Analistul român Sorin Ionița despre decorarea lui Marian Lupu: Faptul că această meduză politică primeşte de la Iohannis „Steaua României” arată tot ce a fost prost în relaţia cu Moldova în ultimele decenii

9 septembrie 2022, 16:00 Politică 618
Analistul român, Sorin Ionița.  Sursa: stiri.md

Analistul român Sorin Ionița a remarcat că acordarea Ordinului Național „Steaua României” fostului deputat al Partidului Democrat (PD) și actual șef la Curtea de Conturi, Marian Lupu, este „scandalul nr.1, peste decesul reginei”, iar „faptul că această meduză politică ce ia forma vasului în care o pui, mai ales dacă vasul ăla e căptuşit cu gălbiori, primeşte de la Iohannis această distincție arată într-o fulgerare tot ce a fost prost în relaţia cu Moldova în ultimele decenii.”

„Această relaţie a fost dată pe mâna unor corupţi din partide (mai ales PSD) şi servicii, care s-au înţeles excelent cu gangsteri ca Plahotniuc şi au crezut că vrăjesc Occidentul cu pro-europenismul lor ipocrit. Iar loialitatea în aceste mafii politice pare de lungă durată: pe Plahotniuc l-au ajutat băieţii să treacă prin România când era cuătat, iar valetului său Lupu îi mijlocesc acum onoruri ale statului român, a cărui limbă omul n-o poate vorbi”, scrie Ioniță pe pagina sa de Facebook.

Analistul român a amintit și de parcursul politic al lui Marian Lupu, care a avut mai degrabă viziuni antiromânești, făcându-se cunoscut și pentru faptul că a punctat că limba pe care vorbește nu poate fi limba română, deoarece „nu există argumente ştiinţifice pentru asta”.

„Omul s-a lansat în politică în Partidul Comunist anti-român al lui Voronin, fiind secundul acestuia, apoi l-a trădat şi s-a dus să fie omul bun la toate al oligarhului Plahotniuc, care şi-a şters pe el pantofii o vreme: îl punea să umble pe la parteneri şi să explice că gaşca de cleptomani prieteni cu PSD şi actualmente fugiţi prin lume şi căutaţi cu procuratura erau de fapt „pro-Europeni”. Tot el a spus ca preşedinte al Parlamentului că limba pe care o vorbeşte nu poate fi română, pentru că „nu există argumente ştiinţifice pentru asta”, ci moldovenească. N-a mai revenit asupra subiectului de atunci. În 2010 a declarat că-i o mândrie pentru Republica Moldova că soldații ei au defilat în Piața Roșie din Moscova la parada de 9 Mai”, precizează analistul.

Sorin Ioniță se arată convins că președintele României nu va veni cu o reacție în acest sens și că ideea de a-i oferi această distincție lui Marian Lupu nu i-ar aparține șefului de stat român.

„Bineînţeles, Iohannis o să tacă încăpăţânat pe subiectul ăsta, nu dă el justificări opiniei publice când calcă în străchini. Cel mai probabil nici n-a fost ideea lui, ci i-au pus alţii hârtia în faţă”, a conchis Ioniță.

Amintim că președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova, Marian Lupu, a fost decorat de președintele României, Klaus Iohannis, cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european.”

Marian Lupu este președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând din 6 martie 2005 și până în 7 februarie 2019 (Legislatura V - VI - VII - VIII - IX). A deținut funcția de președinte al Parlamentului Republicii Moldova între 2005—2009 și 2010—2013 și președinte interimar al Republicii Moldova între 2010—2012.

La Congresul VI al Partidului Democrat din Moldova, din anul 2009, a fost ales în calitate de președinte PDM și a deținut această funcție până în decembrie 2016.

A fost copreședintele Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (EURONEST) și președintele fracțiunii parlamentare a PDM.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media