DOC/ Nordnews: Procurorul care gestionează dosarul „Direcției 5”, implicat în dosarul interceptărilor ilegale a oponenților guvernării PD

7 septembrie 2021, 17:12 Justiție 333
Dumitru Răilean.  Sursa: Realitatea.md

Dumitru Răilean, procuror în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care în prezent exercită urmărirea penală în dosarul „Direcția 5”, ar fi fost implicat în dosarul interceptărilor ilegale a opozanților guvernării PD, inclusiv a actualei președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu. Jurnaliștii Nordnews.md au intrat în posesia unor documente care arată că procurorul Răilean figurează într-un dosar penal pornit de cătrefostul procurorul general al Republicii Moldova, Dumitru Robu, dosar de care procurorul a scăpat după plecarea lui Robu din funcție.

Procurorul Dumitru Răileanu figurează într-o urmărire penală pornită de către Procurorul General al Republicii Moldova, Dumitru Robu, la 2 septembrie 2019, pentru culegere ilegală de informație ocrotite de lege, despre viața personală, ce constituie secret personal sau familial, fără consimțământul persoanei, cu utilizarea mijloacelor tehnice speciale destinate pentru obținerea ascunsă a informațiilor, precum și violarea dreptului la secretul convorbirilor telefonice cu încălcarea legislației, cu folosirea situației de serviciu, scriu jurnaliștii de la Nordnews.

Potrivit documentului, „procurorul PCCOCS Dumitru Răileanu, având calitatea de persoană cu demnitate publică, fiind conducătorul grupei de urmărie penală, în perioada ianuarie 2018 – februarie 2019, contrar cerințelor Codului de procedură penală, nefiind îndeplinite cumulativ condițiile, fără a stabili conexiunea între persoanele care au postat comentarii, care reprezintă chemări la violență și dezordini în masă, cu cele în privința cărora au fost efectuate măsuri speciale de investigații, fără anexarea a careva probe ce puteau conduce rezonabil la concluzia că persoanele vizate contribuie, în orice mod, la pregătirea, comiterea, favorizarea sau tăinuirea infracțiunii investigate, fie primesc sau transmit informații relevante și importante pentru cauza penală, a dispus și prelungit efectuarea măsurilor speciale de investigații în privința a 49 de persoane”.

Totodată, documentul arată că procurorul Dumitru Răilean, fiind membru al grupului de urmărire penală, în perioada octombrie 2017 – aprilie 2018, contrar cerințelor stabilite de prevederile art. 1321 din Codul de procedură penală, a dispus efectuarea și prelungirea măsurilor speciale de investigație – interceptarea comunicărilor telefonice în privința a 19 persoane.

„În cadrul cauzelor penale nu a fost respectată una din condițiile esențiale pentru prelungirea efectuării măsurilor speciale de investigații - acțiunea fiind necesară și proporțională cu restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Ordonanța prin care Dumitru Răileanu a fost recunoscut în calitate de bănut în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 178 alin. (2) lit. a) și lit. b) din Codul penal” a fost emisă la 3 octombrie 2019. Între timp, din cauza lipsei unor acțiuni de urmărire penală, calitatea de bănuit a lui Dumitru Răileanu a expirat la începutul anului 2020.

Nordnews mai scrie, citând surse de încredere, că Dumitru Răilean a dat ordonanță de mai multe ori cu privire la urmărirea unor lideri politici, în special a Maiei Sandu, pe atunci lidera Partidului Acțiune și Solidaritate și că procurorii vizați ar încerca acum să-l aducă la tăcere pe șeful Direcției nr. 5 de atunci, Valeriu Cojocaru, prin fabricarea unor dosare cu angajări fictive, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Procurorul de caz este deja cunoscutul, Dumitru Răilean.

Cu un comentariu din partea Procuraturii vom reveni mai târziu.

Procurorul Dumitru Răilean, din cadrul PCCOCS, exercită urmărirea în dosarul „Direcția 5”, în cadrul căruia a fost reținut fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, dar și președintele FEA, Dorin Damir.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media