Proiect ASP: Plăci de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice

9 februarie 2023, 11:54 Mediu 400
plăci de înmatriculare verzi.  Sursa: ASP

Agenția Servicii Publice (ASP) urmează să individualizeze vehiculele electrice cu plăci de înmatriculare speciale, care au un fond de culoare albă și simboluri (litere și cifre) de culoare verde.

Potrivit datelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), în anul 2011, în întreaga lume au fost vândute circa 55 mii de vehicule electrice. Cu 10 ani mai târziu, în 2021, cifra a crescut la circa 7 milioane de vehicule.

Trendul poate fi observat și în Republica Moldova. Astfel, în anul 2021 în Registrul de stat al transporturilor al Agenției Servicii Publice erau înregistrate 1.132 de vehicule electrice și 26.265 vehicule hibrid. În anul 2022, parcul de vehicule electrice, înmatriculate la ASP, este constituit deja din 1.973 vehicule electrice și 31.643 vehicule hibrid.

Recent, Executivul a operat o serie de modificări la Legea nr. 139/2018 cu privire la eficiența energetică. Unul dintre obiectivele enunțate este popularizarea e-mobilității și încurajarea celorlalți participanți la trafic să opteze pentru astfel de mijloace de transport, care au o emisie scăzută.

După ce respectivul proiect legislativ va fi votat de către Parlamentul Republicii Moldova, Agenția Servicii Publice va individualiza vehiculele electrice cu plăci de înmatriculare speciale, care au un fond de culoare alba și simboluri (litere și cifre) de culoare verde.

Prin introducerea plăcilor de înmatriculare speciale pentru vehiculele electrice, Republica Moldova se va alătura altor țări, unde măsura este deja aplicată de mai mulți ani, cum ar fi: Norvegia, China, Marea Britanie, Canada etc.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media