DOC/ Înalta Curte a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților BCS cu privire la legea care interzice simbolurile invaziei ruse în Ucraina

19 aprilie 2022, 19:44 Justiție 189
Sediu Curtea Constituțională.  Sursa: Replica Media

Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților din Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, privind declararea neconstituționalității a amendamentului la Codul Contravențional, votat de Parlamentul la 14 aprilie, cu privire la interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina - literele V și Z, dar și panglica Sfântului Gheorghe pe teritoriul R. Moldova.

Potrivit deciziei Înaltei Curți, actul adoptat în lectură finală de Parlament se bucură de statutul de „lege”, chiar dacă încă nu a intrat în vigoare.

În acest sens, Curtea a reținut că, odată sesizată, ea poate verifica constituționalitatea unei legi atât înaintea publicării ei în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, cât și după publicare.


Amintim că marți 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina - literele Z, V și panglica Sfântului Gheorghe.

Șefa statului a explicat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

Ulterior, Partidul Socialiștilor (PSRM) a criticat decizia și declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina - literele V, Z și panglica Sfântului Gheorghe. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a calificat declarațiile șefei statului drept „agresive” și a avertizat că deciziile guvernării „pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire”.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, un amendament la Codul Contravențional privind interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina. Deputata Olesea Stamate, raportoarea proiectului legislativ, a explicat că inițiativa propusă nu interzice utilizarea acestei panglici atunci când ea este parte a medaliilor. „Cei care au primit-o în semn de recunoștință pentru că au luptat în război, au apărat acest popor, și-au apărat patria, o vor putea purta in continuare”, a spus aceasta.

La 12 aprilie, inițiativa a fost atacată la Curtea Constituțională. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au cerut controlul constituționalității amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022.

Deputații PAS au înaintat amendamentul în contextul războiului generat de Rusia în Ucraina. Astfel, persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.
Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media