ULTIMA ORĂ/ Șantajul energetic continuă. Gazprom reduce livrările de gaz pentru luna decembrie cu 56,5% din volumul agreat

22 noiembrie 2022, 11:11 Economie 153
conductă de gaz, gaz, gaz natural, gaze naturale.  Sursa: Replica Media

Începând de la 1 decembrie, SAP „Gazprom” va reduce din nou livrările de gaz pentru Republica Moldova. Potrvit secretarului de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Constantin Borosan, gigantul rusesc va livra cu 56,5% din volumul de gaz coordonat cu S.A. „Moldovagaz” pentru luna viitoare.

Borosan a declarat, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook că, în prezent capacitățile de transport utilizate sunt cele rezervate la licitația anuală.

Astfel, începând cu 1 decembrie 2022, livrările de gaze naturale de la SAP „Gazprom” către Republica Moldova vor fi reduse cu 56,5% în luna decembrie 2022 reieșind din volumul de gaze naturale coordonat de SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom” pentru luna decembrie conform Contractului de furnizare a gazelor naturale.

Mai exact, 189 milioane de m³ vor fi pentru malul drept și 217 milioane de m³ pentru malul stâng, spune Borosan.

Informația a fost confirmată pentru Replica Media de către președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz a explicat că Republica Moldova va primi în luna decembrie ceea ce a primit și în noiembrie, iar volumele lipsă vor fi suplinite de rezervele pe care le are operatorul național Energocom - „Gaz va fi”.

Potrivit ministrului Radu Marian, această reducere a livrărilor va complica și producția energiei electrice la MGRES pentru Republica Moldova însă, spune el, Guvernul s-a pregătit pentru acest scenariu și țara are suficienți combustibili alternativi și rezerve de gaze naturale.

„Este continuarea războiului hibrid care-l pune la cale Kremlin cu ajutorul grupării hoției și războiului în frunte cu Șor, Dodon & Co împotriva cetățenilor țării noastre. Guvernul s-a pregătit pentru acest scenariu, avem suficienți combustibili alternativi și rezerve de gaze naturale. Va fi greu, dar vom ieși din această iarnă mult mai puternici”, a spus el.


Amintim că în luna noiembrie Gazprom livrează numai 5,7 milioane de metri cubi pe lună, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului.

Partea rusă a motivat această reducere prin disputele cu Chişinăul asupra plăţii gazelor şi refuzul operatorului ucrainean al conductelor de a oferi un „serviciu integra” pentru transportul acestor gaze.

Vedeți și: Tiraspolul, nemulțumit de Chișinăului privind livrările de gaze pentru noiembrie: „Moldova a încălcat grav acordul dintre Moldovagaz și Gazprom”; Reacția lui Vadim Ceban

Totodată, de la 1 noiembrie, MGRES (Centrala termoelectrică de la Cuciurgan) nu mai livrează energie electrică Chișinăului, contractul nefiind semnat între cele două părți.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media