Dmitrii Muratov, redactorul-șef al Novaya Gazeta, își donează Premiul Nobel pentru Pace pentru refugiații din Ucraina

22 martie 2022, 11:42 Externe 267
Dmitrii Muratov donează Premiul Nobel.  Sursa: Novaia Gazeta
Redactorul-șef al Novaya Gazeta, Dmitrii Muratov, a anunțat că donează medalia Premiului Nobel pentru refugiații din Ucraina. Jurnalistul a făcut un apel către casele de licitații interesate de acest premiu să îi răspundă la mesaj.

„Echipa Novaya Gazeta și cu mine am decis să donăm medalia Premiului Nobel pentru Pace, pentru fondul ucrainean pentru refugiați. Rog casele de licitație care sunt interesați de acest premiu cu renume mondial să răspundă la mesaj”, a menționat Dmitrii Muratov.

„Într-o țară în care autoritățile vor constant să interzică ceva, inclusiv interzicerea de a spune adevărul, ar trebui să existe publicații care continuă să se angajeze în jurnalism adevărat. Sprijinul dumneavoastră ne va ajuta pe noi, Novaya Gazeta, să continuăm să fim o astfel de publicație. Aduceți-vă contribuția la independența jurnalismului în Rusia chiar acum”, a mai declarat redactorul-șef.

Amintim că, în 2021, premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”. Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, unul din fondatorii şi redactor-şef al cotidianului Novaya Gazeta, „a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile”.

Anterior, jurnalistul rus Dmitri Muratov și-a donat premiul de 1 milion de euro, câștigat în cadrul galei decernării Premiului Nobel, echivalent cu aproximativ 40,2 milioane de ruble, mai multor organizații de caritate.

De asemenea, mai mulţi oameni politici din mai multe ţări europene au cerut într-o scrisoare deschisă ca preşedintelui Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, şi poporului ucrainean să le fie decernat Premiul Nobel pentru Pace în anul acesta.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media