Dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durleşti: Fiica fostului primar, transferată în arest la domiciliu

6 decembrie 2021, 18:38 Justiție 405
Primăria Durlesti.  Sursa: Deschide.md

Fiica fostului primar al orașului Durlești, Diana Crudu, a fost transferată în arest la domiciliu, unde va petrece următoarele 30 de zile. O decizie în acest sens a fost aprobată luni, 6 decembrie, de către magistrații Judecătoriei Chişinău, oficiul Ciocana.

„Judecătoria Chişinău (oficiul Ciocana) a prelungit mandatul de arestare pe numele persoanei, reţinute de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durleşti. Aceasta a fost plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Anterior, învinuita a fost arestată preventiv pentru 20 de zile”, arată un scurt comunicat al Centrului Național Anticorupție (CNA).

Diana Crudu este cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu și, dacă va fi găsită vinovată, ea riscă până la 8 ani de detenție cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.

Aceasta a fost arestată pe 19 noiembrie anul curent.

Amintim că, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești sunt cercetați penal de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție într-un dosar de abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza orașului Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc.

Potrivit materialelor urmăririi penale, în perioada anilor 2005 - 2006, un consilier local, devenit ulterior primar, și alți funcționari din cadrul primăriei Durlești, ar fi eliberat în mod fraudulos titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru 21 de loturi, amplasate în extravilanul orașului Durlești, cu suprafața totală de circa 1,5 ha.

„În continuarea acțiunilor sale infracționale, fostul consilier le-ar fi solicitat pretinșilor beneficiari să se prezinte la notar, unde ar fi semnat procuri generale, care îl împuterniceau pe primul, dar și pe membri ai familiei lui, să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice”, potrivit CNA.

Ancheta a stabilit că, beneficiarii finali ai terenurilor s-au dovedit a fi rude, persoane apropiate fostului consilier, dar și persoane implicate în schemă. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 6,5 milioane de lei.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media