VIDEO/ Ceban, din nou, acuză PAS de atac asupra APL: „Ne-am trezit cu cerere de chemare în judecată pentru anularea deciziei CMC privind tarifele la călătoria cu transportul public”

27 iunie 2022, 10:51 Auto 181
Primarul Ion Ceban.  Sursa: captură video/privesc.eu

Primarul capitalei, Ion Ceban, a acuzat, din nou, guvernarea PAS de un atac asupra Administrației Publice Locale (APL) și a declarat că Guvernul ar fi atacat în judecată decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC) cu privire la majorarea tarifele la transportul public municipal la șase lei.

„Ne-am trezit cu un atac fără precedent guvernării PAS. Ne-am trezit cu cerere de chemare în judecată cu contencios administrativ cu privire la anularea deciziei Consiliului Municipal Chișinău. Argumentele invocate sunt absurde: expertiza anticorupție este obligatorie pentru toate actele normative. Fac referire la această expertiză care de fapt există și este semnată de colegii noștri. Un astfel de atac asupra APL în contextul descentralizării nu a avut loc în R. Moldova în toți acești ani de la independență încoace”, a declarat Ion Ceban.

Edilul a spus că politica tarifară va merge înainte.

„Presupun că nu doar întreprinderile ajung în faliment. Ei își doresc ca transprtul public să staționeze, ca lucrătorii să nu poată primi salarii, pentru că asta e politica care o fac la nivel de țară”, a conchis Ceban.

Replica Media a solicitat o reacție din partea fracțiunii PAS din CMC, în contextul acuzațiilor lansate de edilul capitalei.

„PAS nu are cum să atace un APL. Există proceduri legale ce trebuiesc respectate, iar dacă instituțiile ierarhic superioare au identificat încălcări la Primăria Chișinău, acestea nu au decât să acționeze conform legislației în vigoare. Așteptăm decizia instanței”, a declarat pentru Replica Media președintele fracțiunii PAS din CMC, Roman Cojuhari.

Amintim că de la 1 iulie, în Chișinău călătoria cu troleibuzul, autobuzul și microbuzul va fi de 6 lei, iar către satele, comunele și orașele din componența municipiului Chișinău, deplasarea va fi mai scumpă cu 40 de bani per kilometru, în funcție de trasee și kilometraj.

Potrivit municipalității, în urma acestei decizii, „în premieră”: 200 de mii de pensionari vor călători gratuit, 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a vor călători gratuit și 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a aprobat, la 13 iunie, Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie, iar conform proiectului de decizie, primarul general Ion Ceban a fost delegat să ajusteze prețurile pentru o călătorie la transportul public municipal.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media