În prima zi de iarnă, pompierii au demarat campania de prevenire a intoxicațiilor cu monoxid de carbon la exploatarea neregulamentară a surselor de încălzire

1 decembrie 2022, 21:39 Societate 82
Reprezentanți ai IGSU, la Cruzești. 1 decembrie 2022.  Sursa: IGSU/Facebook

12 oameni au murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, de la începutul anului. Pentru a evita alte tragedii, la 1 decembrie Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dat startul unei campanii de prevenire a cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon și a riscului de izbucnire a incendiilor în urma exploatării neregulamentare a surselor de încălzit și a sobelor în locuințe.

Angajații IGSU efectuează evaluarea riscurilor de producere a incendiilor în urma folosirii surselor de încălzire în locuințele oamenilor din localitățile țării. Astfel, salvatorii și pompieri le comunică oamenilor despre siguranță, necesitatea respectării regulilor antiincendiare, dar și despre riscurile la care sunt supuși în cazul utilizării instalațiilor defecte.

Campania are scopul de a instrui cetățenii la capitolul bazele securității vieții, dar și la respectarea regulilor de siguranță la exploatarea corectă a surselor de aprindere.

Primul popas al salvatorilor a fost în satul Cruzești a municipiul Chișinău, care au venit cu mai multe îndemnuri, dar și recomandări la capitolul utilizarea sobelor de încălzit pe combustibil solid, dar și gazos.

Pompierii au atras atenția gospodarilor asupra neregulilor depistate, cum ar fi fisurile de la sobe, dar și aerisirea obligatorie a încăperilor în vederea evitării intoxicării cu monoxid de carbon.

Totodată, angajații IGSU au atenționat oamenii despre necesitatea verificării surselor de încălzire înainte de exploatarea acestora. La fel, pompierii au recomandat oamenilor să nu astupe canalele de ventilare și să stingă focul din sobe pe parcursul nopții.

Astfel de vizite urmează a fi întreprinse de specialiștii IGSU în toate localitățile din țară, iar pentru ca regulile să fie respectate, aceștia le înmânează recomandări și pliante informative.

Campania de prevenire a riscului de intoxicație cu monoxid de carbon este organizată tradițional de Inspectorat în fiecare an odată cu începerea sezonului rece. Potrivit datelor statistice, colectate din subdiviziunile teritoriale, din cauza intoxicațiilor cu monoxid de carbon emanat de la surse de încălzire defecte, în anul 2022 au avut de suferit 66 de persoane, dintre care 12 au decedat.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media