CSE Chișinău cere Guvernului să renunțe la contestația depusă în instanță privind majorarea tarifelor la transportul public

29 iunie 2022, 18:37 Societate 142
Troleibuze Chișinău.  Sursa: Replica Media

Comisia Situații Excepționale (CSE) Chișinău a audiat, în ședința de miercuri, 29 iunie, raportul Direcției Transport și Căi de Comunicație privind riscurile atestate în cazul unei eventuale decizii de suspendare a ajustării tarifului în transportul public. Potrivit primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban, CSE a constat că situația în domeniu este gravă și a anunțat că CSE a solicitat Guvernului să renunțe la contestația depusă în instanța de judecată împotriva deciziei Primăriei Chișinău privind majorarea tarifelor în transportul public din capitală.

S-a constatat că situația în domeniu e gravă și în cazul în care nu s-ar fi intervenit urgent pentru ajustarea tarifului la transportul public, am fi ajuns la o situație de faliment a întreprinderilor RTEC și PUA. Inclusiv, dacă nu se ajustează prețurile, există riscul suspendării acestor servicii pentru cetățeni. Aceste modificări nu au avut loc din 2009, iar în ultima perioadă prețurile mari la benzină, motorină, energie electrică, gaz, piese de schimb și mentenanța unităților de transport - au crescut de zeci de ori”, a scris Ceban pe pagina sa de Facebook.

Ceban acuză Cancelaria de Stat de ingerință în treburile Administrațiilor Publice Locale şi de sfidare a legii.

„Așa acțiuni nu au mai fost făcute, deşi Guvernarea a majorat prețurile la călătoria în transportul interurban, dar şi în transportul din mai multe oraşe din republică deşi Guvernarea a majorat prețurile la călătoria în transportul interurban, dar şi în transportul din mai multe oraşe din republică. Solicitarea Guvernului către instanță, de anulare a tarifului în transportul public din capitală, este un atac politic fără precedent asupra autonomiei locale, în afara cadrului legal, dar și cu încălcarea obligației Guvernului, asumate inclusiv la nivel internațional, de a colabora cu bună-credință cu municipalitatea și toate APL-urile din Republica Moldova. CSE a solicitat Guvernului să renunțe la acțiunea ilegală.

Așteptăm răspunsul Guvernului. Nu mergeți împotriva propriului popor! Oamenii au înțeles că odată cu ajustarea tarifelor, unificarea prețului la transportul public şi procurarea abonamentelor pentru toate tipurile de călătorii este mai mult un avantaj decât un dezavantaj. Curând va fi publicată și decizia!”, a mai scris Ceban.

Amintim că la 27 iunie oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a sesizat instanța de judecată și a solicitat suspendarea și anularea Deciziei Primăriei cu privire la majorarea tarifului la transportul public municipal.

De la 1 iulie, în Chișinău călătoria cu troleibuzul, autobuzul și microbuzul va fi de 6 lei, iar către satele, comunele și orașele din componența municipiului Chișinău, deplasarea va fi mai scumpă cu 40 de bani per kilometru, în funcție de trasee și kilometraj.

Potrivit municipalității, în urma acestei decizii, „în premieră”: 200 de mii de pensionari vor călători gratuit, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a vor călători gratuit și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media