Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol, „intenționează să obțină independența regiunii și aderarea ulterioară la Rusia, în conformitate cu rezultatele referendumului din 2006”, a declarat Vitalii Ignatiev, pretinsul ministru de externe de la Tiraspol.
Declarația acestuia vine în contextul în care în luna iulie se împlinesc 30 de ani de la „începerea operațiunii de menținere a păcii în Transnistria”, în urma unui acord semnat la 21 iulie 1992.
În acest sens, reprezentanții Biroului Politici de Reintegrare au transmis că „toți partenerii internaționali și autoritățile constituționale susțin ferm formula de reglementare pașnică și atotcuprinzătoare a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în limitele frontierelor ei internațional recunoscute. Reintegrarea țării și reconstituirea spațiilor naționale unice între cele două maluri ale Nistrului este obiectivul primordial al negocierilor privind reglementarea transnistreană”.
Amintim că autoritățile de la Chișinău au pledat în repetate rânduri pentru soluționarea pașnică a conflictului și reîntregirea teritoriului Republicii Moldova. În mod special, conducerea constituțională a țării a cerut Rusiei retragerea trupelor sale din regiunea transnistreană dar și lichidarea munițiilor din raioanele din stânga Nistrului.
De asemenea, menționăm că la data de 15 martie 2022, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat în unanimitate un amendament prin care a recunoscut oficial regiunea transnistreană drept zonă de ocupație rusă.
În mod previzibil, Tiraspolul a criticat rezoluția adoptată de către APCE. Potrivit unui comunicat al pretinsului „minister de externe”, APCE a utilizat formulări politice tendențioase pentru a acuza Moscova de agresiune împotriva Republicii Moldova și a atenționat că orice „atac împotriva unei operațiuni eficiente de menținere a păcii din stânga Nistrului, care se desfășoară de 30 de ani sub egida Federației Ruse, sunt extrem de periculoase și distructive”.
