Șefa serviciilor americane de informații: Putin este pregătit de un război îndelungat în Ucraina; Vedem indicii că armata rusă tinde să stabilească un coridor terestru către regiunea transnistreană

10 mai 2022, 20:13 SUA 352
Avril Haines.  Sursa: CNN International

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu se va limita în războiul declanșat împotriva Ucrainei doar la regiunea Donbas și este hotărât să stabilească un coridor terestru către teritoriul controlat de ruși din Republica Moldova, a declarat marți șefa serviciilor de informații ale SUA, Avril Haines, care supraveghează întreaga comunitate de informații din Statele Unite, inclusiv CIA și Agenția de Securitate Națională. Aceasta a admis că Putin își va mobiliza întreaga țară, inclusiv prin instituirea legii marțiale în susținerea efortului de război, și că el se bazează pe faptul că SUA și Europa își vor pierde hotărârea în a mai ajuta Ucraina, transmite AFP.

„Evaluăm posibilitatea că președintele Putin se pregătește pentru un conflict îndelungat în Ucraina, în timpul căruia încă intenționează să atingă obiective dincolo de Donbas”, a spus Haines.

Serviciile de informații americane consideră că decizia lui Putin de a concentra forțele ruse în regiunea de est a Donbasului este „doar o schimbare temporară” după eșecul lor de a captura nordul Kievului.

Forțele ruse încă intenționează să câștige teritorii de pe coasta Mării Negre, parțial pentru a asigura resursele de apă pentru Crimeea, pe care Moscova a ocupat-o în 2014, a declarat Haines în fața Comisiei pentru serviciile armate din Senatul American.

„Noi vedem indicii că armata rusă dorește să extindă coridorul terestru până în regiunea separatistă a Republicii Moldova”, a spus Haines.

Cu toate acestea, Avril Haines a precizat că actualele forțe ale rusiei nu sunt suficiente pentru a captura și deține tot acel teritoriu fără o mobilizare mai mare a trupelor și a resurselor societății ruse.

Liderul de la Kremlin „se confruntă cu un dezechilibru între ambițiile sale și actualele capacități militare convenționale ale Rusiei”, a menționat ea.

Acest lucru „înseamnă probabil că următoarele câteva luni am putea vedea o traiectorie mai imprevizibilă a războiului, cu potențial escaladare”, a spus ea.

Deși este „posibil” ca forțele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, „ele nu vor putea ajunge în regiunea transnistreană și să includă Odesa fără a decreta o formă de mobilizare generală”, le-a mai spus ea aleșilor americani.

„Tendința actuală crește probabilitatea ca președintele Putin să apeleze la măsuri mai drastice, inclusiv impunerea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau opțiuni militare potențial de escaladare pentru a elibera resursele necesare pentru a-și atinge obiectivele”, a spus Haines în fața comisiei.

Șefa serviciilor de informații din SUA a notat că forțele ruse vor depune mai multe eforturi pentru a întrerupe livrările militare occidentale pentru Ucraina, iar Moscova ar putea încerca să riposteze pentru sancțiunile economice.

„Putin, cel mai probabil, consideră că Rusia are o capacitate și o dorință mai mare de a suporta provocările decât adversarii săi și mizează probabil pe o slăbire a determinării SUA și a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară și creșterea prețurilor la energie se vor agrava”, a mai spus ea.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media