„Spiritul luminos al gardianului Cetății Soroca vă dăinui în inimile noastre”. Mesajul de condoleanțe transmis de șefa statului după decesul istoricul și muzeograful Nicolae Bulat

9 septembrie 2022, 12:30 Cultură 188
Nicolae Bulat.  Sursa: observatorul.md

„E o pierdere foarte mare pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru cultura și muzeografia din țara noastră”. Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a transmis un mesaj de condoleanțe după decesul istoricul și muzeograful Nicolae Bulat.

„Am aflat cu adânc regret despre plecarea spre cele veșnice a istoricului și muzeografului Nicolae Bulat, directorul Muzeului din Cetatea Soroca, gardianul Cetății și cel mai cunoscut ghid turistic din Republica Moldova.

Timp de peste de 40 de ani, Nicolae Bulat a slujit Cetății Soroca. A îngrijit și cultivat patrimoniul muzeului, a căutat soluții pentru restaurarea cetății și și-a folosit talentul pedagogic pentru a inspira mii de copii și tineri să-și cunoască mai bine istoria țării. Prin energia și curiozitatea sa, Nicolae Bulat a inspirat generații întregi și a dat un suflu nou Cetății Soroca, unul din monumentele istorice principale ale Republicii Moldova.

E o pierdere foarte mare pentru toți cei care l-au cunoscut, pentru cultura și muzeografia din țara noastră. Spiritul luminos al gardianului Cetății Soroca vă dăinui în inimile noastre, ale celor care l-au cunoscut și i-au apreciat munca. Condoleanțe sincere familiei, prietenilor și celor apropiați. Dumnezeu să-l odihnească”, este mesajul Maiei Sandu.

Muzeograful din Soroca Nicolae Bulat a decedat în urma unei lupte crâncene pentru viață, după ce a fost diagnosticat cu tumoare la creier și a suferit mai multe intervenții chirurgicale. Anunțul decesului a fost făcut de fostul deputat al Parlamentului R. Moldova, Alexandru Cimbriciuc, care lansase o campanie de ajutor a istoricului și a contribuit la transferarea sa la institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Iași.

Cunoscutul istoric din Soroca Nicolae Bulat a fost transferat la 25 august de către un echipaj SMURD pe cale aerian a fost transportat la institutul de Neurologie și Neurochirurgie din Iași.

La 11 august, Observatorul de Nord scris că directorul Muzeului de Istorie și Entografie din Soroca, Nicolae Bulat, a suferit o intervenție chirurgicală, iar în prezent se află în comă de gradul I, starea acestuia fiind evaluată ca fiind stabil-gravă. Cunoscutul istoric din Soroca a fost diagnosticat recent cu o maladie gravă la creier.

Muzeograful Nicolae Bulat, cunoscut drept Pârcălabul Cetății Soroca s-a născut în 1952, în satul Cureșnița, raionul Soroca. A absolvit şcoala medie nr. 1 din Soroca (1969), după care şi-a continuat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Limbi Moderne, Secţia limba şi literatura engleză (1969-1974). A beneficiat de un stagiu de cercetare la Universitatea din St. Louis, SUA (2003), scrie MOLDPRES.

Potrivit „Calendarului Național”, după absolvire, şi-a început activitatea profesională în calitate de profesor de engleză la școala medie din Tătărești, Cahul. Ulterior, în 1980, a revenit în nordul Moldovei, unde s-a angajat la Muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca, în calitate de muzeograf (1980-1984, 1992-1996, 1996-1999). Între anii 1984-1992 a activat în calitate de ghid al Agenției de Turism din Soroca, ulterior a fost specialist principal al Patrimoniului istorico-cultural Soroca (1999-2000), şef serviciu la Secţia judeţeană Muzee, din Soroca (2002-2003). În 1996 este numit director al Muzeului din Cetatea Soroca, unde activează până în prezent şi concomitent exercită funcția de ghid.

Cu anii a devenit unul dintre cei mai mari cunoscători ai istoriei ținutului Soroca, dar și un promotor al limbii române şi al idealurilor naționale românești. Este considerat unul dintre cei mai buni ghizi din Moldova, supranumit „gardianul” Cetății Soroca. Are contribuții deosebite în dezvoltarea şi sistematizarea colecțiilor muzeale, în organizarea expozițiilor permanente ale muzeului. A participat activ la activități culturale şi ştiinţifice, la diverse programe educaţionale şi de cercetare, finanţate de Departamentul de Stat al SUA. Cu implicarea şi contribuţia sa, Muzeul de Istorie şi Etnografie, împreună cu Consiliul raional, a câştigat un proiect de restaurare a monumentului medieval „Cetatea Soroca” (2012).

Este autorul mai multor publicații, printre care: monografia „Județul Soroca. File de istorie” (2000), broșura de promovare a turismului rural „Pe-un picior de plai, pe o gură de rai”, „Descoperă. Explorează. Studiază” (2003), volumul de povestiri „Jupânița cea frumoasă” (2011), „Cetatea Soroca – istorie, memorie și tradiții seculare” (2015), „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș” (2020) ș.a. Numele său se regăsește în lista a „1000 de mari intelectuali” din Europa, elaborată de Centrul Internațional de Biografii „Cambridge” (2003), iar în 2004 Centrul American de Biografii l-a inclus în volumul „Contemporary. Who is who” (Contemporanii. Cine sunt ei).

Pentru meritele sale deosebite şi activitatea prodigioasă a fost înalt apreciat cu titluri onorifice şi distincţii de stat, printre care: ordinul „Gloria Muncii” (2013), Ordinul „Steaua României” în grad de Ofiţer (2000), medalia de aur la Salonul de Carte „EUROINVENT-2020” de la Iaşi (iunie 2020) pentru cartea „În căutarea unui mare erou, Generalul Stan Poetaș”; laureat al Premiului pentru promovarea istoriei neamului, Gala TVR MOLDOVA (2020). Decorat de președintele României cu medalia aniversară „Centenarul Marii Uniri” (2021), cavaler al „Ordinului Republicii” (2021). Pentru toate eforturile sale de a promova, ca mare istoric și scriitor, spiritul românesc de pe ambele maluri ale Prutului, în 2019 i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al județului Buzău, România.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media