ULTIMA ORĂ! Ministrul Spînu, anunț important privind asigurarea cetățenilor cu gaz și energie electrică după 1 octombrie: Gazprom limitează livrările cu 30%

30 septembrie 2022, 20:05 Economie 985
Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.  Sursa: Replica Media

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, vine cu ultimele informații privind asigurarea cetățenilor Republicii Moldova cu gaze naturale și energie electrică pentru luna octombrie, în contextul în care monopolistul rus Gazprom nu confirmase volumul de gaz necesar Moldovei în luna octombrie și nici nu a rezervat capacități pentru transportarea acestuia prin Ucraina.

Astfel, Spânu a dat asigurări că Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie, adică din cele 8.06 mln m3 pe zi, inclusiv pentru regiunea transnistreană, au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi, ceea ce înseamnă că livrările au fost limitate cu 30%, situație ce a avut loc și anul precedent.

„Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi.

În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat Spînu.

Totodată, referitor la livrările de energie electrică pentru luna octombrie, potrivit lui Spînu, Energocom a semnat mai multe contracte de furnizarea a energiei electrice.

Pentru 67% a fost semnat contract cu MGRES la preţul de 62,5 USD/MWh, pentru luna octombrie.

- Pentru 30% din achiziție a fost încheiat un contract cu compania Energoatom, la prețul de 77 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

- Pentru 3% din achiziție (balansarea consumului de vârf) a fost încheiat un contract cu Ukrhydroenergo, la prețul de 132 USD/MWh, pentru perioada 1-15 octombrie.

Prețul mediu ponderat pentru luna august este de 68,9 USD/MWh.

„În această perioadă nimeni nu va fi deconectat de la gaz sau electricitate. Continuăm să economisim, să facem rezerve și să ne pregătim de iarnă”, a punctat ministrul, adăugând că sâmbătă, 1 octombrie, va ieși în fața presei cu mai multe detalii.

Amintim că, anul trecut - în luna octombrie - în Republica Moldova a fost introdusă stare de alertă privind situația aprovizionării cu gaze naturale. În acea perioadă, delegația Republicii Moldova, din care a făcut parte Andrei Spînu și reprezentanții Moldovagaz, purta negocieri cu Gazprom privind extindă contractul de livrare a gazului natural pentru țara noastră.

Între timp, Republica Moldova procura gaze naturale din surse alternative.

Ulterior, după negocieri intense, la 29 octombrie 2021, gigantul rus „Gazprom” şi Republica Moldova au anunţat prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chișinău. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei „Moldovagaz” și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Totodată, autoritățile de la Chișinău au anunțat că nu recunosc datoria istorică invocată de Federația Rusă, în sumă de circa 700 de milioane de dolari, la gazele naturale din anii precedenți și a inițiat un audit în vederea clarificării existenței datoriei anunțate de partea rusă. De menționat că reprezentanții ruși s-au opus acestui audit. Experții au calificat situația drept un nou element al războiului hibrid purtat de Moscova împotriva Republicii Moldova.

În urma decretului semnat de președinta Maia Sandu privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor natural, la 10 ianuarie 2021, Curții de Conturi a inițiat misiunea de audit, însă peste un an - la 11 ianuarie 2022, Agenția Proprietății Publice (APP) a decis să anuleze licitația pentru selectarea serviciilor de audit a datoriilor SA Moldovagaz față de monopolistul rus Gazprom. Temeiul acestei decizii, potrivit APP, este expirarea termenului de livrare a rezultatului auditului.

Mai târziu, la 11 august curent, Agenția Proprietății Publice a semnat contractul de achiziționare a serviciilor de audit financiar și juridic independent al datoriei Moldovagaz față de compania rusească Gazprom și Factoring-Finance. Potrivit APP, au fost contractate două companii din Marea Britanie și Norvegia, care vor trebui să realizeze auditul datoriilor până la 30 ianuarie 2023.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media