PUZ-urile buclucașe au fost votate de CMC prin voturile PSRM, Platforma DA, PCRM, PUN, PSDE și independenții Filimon, Mandatii, Tîșcul, Afanasenco și Cebotari. Primarul capitalei, invitat la ședință, a ignorat solicitarea consilierilor locali

20 decembrie 2022, 11:18 Politică 769
CMC, Consiliul Municipal Chișinău.  Sursa: Replica Media

Consilierii municipali s-au întrunit astăzi, 20 decembrie, pentru a pune în dezbatere și a aproba cele șase PUZ-uri introduse pe ordinea de zi, despre care viceprimarul suspendat Victor Chironda, dar și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, au avertizat că ar fi fost elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice.

UPDATE 12:56: Punctul 28.1 de pe ordinea de zi a CMC, cel legat de aprobarea unor PUZ-uri controversate a fost votat de 30 de consilieri locali. Este vorba despre 13 de la PSRM, 8 de la Platforma DA, Corneliu Pîntea de la PUN, Victor Mîndru de la PSDE, fostul PD, Ivan Filimon de la PCRM, dar și independenții Aliona Mandatii și Ala Tîșcul, ex-platforma DA, Serghei Afanasenco și Valentin Cebotari.

UPDATE 12:45: Consiliul a supus la vot inițiativa de a vota nominal. Propunerea consilierului Victor Bunescu, nu a fost aprobată. Consilierii PSRM și ai Platformei DA au votat din nou împotrivă.

UPDATE 12.30: Ion Cebanu, Consilier PL a insistat pe faptul ca primarul Ion Ceban să vină la ședință, însă a acesta nu a răspuns la invitație.

„- Care este opinia primarului? Cine ne poate spune?

- Primarul a fost informat. Ordinea de Zi a fost elaborată de biroul permanent, iar PUZ-urile au fost înaintate de consilieri.

- De ce nu-i?

- Noi suntem proști aici? Asemenea proiecte nu pot să apară fără Executiv. E ușor să acuzați, dar să răspundeți la concret, de ce nu vine primarul? cine a convocat? nu el. Oi, nu ar trebui să spună o opinie? De ce vă băgați voi în gura leului, ori din prostie, ori din bani. Puteți acuza, acestea sunt proiecte ce nu au trecut niciun mandat că erau cu pufușor. Voi umblați la ele cu gardurile, iar acum le promovați, iar primarul nu vine să spună o opinie. Cum așa? și voi le votați”.

În discuții s-a implicat și consilierul independent Victor Bunescu, care a cerut secretarului CMC care a menționat că nu este executivul inițiatorul acestor proiecte, „să ne dați numele consilierilor care promovează aceste PUZ-uri”.

„Elaborate la inițiativa agenților economici. Pentru inițierea au fost emise certificate de urbanism, Chișinău Proiect, dar având în vedere că divergențele în legislație, executivul s-a abținut. Vă informez că ordinea de zi a ședinței este elaborată de Biroul Permanent, eu nu eram la acea ședință”, a răspuns secretarul CMC.

UPDATE 12:27: Valeri Klimenco, consilier Șor

„Mă miră că brusc ați devenit interesați de probleme orașului. Atâta vreme vă bateți capul de țară și am văzut la ce ne-ați adus. Acum, de Chișinău.

Ceea ce se întâmplă cu construcții și APL față de PAS, e clar, pregătirea de alegeri locale. De ce nimeni nu se ocupă de localitățile din suburbii. Acolo construiesc aceeași oameni ca în oraș, iar lor li se spune că vedeți, veți vota cum trebuie și vă rezolvăm problemele din Chișinău. Iar asta este o masă mare de alegători. Vedeți, în Stăuceni se construiește, că acolo PAS este, dacă va fi la fel și în Chișinău. Acești șmecheri au luat toată țara, acum au rămas doar Chișinăul și se bagă aici ca să distrugă ce a mai rămas.

Stimați consilieri, examinăm în ordinea de zi. Am și eu anumite întrebări la unele PUZ-uri și nu vom vota, dar altele le vom vota ca să nu dăm voie acestora de la PAS să distrugă industria de construcții din oraș.”

UPDATE: 12:14 Svetlana Tîșcul, ex-consilieră Platforma DA

„Roman Cojuhari a fost cel care m-a făcut să iau o decizie corectă. A zis despre cei care au investit sute de mii de euro să-și ia o casă. De fiecare dată vă gândiți la oameni? Voi veni cu un exemplu concret. A venit o companie străină peste noi, a venit cu o înălțime de 5 metri, m-am adresat la AST, 2 deputați PAS, cu Zinaida de la PAS, știți ce au zis, ca avem nevoie de investitori străini. Concluziile vă aparțin”.

UPDATE 12:08: Veaceslav Nedelea, consilier independent

„Eu nu-s de o mie de euro, ce n-ar scrie Chironda. Eu pe băietul ista l-am susținut. El a încercat să dea o lege de moralitate. Dumnezeu cu tine Chironda, poate ție îți dădeau. Eu nu cunosc niciun patron, dar anterior m-am adresat să le dea oportunități. Aveți pârghii domnilor de la PAS, Cancelaria de Stat, așa structură mereu este una ce ține de guvernare. Nu e nimic nou și exagerat. Ideea de bază e de a nu dramatiza. Eu nu am votat niciun PUZ, am avut COVID când a fost votat un singur. Eu am anumite rezerve față de 2 PUZ-uri, în rest văd că e teren nevalorificat. Toată lumea din RM vor să-și procure apartament în Chișinău.

Nu vă fie frică, aveți Oficiul Cancelariei de Stat, o să conteste, dar nu deveniți moraliști de serviciu, nu eu pot să fiu eu cel pe cine indică Chironda și alți urbaniști. Nu vă temeți să oferiți oportunități de dezvoltare economică. Uitați-vă la evoluția prețurilor, cele mai ieftine au ajuns la 800 de euro pe m2, eu o parte din aceste PUZ-uri le voi vota”.

UPDATE 12:08: Corneliu Pîntea, consilier PUN

„Aprobarea acestor PUZ-uri au și efecte și impact, cert este faptul că dacă acest impact este negativ, poate fi ajustat la etapa emiterii actelor permisive. Acolo trebuie normele și normativele să fie foarte clar stabilite. Trebuie să înțelegeți că fiecare propunere are 2 părți, o parte ce agreează și alta care nu.

Cel mai grav este factorul politic. Acest subiect foarte mult se politizează știind că nu există un dialog între Autoritatea Publică Centrală și cea Locală, mai mult fiind în conflict. Exact aceeași umbră se reflectă asupra acestor proiecte. De exemplu, noi unele din aceste PUZ-uri le-am examinat în primăvară și atunci le-am trimis la Ministerul Infrastructurii și au trecut 6 luni și a venit un aviz care nici nu ajută și nici nu încurcă. Eu nu vreau să cred despre mesajele care au venit de la Ministerul Infrastructurii, dar văzând ce presiune pe cei care sunt în sală. Eu nu voi crede niciodată în sinceritatea colegului meu Roman Cojuhari. El a primit șpagă când a devenit șef la Poșta Moldovei, lucru care a fost impus de Partidul din care face parte și care l-a numit în funcție fără concurs pe un salariu de zeci de mii de lei.

Același exemplu pot să-l dau despre colegii de la PL care acum strigă în gura mare. Dar atunci în mandatele trecute, astfel de documente le votau. De ce? că primarul era al lui. Asta e esența politicului de azi. În mod normal e necesar apariția unor noi forțe politice.

Ca și concluzie, orașul trebuie să se dezvolte indiferent de apartenența politică a Primarului general. Toate PUZ-urile pot avea impact negativ, dar pot fi ajustate. Dacă sunt încălcări de procedură, să se notifice Cancelaria de Stat și instanțele.

UPDATE 12.00: Consilierul PAS, Roman Cojuhari a cerut excluderea acestui punct de pe ordinea de zi, menționând că PUZ-urile sunt învechite și nu corespund necesităților orașului.

„Înțelegem că mun. Chișinău trebuie să se dezvolte, anume trebuie în extindere și să nu ne concentrăm în centru. Nu cum o faceți voi, prin încălcarea legislației și informația prezentată consilierilor. Ceea ce vedem aici, nu corespunde standardelor minime de viață în acea zona. Noi nu vorbim despre câte locuri sunt în grădinițe și școli.

Mai întâi trebuie să planificăm infrastructura edilitară, socială, care va fi impactul, apoi să ne asumăm să fie construite blocuri locative. Vreau să vă uitați și în ochii acelor locuitori care au cumpărat locuința în zona rezidențială cu 2 etaje, să le trântiți un complex cu minim 12 etaje, dar vor fi 15 etaje.

Oamenii au investit sute de mii de euro și să le trăiască cineva sus sa le scuipe în ograda. Asta e dezvoltare? Asta e pornografie. Scuzați. Acest PUZ este total învechit, nu corespunde realității și propun să nu susțineți acest PUZ?”, a declarat Roman Cojuhari.

UPDATE 11:30. Unul dintre proiectanți a specificat că este în dreptul CMC de a interveni cu modificări în cadrul PUZ-urilor.

„Toate PUZ-urile se expun pentru aviz general. Administrația Publică Centrală prevede clar, cu legi stipulate concret ce prevede și ce nu prevede, dar dat fiind faptul că APL, care a aprobat un Plan Urbanistic General și Regulamentul aferent PUG, pentru a interveni cu modificări în PUZ este în dreptul CMC”, a declarat unul dintre proiectanții PUZ-urilor.

UPDATE 11.10: Consilierul liberal Ion Cebanu a cerut secretariatului CMC să-l invite pe primarul capitalei să-și expună opinia referitor la aceste PUZ-uri. Solicitarea consilierului PL a fost susținută ți de consilierul PAS, Roman Cojuhari, însă cererea a rămas fără răspuns.

UPDATE 10:50. Consilierul independent Veaceslav Nedelea s-a arătat indignat de postarea făcută de Victor Chironda pe pagina sa de Facebook în care a precizat că aleșilor municipali li se promite 1.000 de euro pentru a vota aceste PUZ-uri.

„Spune că-i dai 1.000 de euro lui Chironda. El scrie că mie cineva mi-a dat 1.000 de euro. Eu am votat împotrivă ca el să fie demis și am votat să fie ales în funcție și el scrie acum așa mizerii, postări pe Facebook”, a opinat Nedelea.

UPDATE 10:30. Ședința CMC a început. Consilierul socialist Dinari Cojocari a făcut un apel către ministrul MIDR, Andrei Spînu, pe care-l invită să prezinte fiecare PUZ în parte.

„Asemenea situații când ne pune cineva într-o luptă, nu a noastră, iar noi consilierii - pătimim, nu mai trebuie permisă. Ordinea de zi trebuie făcută de CMC, nu de către altcineva. Agenții economici trebuie să se dezvolte, dar asemenea situații nu mai trebuie permise și dacă știm că sunt lacune în legislație, noi trebuie să mergem înainte, pentru că suntem aleșii poporului. Fac o invitație deschisă pentru dl. Spînu, cât nu au fost examinate proiecte, să vină aici, în ședință, să-și apere proiectele și să ne spună care sunt neajunsurile la acele proiecte. Dacă sunt încălcări la anumite PUZ-uri, veniți, vă rog, la fiecare și răspundeți”, a declarat Cojocari.

De asemenea, o solicitare asemănătoare a fost făcută și către viceprimarul suspendat Victor Chironda.

„Pentru dl. Chironda am o solicitare aparte. Vino, te rog, și apără fiecare PUZ. O parte de tine au fost semnate o perioadă”, a punctat consilierul socialist.

Amintim că viceprimarul suspendat al municipiului Chișinău, Victor Chironda, a venit cu un apel către consilierii municipali de a cere scoaterea celor șase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) de pe ordinea de zi de astăzi, 20 decembrie, a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) și i-a îndemnat să nu se lase „amăgiți și prostiți de Ion Ceban, Svetlana Dogotaru și unii colegi de-ai dumneavoastră care vă promit câte o mie de euro.”

Amintim că la 16 decembrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a reacționat la scandalul cu cele șase proiecte urbanistice zonale (PUZ) despre care viceprimarul suspendat din funcție al capitalei, Victor Chironda, a avertizat că ar fi fost elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice și care au fost introduse pe ordinea de zi a Consiliului Municipal Chișinău.

Vicepremierul a acuzat Centrul Național Anticorupție „(CNA), Procuratura și judecătorii că ar fi intrat în cârdășie cu Primăria Chișinău pentru ca acestea să treacă toate etapele pentru a fi aprobate.

Consiliera pentru comunicare a primarului general al capitalei, Natalia Ixari, a venit cu o reacție la scurt timp după ce Andrei Spînu a publicat mesajul și a precizat că anume CMC decide să voteze sau nu anumite documente, iar Primăria Chișinău eliberează acte permisive în strictă conformitate cu legislația și documentația urbanistică aprobată de CMC.

„Toate insinuările cu privire la eliberarea actelor permisive cu încălcări, au fost eliberate în perioadele anterioare și nu suntem vizați nici cum în diverse declarații apărute”, a mai precizat Ixari.

Primul care a dat alarma despre aceste șase PUZ-uri a fost viceprimarul suspendat al municipiului Chișinău, Victor Chironda, care a declarat, într-o conferință de presă organizată pe 16 decembrie, că aprobarea lor „va agrava situația urbanistică din capitală și calitatea vieții pentru cetățenii din aceste zone”.

„Toate cele șase Planuri Zonale sunt elaborate cu încălcări de norme și normative urbanistice, mascate prin diverse șiretlicuri, manipulări de calcule și indicatori urbanistici. Aprobarea acestor PUZ-uri, în forma lor existentă, în caz că ea va avea loc, va agrava situația urbanistică din oraș, mai ales la capitolul trafic, parcări și va afecta, evident, calitatea vieții tuturor oamenilor care locuiesc sau muncesc în zonele vizate de aceste PUZ-uri. Spre regret, cei care promovează aceste documente, aceste modificări, profită de faptul că marea majoritate a cetățenilor, opinia publică nu cunoaște detalii sau nu are cunoștințe atât de avansate în domeniul arhitectură și urbanism și de asta își permit să manipuleze grosolan opinia publică, cetățenii, uneori chiar și funcționarii statului”, a spus Victor Chironda.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media