A decedat omul de cultură Mihail Murzac - fostul director al Filarmonicii Naționale

6 august 2022, 16:31 Societate 116
Mihail Murzac după incendiul de la Filarmonică.  Sursa: captură Jurnal TV

Fostul director al Filarmonicii Naționale și unui dintre cei mai cunoscuți conducători artistici din Moldova, Mihail Murzac a decedat la data de 5 august. Cu un necrolog în acest sens a venit directorul „Moldova-Concert”, Andrei Locoman pe care îl publicăm în întregime.


„Pe data de 5 august a încetat să bată inima marelui om de cultură Mihail MURZAC, numele căruia se identifică cu mai multe instituții pe care le-a condus, etalându-și abilitățile sale profesionale, dar și calitățile omenești.


MIhail MURZAC a fost un profesionist desăvârșit, dar și bun prieten al artiștilor alături de care a fost mereu și de sfaturile căruia toți au ținut cont, căci știa cum să comunice cu artiștii, să le ofere ajutorul dezinteresat.


Publicul meloman își amintește de mărturisirea în lacrimi a Sofiei VICOVEANCA din septembrie 1988, când a susținut primul concert la Palatul Național, care a spus că a reușit să treacă Prutul și să ajungă la Chișinău cu trăistuța sa cu cântece datorită strădaniilor maestrului Nicolae BOTGROS și a inimosului director al Filaromonicii Mihail MURZAC. Și acesta este doar un exemplu, dar în îndelungata sa activitate au fost multe situații când a mers pe muchie de cuțit, însă a rămas de partea artiștilor, deoarece le-a apreciat talentul și muzica.


Acum, când Mihail MURZAC s-a retras în culisele veșniciei, toți cei care au avut marele noroc să lucreze cu el, să-i asculte sfaturile, își vor aminti cu tristețe de regret de acele clipe, reiterând că le-a fost ca un părinte, că le-a dat adevărate lecții de viață, de omenie și cumsecădenie. Toate acestea pe parcursul a peste 50 de ani, cât a deținut importante funcții în instituții de cultură.


De la șef de Bibliotecă raională Căinari, în 1955, apoi șef al secției raionale de cultură Lazovsk, la director al școlii republicane de iluminare culturală ,,Elena Sârbu" din Soroca, în această perioadă a însușit cum e să urci treptele ierahice ale unei cariere de succes, în care, venit la Chișinău a înscris file memorabile în cultura muzicală a țării noastre.


În anul 1973 a fost numit director al Filarmonicii de Stat, iar din anul 1975 director al Direcției unite a Filarmonicii de Stat și a Palatului ,,Octombrie", după a activat în cadrul Ministerului Culturii, ulterior, în anul 1990 să fie numit viceministru al Culturii și Cultelor, funcții în care și-a adus aportul la organizarea și buna desfășurare a multor evenimente de anvergură, cum ar fi Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor",Festivalul Internațional al vedetelor de operă și balet ,,Invită Maria Bieșu", Festivalul de creație și interpretare a romanței ,,Crizantema de argint", serate de creație și de comemorare a distinselor personalități ale artei muzicale din țara noastră. Toate aceste evenimente sunt păstrate în analele istoriei culturii noastre, dar și în amintirea celor împătimiți de cultură și artă - creatori și spectatori. Acestea fiind răsplătite și de către autorități cu înalte distincții de stat.

Drum lin spre Ceruri, distins Om de cultură, Mihail MURZAC.

Cu adâncă îndurerare,
director general al ÎS OCI ,,Moldova-Concert",
Andrei LOCOMAN

Cristian
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media