O cometă rară, care apare o dată la 50 de mii de ani, se va apropia de Pământ la începutul 2023. Va putea fi văzută cu ochiul liber

3 ianuarie 2023, 11:41 Știință 770
Cometă.  Sursa: Hisayoshi Sato

La începutul anului 2023, o cometă rară va zbura pe lângă Pământ pentru prima dată din timpul Neanderthalienilor. Potrivit Space.com, cometa ar putea fi suficient de strălucitoare pentru a fi observată cu ochiul liber când va trece pe lângă Soare și Pământ la sfârșitul lunii ianuarie.

Cometa, numită C/2022 E3 (ZTF), trece în prezent prin interiorul sistemului solar și se va apropia cel mai aproape de Soare pe 12 ianuarie, iar apoi va trece pe lângă Pământ. Perigeul său va fi între 1 februarie și 2 februarie.

Cometa ar putea fi vizibilă cu ochiul liber pe cerul întunecat, dacă va continua să lumineze la fel ca în prezent. Chiar dacă lumina C/2022 E3 (ZTF) se estompează, ar trebui să fie în continuare vizibilă cu ajutorul unui binoclu sau a unui telescop timp de câteva zile până se va apropia de Pământ.

Potrivit NASA, observatorii din emisfera nordică vor putea vedea cometa pe cerul dimineții, în timp ce se deplasează în direcția nord-vest în cursul lunii ianuarie. C/2022 E3 (ZTF) va deveni vizibilă pentru observatorii din emisfera sudică la începutul lunii februarie 2023.

Astronomii au observat prima oară lumina verzuie a cometei şi coada de praf aurie în luna martie a acestui an de camera de supraveghere cu câmp larg a observatorului Zwicky Transient Facility la începutul lunii martie 2022.

La acest moment, cometa este la 160 de milioane de kilometri de Pământ şi încă mai are ceva cale de parcurs până când va fi în punctul cel mai vizibil pe 1 februarie. Cometa trebui să ajungă la Soare, să îl înconjoare şi apoi să se reîntoarcă pe lângă planeta noastră.

Oricine doreşte să încerce să o observe pe cerul nopţii, aceasta ar putea fi vizibilă când este la aproximativ 42 milioane de kilometri, cu magnitudinea estimată la +6.

Părând inițial să fie un asteroid, C/2022 E3 (ZTF) care se afla în acel moment pe orbita lui Jupiter, a început curând să se lumineze și să semene tot mai mult cu o cometă.

Imaginile actuale ale lui C/2022 E3 (ZTF) arată cometa, un halou înconjurător de gaz și praf, strălucind cu o nuanță verzuie și o coadă lungă, dar slabă, care se extinde în urma sa.

Astronomii cred că această cometă este prima care poate fi văzută cu ochiul liber, de la cometa Neowise care a putut fi observată în luna iulie a anului 2020.

Însă în timp ce cometa Neowise a lăsat o dâră lungă, nebuloasă pe cer, este foarte probabil ca acum această cometă să apară ca o dâră gri pe cerul nopţii.

Este posibil să fie văzută şi de la 26 ianuarie, însă cometa va fi mai luminoasă şi mai uşor de reperat pe cer până la 1 februarie.


„Este foarte greu de anticipat chiar şi cea mai luminoasă cometă, însă astronomii au urmărit traseul cometei C/2022 E3 (ZTF) încă de când aceasta a fost descoperită în luna martie a anului 2022, şi previziunea prezentă este că ar putea atinge magnitudinea +6 - limita a aceea ce poate fi observat cu ochiul liber - sau chiar puţin mai luminoasă când va fi cel mai aproape de Pământ, la 1 februarie”, a declarat, pentru Newsweek, Tania de Sales Marques, astronom la Observatorul Regal din Greenwich în Marea Britanie.

Potrivit NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL), cometa are o vechime de aproximativ 50.000 de ani. Aceasta înseamnă că ultima dată când s-a apropiat atât de mult de Terra a fost în timpul perioada paleoliticului superior, iar ultimii oameni care ar fi putut-o observa au fost homo sapiens timpurii în timpul ultimei perioade glaciare sau „epocă glaciară”.

La fel, unii ar putea spune despre ultimii neanderthalieni, deoarece acea specie a dispărut la aproximativ 10.000 de ani după ultimul periheliu al cometei C/2022 E3 (ZTF).

Desigur, oamenii de Neanderthal și primii oameni nu ar fi știut ce este C/2022 E3 (ZTF), iar cometa a fost identificată mult mai târziu după ultima eră glaciară.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media