Gavrilița, despre completarea chestionarului de aderare la UE: „Este implicat atât Guvernul cât și Parlamentul. Sperăm să-l finalizăm în câteva zile”

18 aprilie 2022, 14:34 Politică 278
Natalia Gavrilița.  Sursa: Captură ecran/Privesc.eu

Prim-ministra Natalia Gavrilița susține că pentru completarea chestionarului de aderare la Uniunea Europeană este implicat atât Guvernul cât și Parlamentul, dar și subdiviziunile acestora. Totodată, șefa Executivului speră că îndeplinirea acestuia va fi finalizată în câteva zile. Declarațiile au fost făcute luni, 18 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă.

„Este chestionarul care va furniza informații privind evaluarea capacității de a deveni țară candidat UE. În chestionar sunt peste 360 de întrebări, iar pentru completarea acestui chestionar sunt implicate toate subdiviziunile Guvernului. De asemenea facem echipă și cu Parlamentul, dar și instituțiile subordonate Parlamentului. Sperăm să finalizăm completarea acestui chestionar în cât mai scurt timp. Este vorba de câteva zile, nu săptămâni”, a menționat Gavrilița.


„Ele vizează 35 de capitole, dar şi două capitole suplimentare care ţin de criteriul politic şi economic. Aceasta practic înseamnă 90% din acquis-ul comunitar şi denotă în ce măsură este implementat în Republica Moldova. Lucru care contează este că, astăzi, nu suntem în situaţia zero, suntem în al optulea an de implementare a Acordului de Asociere cu UE. Este un Acord comprehensiv ce include şi o componentă economică puternică. În această perioadă, Republica Moldova deja a întreprins mai multe acţiuni şi a implementat mai multe politici care ne vor ajuta să bifăm mai multe condiţionalităţi ale UE”, a explicat Iulian Groza într-o intervenție la Radio Moldova.

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 3 martie 2021, alături de prim-ministra Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu, cererea oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Tot la 3 martie, cererea de aderare la UE a fost semnată și de Georgia, de prim-ministrul georgian Irakli Garibashvili. În discursul adresat cetățenilor, șeful guvernului a numit ziua de 3 martie o zi istorică. Potrivit acestuia, aplicarea pentru statutul de țară candidată este o altă etapă importantă pe calea integrării europene a Georgiei.

Luni, 28 februarie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a anunţat că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană, în care a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media