UPDATE 21:45. Niciun armistiţiu de Crăciun sau Anul Nou pe frontul din Ucraina nu este în prezent în discuţie între Moscova şi Kiev, a transmis miercuri preşedinţia rusă, potrivit AFP.
„Nicio propunere nu a fost formulată, de nimeni, acest subiect nu este pe ordinea zilei”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, întrebat despre o eventuală pauză în luptele din Ucraina.De asemenea, Peskov a refuzat să avanseze o posibilă dată a discursului preşedintelui Putin în faţa camerelor reunite ale parlamentului rus, discurs care nu va mai fi ţinut până la finele acestui an.
Vladimir Putin a renunţat, fără explicaţii, şi la marea sa conferinţă de presă anuală, pe fondul eşecurilor suferite de armata rusă în campania militară pornită contra Ucrainei.
Rusia se arată totuşi hotărâtă să continue această campanie şi refuză retragerea trupelor. Într-un interviu acordat agenţiei RIA Novosti, un responsabil al ocupaţiei ruse în estul Ucrainei, Denis Puşilin, a susţinut chiar că vrea să meargă să „elibereze Odesa şi Cernihiv”, două oraşe ucrainene situate în sudul şi, respectiv, nordul Ucrainei departe de linia frontului din prezent.
Întrebat despre această declaraţie, Peskov a încercat să o tempereze, afirmând că pentru Moscova prioritatea acum este de a „proteja oamenii din regiunile Luhansk şi Doneţk'”, în estul Ucrainei.
Pe de altă parte, în urma înmulţirii operaţiunilor ucrainene de sabotaj în teritoriile ocupate de Rusia, dar chiar şi pe teritoriul rus, Duma de Stat (camera deputaţilor) a votat miercuri în primă lectură un proiect de lege prin care acţiunile de sabotaj vor putea fi pedepsite inclusiv cu închisoarea pe viaţă.
UPDATE 21:25. „Nu există pace pe linia frontului, fiecare zi și fiecare metru este extrem de dificil pentru soldații ucraineni”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy într-un discurs video, precizând că situația de pe front rămâne dificilă.
„Situația din Donbas și din alte zone active de pe linia frontului a fost discutată în detaliu la Stavka. Nu există pace pe linia frontului. Nimic nu este ușor sau simplu. Fiecare zi și fiecare metru sunt extrem de dificile. Și mai ales acolo, unde întreaga tactică a ocupanților este de a distruge cu artileria tot ce se află în fața lor, astfel încât să rămână doar ruine goale și cratere în pământ”, a spus Zelenskiy.
Președintele ucrainean a adăugat că a vorbit despre acest asta și în discursul său de astăzi în fața Parlamentului European.
„Rusia distruge oraș după oraș în Donbas, cum ar fi Mariupol, Volnovaha, Bahmut. Apărarea în astfel de condiții nu înseamnă doar eroism, ci și ceva mai mult. Și le mulțumesc tuturor soldaților noștri care rezistă la presiunea ocupanților", a subliniat el.
UPDATE 20:50. Expertul militar de la Defense Express, Ivan Kirichevsky, consideră că pentru conducerea rusă este mai important să dețină Crimeea decât Donbasul ocupat.
„Melitopol este un important nod logistic care face legătura între inamicul din Crimeea ocupată și Donbas. Rușii au prea multe mijloace de transport acolo. Dacă legăturile feroviare și rutiere se prăbușesc, rușii ar putea avea un proces specific în cascadă. Acum, singura arteră logistică care poate aproviziona inamicul este din Donbass spre Melitopol pe calea ferată din Donețk, sau din Mariupol spre Volnovaha”, a declarat Kiricevsky pentru canalul de televiziune Espresso.
Potrivit analistului, podul din Crimeea este foarte vulnerabil și face dificilă pentru inamic construirea unor lanțuri logistice.
„Dacă comunicațiile de transport din regiunea Melitopol sunt întrerupte, rușii vor avea probleme în aprovizionarea cu arme, combustibil și provizii în direcția Zaporojie. Este mai important pentru ruși să păstreze Crimeea decât să păstreze estul Ucrainei. Și este o întrebare deschisă cum vor reuși să păstreze Crimeea în astfel de condiții. AFU îi oprește acum pe ocupanți la Bahmut și în regiunea Luhansk. Presupun că ofensiva terestră a forțelor armate ucrainene asupra Melitopolului va începe după ce inamicul va fi oprit în est”, a adăugat
Kiricevsky.
UPDATE 20:30. Senatul Republicii Cehe - camera superioară a Parlamentului ceh - a recunoscut foametea din 1932-1933 din Ucraina ca fiind un genocid al ucrainenilor cauzat de regimul stalinist, scrie publicația cehă Denik.
În rezoluția sa, Senatul ceh a condamnat crimele împotriva poporului ucrainean și a onorat memoria milioanelor de victime ale Holodomorului din Ucraina. În document, Senatul recunoaște că foametea din Ucraina a fost provocată în mod artificial și deliberat de regimul totalitar pentru ca liderii de atunci ai Uniunii Sovietice să înfrângă rezistența poporului ucrainean la colectivizarea forțată și să le calce în picioare identitatea națională.
„Memoria crimelor împotriva umanității din istoria Europei ar trebui să contribuie la prevenirea unor crime similare în viitor”, se arată în rezoluție.
Trebuie remarcat faptul că camera inferioară a Parlamentului ceh - Camera Deputaților din Republica Cehă - a adoptat un document similar la 6 aprilie. Deși în urmă cu 15 ani, deputații cehi au condamnat Holodomor ca fiind opera unui „regim totalitar teribil”, scrie Denik.
Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a mulțumit Senatului ceh pentru această decizie.
„Sunt recunoscător prietenilor mei cehi pentru că au afirmat adevărul și au restabilit dreptatea istorică. Pedeapsa pentru toate crimele trecute și prezente ale Rusiei este inevitabilă”, a precizat șeful de stat ucrainean.
UPDATE 19:59. Poporul ucrainean a primit oficial prestigiosul Premiu Saharov al Parlamentului European pentru libertatea de gândire, miercuri, la Strasbourg, anunță pagina oficială a instituției.
Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a fost prezent la ceremonie prin videoconferinţă şi a cerut un minut de reculegere pentru victimele războiului declanşat de Rusia împotriva ţării sale.
UPDATE 19:10. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, 184 de sportivi ucraineni au fost uciși. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a cerut Comitetului Internațional Olimpic (CIO) să izoleze Rusia, într-o discuție telefonică avută cu șeful CIO, Thomas Bach.
Zelenskiy și-a exprimat dezamăgirea față de prezența președintelui Comitetului Olimpic Rus la summitul CIO din 9 noiembrie și față de intenția de a readuce sportivii ruși și belaruși la competițiile internaționale sub un steag neutru.
Potrivit acestuia, tăcerea sportivilor, a antrenorilor și a oficialilor scuză agresiunea, iar Rusia folosește sportul în scopuri propagandistice.
„Nu se poate încerca să fii neutru atunci când sunt distruse bazele unei vieți pașnice și sunt ignorate valorile umane universale”, a subliniat șeful statului.
Potrivit lui Zelenskiy, doar izolarea completă a Rusiei pe arena internațională ar trebui să fie un răspuns corect la războiul împotriva Ucrainei. În special, la evenimentele sportive internaționale.
UPDATE 18:20. Sprijinul acordat Ucrainei în războiul împotriva Rusiei este aprobat de 74% dintre cetățenii UE, iar o treime dintre europeni (65%) cred că viața lor se va schimba din cauza războiului și a consecințelor acestuia, potrivi rezultatelor sondajului Eurobarometru realizat de Parlamentul European în toamna anului 2022.
Sprijinul pentru Ucraina este cel mai mult aprobat în Suedia (97%), Finlanda (95%), Țările de Jos (93%), Portugalia (92%) și Danemarca (92%).
„Sprijinul pentru măsurile specifice luate de UE, cum ar fi sancțiunile împotriva guvernului rus sau sprijinul financiar, militar sau umanitar acordat Ucrainei, continuă să rămână la 73%”, se arată în raport.
În plus, 72% dintre respondenți au declarat că țara lor a beneficiat de pe urma aderării la UE. Întrebați despre motivele pentru care țara lor a beneficiat de acest lucru, 36% dintre respondenți au menționat contribuția la menținerea păcii și a securității în țara lor.
Comparativ cu decembrie 2021, încrederea în acest sens a crescut cel mai mult în Letonia (+16), Lituania (+15), Estonia (+12), Țările de Jos (+13), Malta (+11) și Polonia (+11).
Printre alte motive se numără beneficiile aduse de cooperarea dintre țările UE (35%) și contribuția UE la creșterea economică a țării (30%).
UPDATE 17:35. Biroul Comisarului pentru Drepturile Omului din Rada Supremă a verificat regimul de ședere a peste 12 mii de copii ucraineni în Rusia, dintre care aproximativ 8.600 au fost deportați cu forța, a anunțat comisarul Parlamentului ucrainean, Dmitro Lubineț, în timpul unui briefing la Media Center Ucraina.
„Am verificat mai mult de 12 mii de copii, dintre care aproximativ 8.600 au fost deportați forțat pe teritoriul Federației Ruse. Probabil, cifrele diferă de cele pe care le întâlniți în spațiul public, că „aproximativ 150 de mii de copii ucraineni se află pe teritoriul Federației Ruse””, a spus el.
Lubineț a explicat că nu poate vorbi decât despre cifre confirmate.
„Împreună cu agențiile de aplicare a legii, cu Procuratura Generală, știm de unde a fost deportat un anumit copil, unde și în ce statut a trăit pe teritoriul Ucrainei, unde se află acum pe teritoriul Federației Ruse...”- a declarat comisarul parlamentar pentru drepturile omului.
UPDATE 17:08. Parlamentul ucrainean a adoptat întreaga legislaţie recomandată de Uniunea Europeană înainte ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare la blocul comunitar, a anunţat miercuri preşedintele forului legislativ de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, relatează Reuters.
Hotărârea Radei Supreme vine la jumătate de an după ce Ucraina a primit statutul de ţară candidată la aderarea la UE.
UPDATE 16:52. Aproximativ 7 milioane de oameni - sau 20% din populația Ucrainei - au plecat de la începutul războiului. Declarația aparține reprezentantul Radei Supreme de la Kiev pentru drepturile omului Dmitri Lubineț.
El a mai spus că 4,9 milioane de cetățeni ucraineni au fost strămutați intern din zone mai periculoase în zone mai puțin periculoase. O treime dintre aceștia sunt pensionari și persoane cu dizabilități.
Fiecare a doua familie care și-a părăsit casa are unul sau mai mulți copii.
Dmitri Lubineț spune că 13 milioane de cetățeni ai Ucrainei rămân în „zonele de ostilități intense” și în teritoriul ocupat temporar. Alți 46.000 de oameni au fost evacuați din orașe și regiuni care sunt în pragul unei catastrofe umanitare.
UPDATE 16:20. Duma de Stat a adoptat în primă lectură un proiect de lege privind închisoarea pe viață pentru sabotaj. Trei articole noi ar trebui incluse în Codul Penal al Federației Ruse - „Promovarea activităților de sabotaj”, „Instruire în scopul desfășurării activităților de sabotaj”, „Organizarea unei comunități de sabotaj și participarea la aceasta”, scrie RIA Novosti, citat de BBC.
În ciuda faptului că invazia Ucrainei a început la începutul anului, Rusia, după cum a spus șeful Dumei de Stat, Veacheslav Volodin, „acceptă refugiați” și „rămâne deschisă pentru intrarea și ieșirea cetățenilor străini”. Prin urmare, „adoptarea proiectelor de lege este un pas fundamental, important necesar pentru a ne proteja țara”, a adăugat el.
Pedeapsa pentru inducerea, recrutarea sau „implicarea în alt mod a unei persoane în săvârșirea de sabotaj”, înarmarea sau pregătirea sabotajului se presupune a fi prescrisă în Codul Penal astfel: de la opt ani de pușcărie până la închisoare pe viață. Iar cu „folosirea poziției sale oficiale” - de la 10 ani de închisoare.
Vasilii Piskarev, coautor al proiectului de lege, a explicat necesitatea unor noi articole separate din Codul penal al Federației Ruse, după cum urmează: „Acum am făcut totul pentru a-i bloca pe cei care finanțează terorismul, dar am uitat de sabotaj”.
UPDATE 15:49. Șeful așa-numitei Republici Populare Donețk (DNR) din estul Ucrainei, instalat de Moscova, Denis Pușilin, a declarat că forțele ruse vor „elibera” orașele ucrainene Cernihiv și Odesa.
Așa-numita DNR este una dintre cele patru regiuni din Ucraina pe care Moscova le-a proclamat drept proprie în septembrie, într-o mișcare pe care Ucraina și aliații săi au condamnat-o ca fiind ilegală.
Pușilin a declarat ieri agenției de presă de stat ruse Ria că mai mult de jumătate din Donețk se află sub controlul Rusiei.
În videoclipul de mai jos, distribui de Francis Scarr de la BBC, Pușilin a spus că Moscova se concentrează în prezent pe „eliberarea” întregii regiuni Donețk.
UPDATE 15:16. Aproape șapte milioane de copii din Ucraina, sau aproape fiecare copil din țară, au fost expuși unui „risc disperat”, deoarece atacurile continue asupra infrastructurii energetice critice ucrainene provoacă întreruperi larg răspândite și întreruperi ale încălzirii și apei, a avertizat agenția ONU pentru copii.
Fără acces la electricitate, copiii din Ucraina „se confruntă cu o iarnă sumbră înghesuită în frig și întuneric”, cu temperaturi sub -20 grade Celsius, a spus Unicef.
Multe școli din țară au fost distruse sau avariate de atacuri cu rachete, lăsând copiii în imposibilitatea de a continua oportunitățile de învățare online, care, pentru mulți, este singurul lor acces la educație.
„Dincolo de amenințările imediate pe care le aduc condițiile de îngheț, copiii sunt, de asemenea, lipsiți de capacitatea de a învăța sau de a rămâne conectați cu prietenii și familia, punând în pericol atât sănătatea fizică, cât și cea mentală”, a notat Directoarea executivă a Unicef, Catherine Russell.
Se estimează că 1,5 milioane de copii sunt expuși riscului de depresie, anxietate, tulburări de stres post-traumatic și alte afecțiuni mentale în această iarnă, a spus agenția.
Iarna grea, combinată cu impactul războiului asupra mijloacelor de trai și a veniturilor familiilor, precum și cu criza energetică și socioeconomică declanșată de război, va fi deosebit de grea pentru cei 6,5 milioane de oameni, inclusiv 1,2 milioane de copii, care sunt în prezent strămutați în Ucraina.
Russell a cerut Unicef și colegilor umanitari să li se ofere acces „rapid și nestingherit” copiilor și familiilor care au nevoie de asistență umanitară, indiferent unde se află.
„Regulile războiului sunt clare – copiii și infrastructura civilă esențială pe care se bazează pentru a supraviețui trebuie protejate”, a adăugat ea.
UPDATE 14:55. Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mihail Podolyak, a răspuns la comentariile Kremlinului potrivit cărora Kievul trebuie să țină cont de noile „realități” teritoriale care includ anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins ieri propunerea de pace în trei pași a președintelui Vladimir Zelenskiy, prin care Rusia ar începe să își retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei în acest Crăciun.
Peskov a insistat că Ucraina trebuie să accepte noi „realități” teritoriale, inclusiv faptul că provinciile Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk sunt „noile subiecte” ale Rusiei. Majoritatea țărilor membre ONU au condamnat ca ilegală anexarea de către Moscova a regiunilor ucrainene.
Ca răspuns, Podolyak a declarat „este esențial ca Rusia (în special pentru Putin și Peskov) să accepte „noua realitate”. Nu există teritorii ucrainene furate în RF „pentru totdeauna”. Există doar pierderea reputației de țară-monstru, înfrângerile militare rusești, armata distrusă, sancțiunile și disprețul chiar și din partea CSTO”.
UPDATE 13:28. Rusia și Ucraina au făcut din nou schimb de prizonieri, a declarat șeful Biroului Președintelui Ucrainei Andrei Yermak.
Potrivit acestuia, 64 de militari ai Forțelor Armate ale Ucrainei, care au luptat în direcțiile Donețk și Luhansk, inclusiv în apărarea Bakhmutului, au fost reîntorși în Ucraina.
Pe lângă aceștia, au reușit să-l elibereze și pe cetățeanul american Murekezi Suedi, care, așa cum a scris Yermak, „a ajutat poporul nostru”.
UPDATE 12:39. Trupele ruse au bombardat clădirea administrației Herson, a declarat șeful adjunct al biroului președintelui Ucrainei Kirilo Timoșenko.
Potrivit acestuia, bombardarea a fost efectuată de la mai multe sisteme de lansare de rachete. Nu au fost înregistrate victime.
sursa: t.me/tymoshenko_kyrylo
UPDATE 12:14. SBU a descins percheziții la biserici și mănăstiri ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene (fostă Patriarhia Moscovei) din regiunile Transcarpatice, Cernăuți, Rivne, Volyn, Nikolaev, Sumî, Lviv, Jîtomir și Herson din Ucraina.
De câteva săptămâni, SBU desfășoară raiduri în bisericile și facilitățile UOC, suspectând că are legături cu Rusia.
„Având în vedere agresiunea armatei ruse, aceste măsuri sunt luate, printre altele, pentru a exclude folosirea comunităților religioase ca celulă a lumii ruse și pentru a proteja populația de provocări și acte teroriste”, a spus SBU într-un comunicat. .
Anterior, la Rada Supremă a fost depus un proiect de lege pentru interzicerea UOC pe teritoriul Ucrainei, iar președintele Vladimir Zelenskiy a impus sancțiuni împotriva a șapte ierarhi ai bisericii ucrainene, suspectați că ar avea legături cu „agresorul”.
UPDATE 11:51. Loviturile cu drone rusești asupra Kievului și a regiunii din jurul capitalei ucrainene de miercuri nu au afectat nicio instalație energetică, a declarat operatorul național de rețea electrică Ukrenergo.
Din octombrie, Rusia a vizat infrastructura energetică a Ucrainei cu valuri mari de lovituri cu rachete și drone.
„Datorită muncii forțelor de apărare aeriană, infrastructura energetică nu a fost avariată (miercuri) – toate cele 13 drone au fost doborâte”, a declarat Ukrenergo.
UPDATE 11:27. Uniunea Europeană este unită în sprijinul său pentru Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz parlamentului german, adăugând, cu referire aparentă la Ungaria, că încercările de a submina valorile blocului prin blocarea măsurilor de politică externă vor eșua.
„Oricine crede că poate submina valorile UE, față de care s-a angajat fiecare stat membru, prin blocarea politicilor sale externe și de securitate, va eșua”, a spus el miercuri legislatorilor.
La începutul acestei săptămâni, Budapesta a renunțat la obiecțiile față de un împrumut acordat de UE la Kiev, după dezghețarea parțială a sprijinului financiar pentru Ungaria, a informat Reuters. UE a blocat problemele legate de anularea legii fondurilor.
Sprijinul pentru Ucraina, inclusiv sancțiunile împotriva Rusiei, va fi menținut și intensificat atâta timp cât președintele Vladimir Putin își va continua războiul împotriva Kievului, a adăugat Scholz.
„Nimeni nu suferă la fel de mult de pe urma războiului Rusiei ca ucrainenii – iar noi îi stăm ferm alături”, a spus el.
UPDATE 10:53. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a comentat atacul cu drone de dimineață asupra Kievului și a regiunii Kiev.
Această dimineață, potrivit acestuia, armata rusă „a început cu 13 șahide. „În mod preliminar, toate 13 au fost doborâte”, a spus el.
Presa occidentală a raportat anterior că Rusia ar putea relua utilizarea activă a dronelor kamikaze fabricate iranian după ce își va reînnoi stocul. Rusia neagă în general prezența dronelor fabricate iranian în serviciul armata sa.
Mulțumind apărării aeriene, Zelenskiy, în scurtul său mesaj video, i-a îndemnat pe ucraineni să nu neglijeze măsurile de securitate în cazul unui raid aerian.
UPDATE 10:38. Ambasadoarea Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a povestit propria experiență cu exploziile, declarând într-o postare pe Twitter: „Kievul s-a trezit de explozii în această dimineață devreme. M-am așezat pe holul fără ferestre, repetând încet verbele ucrainene de mișcare. Urăsem să le învăț la vremea aceea. Cine știa ce exercițiu de decompresie util ar putea fi”.
UPDATE 09:50. Armata ucraineană anunță la zi propriile calcule aproximate despre pierderile forțelor ruse din prima zi a invaziei și până în prezent:
personal - au fost lichidate circa 96.000 (+740) persoane,
tancuri ‒ 2.970 (+4) unități,
vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5.937 (+7) unități,
sisteme de artilerie – 1.931 (+0) unități,
RSZV / MLRS – 404 (+0) unități,
sisteme de război antiaeriene ‒ 211 (+0) unități,
aeronave – 281 (+0) unități,
elicoptere – 264 (+0) unități,
Nivel operațional-tactic UAV – 1617 (+0),
rachete de croazieră ‒ 592 (+0),
nave de război / bărci ‒ 16 (+0) unități,
vehicule și rezervoare de combustibil – 4.562 (+13) unități,
echipament special ‒ 171 (+1).
UPDATE 09:41. Șeful departamentului regional de poliție, Andrei Nebitov, a publicat o fotografie cu drone iraniene doborâte lângă Kiev.
UPDATE 09:37. Șeful administrației militare regionale de la Kiev, Alexei Kuleba, a numit atacul cu drone o continuare a „terorii energetice”. El a mai scris pe canalul său de Telegram că dimineața în capitala Ucrainei și în regiune a început cu un atac al „drone shaheed”. Potrivit administrației, 13 drone au fost doborâte.
UPDATE 09:06. Administrația militară a Kievului a raportat că un fragment de dronă a lovit două clădiri administrative din centrul orașului (în districtul Șevcenkovsky).
sursa: t.me/tymoshenko_kyrylo
Rusia lovește infrastructura energetică a Ucrainei din 10 octombrie, lăsând oamenii fără lumină și căldură. Miercuri, Moscova nu a comentat rapoartele privind atacurile asupra Kievului și a regiunii Kiev.
Între timp, șeful Administrației Militare Regionale din Jîtomir, Vitalii Buneciko, a avertizat că este posibil un al doilea val de atacuri cu drone.
UPDATE 08:50. Noua Zeelandă oferă Ucrainei încă 3 milioane de dolari neo-zeelandezi (aproximativ 1,8 milioane de euro) sub formă de ajutor umanitar, pe fondul dificultăților cauzate de iarnă.
„Noua Zeelandă va oferi o sumă suplimentară de 3 milioane de dolari [dolari neozeelandezi] prin intermediul Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) pentru a sprijini ucrainenii cu nevoi umanitare de bază, ca parte a sprijinului nostru continuu pentru Ucraina”, se arată în comunicat.
După cum s-a menționat, asistența va include bunuri și echipamente medicale, transformatoare și generatoare pentru a face față întreruperilor de energie electrică, precum și articole de iarnă de bază pentru familiile vulnerabile din Ucraina, cum ar fi alimente, apă, produse sanitare și de igienă.
Ajutorul umanitar va sprijini, de asemenea, persoanele cu dizabilități și va contribui la activitățile de acțiune împotriva minelor ale CICR, a declarat guvernul neozeelandez.
UPDATE 08:30. În apropiere de Novoaidar, în regiunea Luhansk, forțele armate ucrainene au ucis 15 militari ruși, în timp ce în regiunea Zaporojie au fost răniți aproximativ 100 de ocupanți, potrivit raportului Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei începând cu ora 6:00.
„În noaptea de 12-13 decembrie, peste 15 militari ai forțelor armate ale Federației Ruse au fost distruși în apropierea satului Novoaidar, regiunea Luhansk. În regiunea Zaporojie, au fost răniți până la 100 de ocupanți și a fost distrus un depozit de muniție”, se arată în raport.
Se remarcă faptul că, pe parcursul zilei, unitățile trupelor de rachete și artilerie ale forțelor de apărare ucrainene au lovit două posturi de comandă și patru zone de concentrare a personalului inamic.
UPDATE 08:05. În ultimele două decenii, Rusia a extins definiția „terorismului” în legislația sa, definindu-l din ce în ce mai mult ca fiind activități ale „sabotorilor” ucraineni.
Acest lucru ajută forțele de securitate rusești să reprime disidența în interiorul țării, spun analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA.
Citând presa rusă, analiștii subliniază că extinderea noțiunii de terorism în legislația rusă continuă. În special, în decembrie, Duma de Stat a propus noi amendamente la Codul penal rus care asimilează sabotajul cu terorismul.
„Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a trecut de la definirea activităților militanților islamiști din Caucaz drept terorism la orientarea terorismului în jurul conceptului de „sabotori” ucraineni”, subliniază ISW.
Marți, 13 decembrie, șeful FSB, Aleksandr Bortnikov, a declarat că a existat o presupusă creștere a „activității teroriste” în țară, pe care a legat-o de activitatea Serviciului de Securitate al Ucrainei.
„Autoritățile ruse par să folosească fundalul războiului din Ucraina ca o armă pentru a justifica extinderea legislației privind terorismul sub pretextul protejării securității interne. Astfel de măsuri sunt susceptibile de a oferi agențiilor de securitate rusești mai multă libertate în suprimarea disidenței interne”, au declarat analiștii.
UPDATE 07:45. O lege controversată a presei urmează să intre în vigoare după aprobarea de către parlamentul Ucrainei marţi, transmite dpa, citează Agerpres.
Consiliul va putea nu doar să aplice amenzi, dar şi să blocheze mass-media online timp de 30 de zile fără o decizie judecătorească în cazul unor încălcări repetate a regulilor. Interdicţiile permanente şi retragerea licenţelor vor continuă să fie posibile doar recurgând la instanţă. Cu toate acestea, justiţia din Ucraina nu este considerată independentă.
Membrii Consiliului sunt numiţi, în părţi egale, de preşedinte şi parlament.
„Odată cu adoptarea legii mass-media se pune în aplicare clauza privind armonizarea legislaţiei naţionale din sectorul audiovizual cu legislaţia europeană”, a anunţat marţi Consiliul.
Această armonizare a fost una din cele şapte solicitări adresate Ucrainei după ce i s-a acordat statutul de ţară candidată la aderarea la UE.
Unul din motivele invocate pentru noua lege, care reglementează televiziunile, posturile de radio, presa scrisă şi cea online, a fost adaptarea acesteia la noile posibilităţi tehnice ale erei internetului.
Înaintea invaziei ruse, preşedintele Vladimir Zelenskiy a închis posturi de televiziune considerate pro-ruse şi a blocat site-urile de ştiri ocolind procedurile legale. După începerea războiului a fost limitată distribuţia canalelor de ştiri controlate de opozantul preşedintelui Zelenski, fostul şef de stat Petro Poroşenko.
Ucraina ocupă locul 106 din 180 în clasamentul ţărilor, care evaluează gradul de libertate al presei, realizat de organizaţia Reporteri fără Frontieră.
UPDATE 07:15. Statele Unite și aliații din NATO trebuie să fie pregătite pentru orice eventualitate, deoarece președintele rus Vladimir Putin este un om nesăbuit, a declarat Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, relatează Voice of America.
Potrivit acesteia, invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia a surprins multe țări NATO, deoarece acțiunile lui Putin au sfidat logica politică, economică și militară. Smith consideră că nu mai este posibil să se proiecteze un mod de gândire occidental asupra conducerii actuale a Rusiei.
„Cred că nu au reușit să își atingă obiectivele strategice, dar recunoaștem, de asemenea, că Putin nu și-a aliniat întotdeauna obiectivele strategice și intențiile sale cu capacitățile sale. Cred că trebuie să fim atenți la orice judecăți raționale pe care le proiectăm asupra lui. Ne-a arătat că este destul de nesăbuit și imprevizibil și cred că trebuie să fim pregătiți pentru orice eventualitate. Așa că SUA, și cred că și în NATO, credem că nu ar trebui să tragem concluzii pripite, că într-un fel nu merită toată atenția noastră în acest moment”, a explicat ea.
Ambasadoarea a menționat că statele trebuie să fie atente la ceea ce se întâmplă în Rusia și în jurul Ucrainei, în ciuda faptului că se concentrează pe amenințarea crescândă din partea Chinei și în regiunea Pacificului și a Oceanului Indian.
UPDATE 07:00. Miercuri, 14 decembrie, în jurul orei 6:00, a fost declarată o alertă antiaeriană în trei regiuni din Ucraina - Kiev, Jitomir și Vinița și a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, au început să apară rapoarte potrivit cărora în regiunea Kievului (în special la periferia orașului și în capitală) se auzeau explozii.
Șeful administrației militare regionale de la Kiev, Oleksii Kuleba, a confirmat ulterior că apărarea aeriană a fost în funcțiune.
„Regiunea Kiev, dimineața. Apărarea aeriană funcționează”, a raportat el.
Kuleba a subliniat că acum este important lumea să rămână în adăposturi și în locuri sigure.
Primarul capitalei, Vitali Klitciko, a declarat că s-au auzit explozii în cartierul Șevcenkivskiy din Kiev.
„Sunt explozii în cartierul Șevcenkivskiy din capitală. Serviciile sunt în drum spre locul faptei”, a declarat el.
Klitciko
a adăugat că va da detalii mai târziu.
Începând cu ora 6:45, continuă alarmele în toate cele trei regiuni.
Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie și 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie și 13 decembrie.
IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.
