LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 52. Noi explozii la Kiev și la Lviv; Primarul Vitalii Kliciko: „Nu vă întoarceți în oraș”

16 aprilie 2022, 09:08 Ucraina 602
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Astăzi se desfășoară cea de-a 52-a zi de război declanșat de Rusia în țara vecină. Dimineața au sunat sirenele de avertizare în zonele de est și în capitala Kiev, după ce Rusia a amenințat că va intensifica atacurile aeriene asupra Kievului, după ce nava-amiral „Moskva” a fost scufundată joi seară.

Peste 900 de cadavre ale civililor au fost descoperite în regiunea Kievului, la mai bine de o săptămână după ce trupele ruse s-au retras din zonă. Cel mai mare număr de cadavre, aproximativ 350, ar fi fost găsite în orașul Bucha.

În jur de 3.000 de soldați ucraineni au murit și alți 10.000 au fost răniți de la debutul invaziei, susține președintele Vladimir Zelenskiy, care a cerut președintelui american Joe Biden să declare Rusia „stat sponsor al terorismului”.


UPDATE 16:50. Jurnaliştii Reuters au vizitat orașul Mariupol, în special împrejurimile uzinei Ilici, despre care Ministerul rus al Apărării a anunțat că a fost luată sub control pe 15 aprilie. Pe străzile adiacente combinatului siderurgic au fost găsite mai multe cadavre ale civililor. Serviciul rus al BBC a publicat sâmbătă, 16 aprilie, un videoclip realizat de cei de la Reuters, în care se văd distrugerile provocate de atacuri, dar și corpurile neînsuflețite care zac pe drumuri.

UPDATE 15:20. Trupele ruse de ocupație au atacat din nou rafinăria de petrol din orașul Lisiceansk, în dimineața zilei de 16 aprilie, a declarat Serghei Haidai, șeful Administrației Regionale de Stat Luhansk. În urma bombardamentelor a izbucnit un incendiu pe 5.000 m², iar stingerea acestuia continuă. Potrivit lui Haidai, acesta nu este primul bombardament asupra centralei: rafinăria este țintită în mod sistematic, pentru a împiedica acțiunile salvatorilor. Totuși, șeful Haidai notează că la rafinărie și că ard doar rămășițele din nămol. În același timp, ocupanții continuă să atace zonele rezidențiale din Lisiceansk.

sursa: Сергій Гайдай/ Луганська ОДА/tme

UPDATE 14:55. O persoană a fost ucisă și alte 18 au fost rănite după ce o rachetă rusă a lovit sâmbătă unul dintre districtele centrale ale regiunii ucrainene Harkov, din nord-estul țării, a anunțat guvernatorul regional, Oleg Sinegubov.

Tot astăzi, portalul Nexta TV a publicat imagini cu un atac asupra Harkovului, în care două persoane au reușit să se salveze în ultima clipă din fața unui obuz care a lovit zona unde se aflau.

UPDATE 14:20. Primăria Mariupol a publicat noi imagini din orașul asediat. Din materialul video, filmat cu drona, se vede amploarea dezastrului provocat de război în sectorul Vostok al orașului și în regiunea gării.


UPDATE 14:15. Harta actualizată a luptelor din Ucraina, potrivit serviciilor de informații ale armatei britanice:


UPDATE 13:56. Primarul orașului Kev, Vitalii Kliciko, a declarat că în urma atacului cu rachete de dimineață asupra cartierului Darnitski, a murit un om. Mai mulți răniți au fost spitalizați, pentru îngrijiri medicale.

„Medicii oferă toată asistența necesară. Forțele noastre de apărare aeriană fac tot posibilul pentru a ne proteja, dar inamicul este cinic și nemilos. Nu este un secret pentru nimeni că unul dintre generalii ruși a declarat recent că sunt pregătiți pentru atacuri cu rachete asupra capitalei Ucrainei. Și, după cum vedem, ei bombardează”, a scris Kliciko pe canalul său de Telegram.UPDATE 12:00. Aproximativ o mie de civili ucraineni, dintre care jumătate sunt femei, și 700 de soldați se află în prezent în captivitate în Rusia. Despre asta a anunțat prim-ministra pentru Reintegrare a Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereșciuk.

UPDATE 11:30. Ultimul bilanț publicat de armata Ucrainei arată că Rusia ar fi pierdut peste 20.100 soldați (uciși, răniți sau capturați):


UPDATE 11:00. Bătălia pentru orașul Mariupol continuă. Casă a 400.000 de persoane înainte de invazia Rusiei, Mariupolul a fost redus la ruine. Mii de civili au murit și zeci de mii au rămas blocați în acest oraș-port strategic, asediat continuu încă de la începutul războiului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzianik, a declarat într-un briefing de presă că rușii nu l-au capturat complet, dar a adăugat că „situația din Mariupol este dificilă și dură. Lupte se duc chiar în aceste momente. Armata rusă solicită în mod constant unități suplimentare pentru a lua cu asalt orașul”.

UPDATE 10:30. Ministerul britanic al Apărării în raportul de dimineață pentru 16 aprilie notează daune grave asupra drumurilor și podurilor din Ucraina, care împiedică traficul.

„Infrastructura rutieră din zonele Ucrainei afectate de război a suferit daune semnificative. Trupele ruse au înrăutățit situația prin distrugerea podurilor, instalarea minelor și părăsirea vehiculelor pe rute cheie în timp ce se retrag din nordul Ucrainei. După distrugerea podurilor din Cernigov și din împrejurimi, în oraș a mai rămas un singur pod pietonal - peste râul Desna”, se arată în raport.

Înainte de război, în oraș locuiau aproximativ 285 de mii de locuitori. Potrivit ministerului britanic al apărării, distrugerea infrastructurii de transport a Ucrainei reprezintă o problemă serioasă pentru livrarea ajutoarelor umanitare în zonele care au fost anterior asediate de trupele ruse.

UPDATE 10:00. Tot în această dimineață s-au auzit explozii și la Lviv. Atacurile cu rachete au fost lansate de aeronave usești Su-35, care ar fi decolat de pe aerodromul Baranovichi, din regiunea Brest, Belarus.

Șeful Administrației Militare Regionale (de Stat) din Lviv, Maxim Kozitski, a declarat pe canalul său de Telegram că sirenele de prevenire a atacurilor aeriene din oraș au sunat de la ora locală 05:46 până la 07:02. În tot acest timp, potrivit lui Kozitski, au funcționat sistemele de apărare aeriană ucraineană, care au distrus patru rachete de croazieră. KoZitski a menționat că soldații ruși

UPDATE 09:45. Echipajele de intervenție și medicii se află la periferia Kievului unde s-a înregistrat o explozie, a confirmat primarul capitalei Ucrainei Vitali Kliciko. Explozia s-a produs sâmbătă dimineața în districtul Darnitski, în zona de sud-est a capitalei, pe malul râului Dnipro, a scris primarul pe canalul său de Telegram.

Prieteni! Dimineața Kievul a fost atacat. Exploziile au avut loc în districtul Darnitskii de la marginea orașului. La fața locului lucrează în prezent salvatorii și medicii. Se verifică informațiile despre eventuale victime.

Încă o dată, fac un apel la toată lumea: vă rog să nu ignorați sirenele de alertă aeriană! Și la acei Kieveni care au plecat mai devreme și vor să se întoarcă în capitală - vă rog să vă abțineți de la asta și să rămâneți în locuri mai sigure”, a scris primarul Kliciko.


UPDATE 09:25.

UPDATE 09:00. Berlinul oferă Ucrainei un ajutor militar de peste 1 miliard de euro. Aceste fonduri sunt prevăzute într-un buget suplimentar pentru acest an.

În total, cu toate ţările la un loc, Berlinul a decis să-şi majoreze ajutorul internaţional în sectorul apărării „la două miliarde de euro” în cadrul acestui buget colectiv, „cea mai mare parte fiind planificată sub formă de ajutor militar în favoarea Ucrainei”, a indicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a guvernului. Această sumă de două miliarde de euro „va merge în principal către Ucraina”, a confirmat pe Twitter ministrul de finanţe, Christian Lindner, ceea ce ar garanta Kievului mai mult de un miliard de euro. Fondurile urmează să fie folosite de Ucraina pentru a finanţa în principal achiziţiile de echipamente militare.

UPDATE 08:50. În jur de 3.000 de soldați ucraineni au murit, iar alți 10.000 au fost răniți în războiul declanșat de Rusia la 24 februarie, potrivit președintelui Zelenskiy. Liderul de la Kiev a cerut din nou furnizarea de arme grele cât mai repede posibil.

UPDATE 08:40. Forțele de ocupație ruse au deschis focul din nou în noaptea de 16 aprilie asupra regiunii Luhans. În urma atacului a murit un om, iar alții trei au fost răniți. Conductele de gaz din Severodonetsk și Lisiceansk au fost, de asemenea, afectate.

UPDATE 08:35. Ocupanții au lansat un atac cu rachetă care a distrus câteva clădiri dintr-un sat de lângă Poltava seara târziu, pe 15 aprilie. O persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită, potrivit președintelui Administrației Regionale de Stat Poltava, Dmitro Lunin.

UPDATE 08:30. Informațiile actualizate de la Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei:

- În ultimele 24 de ore, forțele ucrainene ar fi reușit să respingă nu mai puțin de 10 atacuri ale rușilor din regiunile separatiste Donețsk și Luhansk, distrugând 3 tancuri, un transportor militar, 2 vehicule și 3 sisteme ale artileriei. Echipajul unuia dintre blindatele armatei ruse ar fi fost capturat.

- În regiunea Izium ocupanții au concentrat până la 22 de grupuri tactice de batalion.

- Este posibil ca inamicul să intenționeze să meargă în spatele forțelor ucrainene în zona Slaviansk.

- Rusia și-a concentrat atacurile în direcția Slobojanski și Donețsk, și încearcă să pătrundă în regiunea Luhansk, la Popasna, pentru a prelua controlul deplin asupra orașului Mariupol, dar fără succes.

- În apele Mării Azov, forțele navale ale inamicului continuă să întreprindă operațiuni de blocare a portului Mariupol.

- Se așteaptă ca inamicul să încerce să ajungă la granițele administrative ale regiunii Herson și să reia ofensiva.

UPDATE 08:30. În seara de vineri, 15 aprilie, trupele ruse au atacat cu o rachetă infrastructura aeroportului din orașul Alexandria, regiunea Kirovograd din centrul Ucrainei, a anunțat primarul orașului, Serghei Kuzmenko.

UPDATE 08:25. Președintele Vladimir Zelenskiy i-a cerut președintelui american Joe Biden să recunoască Rusia drept sponsor al terorismului. Solicitarea lui Zelensky a venit în timpul unei conversații telefonice recente cu Biden, potrivit The Washington Post, citând surse.

UPDATE 08:20. Orașul Severodonețk este distrus în proporție de 70%, noile cartiere vor necesita restaurare completă, deoarece sunt nelocuibile, a declarat șeful Administrației Militare-Civile a orașului Severodonețk, Oleksandr Stiuk, la canalele TV ucrainene. Ocupanții bombardează haotic, distrugând aproape toate zonele orașului. Doar 20.000 de localnici din totalul de 135.000 ar fi rămas în oraș.

UPDATE 08:15. Un atac al forțelor ruse asupra orașului Harkov a ucis 10 civili, între care și un bebeluș de 7 luni, a transmis vineri seara Procuratura din Harkov. Alte 35 de persoane au fost rănite. Atacul a început la ora locală 16:30, când mai multe rachete au fost lansate asupra orașului. Obuzele au lovit clădiri rezidențiale, unele dintre acestea fiind distruse complet.

UPDATE 08:00. De la începutul invaziei ruse în Ucraina au fost omorâți 1.982 de civili, iar alți 2.651 au fost răniți, a anunțat biroul Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie și 15 aprilie.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media