PA oferă detalii cu privire la dosarul „Constantin Țuțu”, în care fostul deputat PD este învinuit de îmbogățire ilicită

25 ianuarie 2023, 15:04 Justiție 246
Constantin Țuțu.  Sursa: zdg.md
Procuratura Anticorupție vine cu detalii privind cauza penală în cadrul căreia, ex-deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Constantin Țuțu, a fost acuzat, că în perioada lunilor septembrie-octombrie 2017, a pretins și primit de la o persoană 20 000 euro, pentru a influența procurori și judecători la adoptarea unor soluții favorabile unui învinuit.

La 11 mai 2020, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a ex-deputatului Țuțu pe aceste fapte, pentru comiterea infracțiunilor de escrocherie și traficul de influență (art. 190 alin. (5) și 326 alin. (3) lit. a) Cod penal).

De asemenea, fostul deputat a fost acuzat că, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019, a efectuat cheltuieli în sume mai mari decât veniturile realizate în aceiași perioadă, și că, pentru anul 2017 și respectiv 2018, a inclus în declarația de avere și interese personale date false și incomplete asupra veniturilor obținute.

La 2 noiembrie 2021, Procuratura Anticorupție a expediat în instanța de judecată cauza penală în privința lui Constantin Țuțu, în care acesta este învinuit pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații (art. 330/2 alin. (2) și 352/1 alin. (2) Cod penal).

La 8 decembrie 2021, la solicitarea părții apărării, instanța de judecată a decis conexarea cauzelor penale într-o singură procedură.

Totodată, prin încheierea instanței de judecată din 15 februarie 2022, după solicitarea părții apărării de încetare a procesului penal în privința ex-deputatului pe două capete de acuzare privind falsul în declarații, a fost disjunsă cauza penală în privința acestuia pe capetele de învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații și transmisă pentru repartizare și examinare altui judecător, informează PA.

Procuratura Anticorupție, considerând că aceste acțiuni din partea instanței de judecată conturează o îndoială rezonabilă de imparțialitate la examinarea cauzei, a înaintat cerere de recuzare judecătorului care a dispus soluția, în vederea transmiterii cauzei penale pe care și-a reținut-o în procedură, unui alt judecător, cerere care a fost respinsă.

După transmiterea cauzei disjunse unui alt judecător pentru examinarea acesteia, din 3 martie 2022, data numirii primei ședințe de judecată până în prezent, au avut loc 12 ședințe de judecată.

Toate ședințele de judecată aflându-se la faza ședinței preliminare. Din numărul total al ședințelor de judecată, 4 ședințe au fost amânate pe motivul neprezentării inculpatului și/sau apărătorilor acestuia și în 4 ședințe de către partea apărării au fost înaintate diverse cereri.

La ultima ședință de judecată, care a avut loc la 23 ianuarie 2023, partea apărării din nou a înaintat o cerere, prin care au solicitat transmiterea prezentei cauze penale pentru conexare la cauza penală din care anterior a fost disjunsă.

Procuratura Anticorupție apreciază aceste acțiuni din partea apărării ca o încercare de a tergiversa examinarea cauzei penale.

La moment în privința învinuitului este aplicată măsura procesuală de constrîngere, obligarea de a se prezenta în instanța de judecată, și măsura asiguratorie, sechestrul asupra bunului imobil și a mijloacelor bănești în limita sumei de 800 000 lei.

Fostul deputat PD Constantin Țuțu a fost pus sub învinuire pe 12 octombrie 2021. În acest dosar el este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarații. Pentru fals în declarații, el nu mai poate fi cercetat penal și asta pentru că termenul de prescripție a expirat. Dacă va fi găsit vinovat pentru îmbogățire ilicită, Țuțu riscă zece ani închisoare.

Fostul deputat al Partiului Democrat (PDM) Constatin Țuțu are calitate de bănuit în mai multe dosare. O perioadă el s-a aflat peste hotarele țării însă, în luna martie 2020, Constantin Țuțu s-a predat autorităților moldovenești, fiind reținut la punctul de trecere Leușeni, pe sensul de intrare în țară. Atunci fostul deputat susținea că dosarul în care figurează este unul „politic” și că a fost intentat ilegal.

Pe 11 mai 2020, Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat pentru două capete de acuzare „trafic de influență” și „escrocherie în proporții deosebit de mari”. Potrivit procurorilor, Țuțu ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat, ținut sub arest și le-ar fi promis să influențeze decizia procurorilor ca să-l elibereze pe bărbat. Fostul democrat a fost anunțat în căutare pe 27 septembrie de către Inspectoratul General al Poliției, iar în decembrie 2019, Interpol a acceptat solicitarea autorităților de la Chișinău de a-l anunța în căutare internațională.

Totodată, la 20 octombrie, PA a anunțat că i-a înaintat învinuirea lui Constantin Țuțu, fiindu-i incriminate trei capete de acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită (art.3302 alin.(2) din Codul penal) și două episoade de fals în declarații (art.3521 alin.(2) din Codul penal). Iar 2 noiembrie 2021 dosarul respectiv a fost trimis în instanța de judecată.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media