigură 20% din valoarea zilnică a vitaminei K. Vitamina K a fost asociată cu o scădere a ratei fracturilor, precum și cu o creștere a densității osoase.Un studiu cuprinzător a arătat că prunele uscate pot avea un beneficiu protector împotriva pierderii osoase la femeile aflate în postmenopauză, datorită conținutului lor de polifenoli.

Sursa/ www.realitatea.net

Sardine

Sardinele au oase mici, comestibile, care sunt pline de vitamina D și calciu. Conținând 40% din DV pentru vitamina D, sardinele sunt una dintre cele mai bune alegeri alimentare pentru acest nutrient. Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul, care este esențial pentru sănătatea oaselor.

Sursa/www.clinicasmartnutrition.ro

Broccoli

Legumele cu frunze de culoare verde închis conțin vitamina K și calciu. De exemplu, o cană de broccoli gătit conține 220 mcg și, respectiv, 180 mg. Deoarece vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi, pentru a o face mai absorbabilă, prăjiți-vă verdeața cu frunze întunecate în puțin ulei de măsline.

Sursa/ www.epicurious.com

Iaurt

Există multe tipuri diferite de iaurturi disponibile și nu toate au aceeași defalcare nutrițională. Dacă căutați numărul 1 în calciu care susține oasele, alegerea ar trebui să fie iaurtul tradițional simplu cu conținut scăzut de grăsimi, care la unele mărci conține până la 40% din valoarea zilnică a calciului.

Sursa/www.epochtimes-romania.com

Migdale

Nu toată lumea se gândește la sănătatea oaselor când se gândește la nuci. Dar 28 g de migdale au un trifect de nutrienți care promovează sănătatea oaselor: calciu, magneziu și fosfor. Aruncați niște migdale în salată, iaurt și cereale - și/sau pur și simplu luați o mână pentru o gustare de după-amiază.

Sursa/www.paradisulverde.com

Tofu

Fortificat cu calciu și vitamina D, tofu poate fi o alegere excelentă pentru mulți vegani, precum și pentru persoanele care doresc să adauge mai multe opțiuni de alimente pe bază de plante și sănătoase pentru oase în dieta lor. Conținutul de calciu din tofu poate varia, dar e nevoie să căutați o marcă care să aibă minimum 30% din valoarea zilnică a calciului per porție.

Sursa/www.healthline.com

Ouă

Un gălbenuș de ou mare conține aproximativ 40 UI de vitamina D. Această cantitate ar putea să nu pară prea mare în comparație cu DV recomandată de 800 UI. Cu toate acestea, în comparație cu alte alimente, un ou este cu siguranță o sursă bună de vitamina D. Și, în plus, conține câțiva antioxidanți puternici, cum ar fi luteina și zeaxantina.


Sursa/www.csid.ro

Fasolea neagră

La fel ca nucile, fasolea neagră atinge trifecta sănătății oaselor prin conținutul de calciu, magneziu și fosfor. De asemenea, furnizează opt grame de proteine pe porție de ½ cană, iar un aport zilnic adecvat de proteine este asociat cu un efect pozitiv asupra densității minerale osoase și prevenirea osteoporozei, potrivit cercetărilor.

Sursa/delabogdana.wordpress.com

Grapefruit

Există unele cercetări preliminare care sugerează o relație pozitivă între vitamina C și sănătatea oaselor. Astfel, grapefruit-ul sau alte fructe citrice, cu proprietățile lor antioxidante și antiinflamatorii, merită adăugate în dietă.

Sursa/humboldt.global

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media