ULTIMA ORĂ! Trei rachete de croazieră ale Federației Ruse au tranzitat teritoriul R. Moldova în această dimineață / Ambasadorul Moscovei la Chișinău, Oleg Vasnețov, convocat de urgență la MAEIE

10 octombrie 2022, 12:10 Politică 425
News Alert.  Sursa: Replica Media
În contextul atacurilor aeriene rusești din această dimineață asupra mai multor orașe din Ucraina, Ministerul Apărării informează că luni, 10 octombrie curent, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. În acest sens, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse.
Potrivit Ministerului Apărării R. Moldova, țintele respective au parcurs următoarele direcții:

1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița - Soroca - Moghilev Podolsk.
2. Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

Ministerul Apărării informează că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.

„Menționăm că Ministerul Apărării, în colaborare cu structurile responsabile din țară, monitorizează atent situația în regiune, și condamnă ferm atacurile armatei ruse asupra orașelor din Ucraina, soldate cu victime”, este menționat în mesaj.

În acest context, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, a dispus convocarea de urgență a ambasadorului Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a solicita explicații părții ruse.

„Republica Moldova consideră acest incident drept unul extrem de grav și regretabil care provoacă, fără îndoială, tensiuni suplimentare. Încălcarea spațiului nostru aerian național este complet inacceptabilă. Bombardarea țării vecine trebuie oprită imediat”, menționează MAEIE.

În această dimineață, Rusia a lovit cu rachete de croazieră mai multe orașe importante din Ucraina. Cel puțin opt morți au fost raportați în Kiev.

Analiștii militari ucraineni și internaționali spun că asta ar fi o răzbunare a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru distrugerea podului Crimeea.

Un fost deputat ucrainean pro-rus a scris pe pagina sa de Telegram că asupra Ucrainei s-au lansat în această dimineață peste 40 de rachete de croazieră.

Explozii au fost semnalate în Dnepr, Ternopil, Hmelnițk și chiar în Lviv.

Totodată, președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy a publicat mai multe imagini cu distrugerile provocate de atacurile ruse în Ucraina. Acesta a spus că Rusia a atacat în general infrastructura energetică importantă din Kiev, Hmelnițk, Lviv, Dnipro, Vinița, Ivani-Frankivsk, Zaporojie, Sumî, Harkiv, Jitomir, Kirovograd cu scopul de a instaura panică și haos, dar și de a distruge sistemul energetic ucrainean.

Zelenskiy a menționat că un alt obiectiv al Rusiei a fost atacul asupra oamenilor simpli. Asta pentru că lansările de rachete s-au produs tocmai la o oră în care sunt cei mai mulți oameni pe străzi.

În acest sens, liderul de la Kiev a cerut oamenilor să fie atenți la alerte și sirene și să se ascundă în adăposturi.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media