SIS și PCCOCS investighează o rețea de spionaj din Chișinău, cu implicarea a cinci moldoveni și alți cetățeni străini

24 februarie 2023, 10:15 Societate 128
spionaj.  Sursa: IPN

O rețea de spionaj a fost deconspirată de agenții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și de procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova. Potrivit SIS, în rețea sunt implicați și cetățeni moldoveni dar și ai altui stat, toți fiind bănuiți de acțiuni de trădare de patrie și spionaj.

În curs de investigare sunt cinci persoane – cetățeni ai Republicii Moldova, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022, iar celelalte trei persoane au statut de bănuit.

Acestea au fost cooptate de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul penal ca acțiuni care țin de „înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova” – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență. Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani.

Suplimentar, în baza probelor acumulate, în vizorul oamenilor legii sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Republica Moldova. Codul penal stabilește pentru aceste fapte pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 12 la 20 de ani.

Serviciul de informații moldovean nu menționează însă despre ce alt „stat terț” este vorba.

Acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin.

Reprezentanții PCCOCS menționează că investigațiile continuă, iar persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media