Președintele polonez Andrzej Duda, discurs în Rada Supremă: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”

22 mai 2022, 16:07 Ucraina 124
Andrzej Duda.  Sursa: Kancelaria Prezydenta/Twitter

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că ucrainenii care au părăsit țara din cauza atacului rusesc nu sunt refugiați în Polonia, ci oaspeți. Primul lider străin care susţine un discurs în persoană în Rada Supremă, Duda a adăugat că va face tot posibilul pentru ca Ucraina să devină membră a UE.

„Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privinţa viitorului său... nimic despre voi sau fără voi”, a spus Andrzej Duda, fiind ovaţionat în picioare în Rada Supremă.

Președintele Poloniei a mai menționat că, având în vedere relațiile de prietenie dintre Varșovia și Kiev, care au fost deosebit de evidente în condițiile unui război pe scară largă între Rusia și Ucraina, a sosit momentul semnării unui nou acord de bună vecinătate între Polonia și Ucraina.

„Este timpul să încheiem un nou tratat de bună vecinătate, care să țină cont de ceea ce am construit în relațiile noastre, cel puțin în ultimele luni”, a spus președintele polonez.

În plus, Duda le-a mulțumit ucrainenilor pentru rezistență, curajul de care Forțele Armate ale Ucrainei dau dovadă în apărarea Ucrainei.

Duda a mai afirmat că comunitatea internaţională trebuie să-i ceară Rusiei să se retragă complet din Ucraina.

„Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiţii politice - fie şi un singur centimetru din teritoriul său - va fi o lovitură uriaşă nu numai pentru naţiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a spus Duda.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media