„Legea este una pentru toți”. PA spune că mama lui Igor Dodon a fost chemată la audieri, după ce la casa ei din Sadova au fost găsiți aproximativ 700 de mii de lei, 17 mii de euro și 1.000 de dolari

13 iulie 2022, 16:04 Justiție 9026
Igor Dodon și mama sa.  Sursa: Zugo.md
Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu precizări referitoare la citarea la Procuratură a mamei ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, subliniind că aceasta a avut loc după ce „în rezultatul perchezițiilor efectuate la domiciliul acestor persoane au fost depistate și ridicate bunuri, bani și documente care ar fi fost utilizate la comiterea infracțiunii sau rezultate din aceste fapte.”
Astfel, în rezultatul perchezițiilor la domiciliului mamei ex-Președintelui au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de 689.600,00 lei; 17 005,00 Euro și 1000,00 Dolari SUA, proveniența cărora urmează a fi cercetată.

PA menționează că suma de 17 005,00 Euro, depistată la domiciliul mamei învinuitului, se afla chiar într-un plic de hârtie cu sigla unui partid politic, la care a avut apartenență fostul președinte de stat.

Prin urmare, în legătură cu circumstanțele de fapt expuse supra, procurorii anticorupție au citat-o pe mama fostului șef de stat, la data de 15 iulie 2022, pentru a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită.

„În contextul celor expuse, considerăm necesar de a informa cetățenii despre starea reală a lucrurilor la efectuarea urmăririi penale pe acest dosar penal, pentru a exclude careva insinuări și manipulări de opinie publică. În același timp, precizăm, că fiecare persoană care este de acord cu schimbarea în justiția din Republica Moldova, înțelege că legea este unică pentru toți, indiferent de funcția deținută sau conexiunile de rudenie. Regula „Legea este una pentru toți!” este o normă într-un stat, care se consideră democrat și care are aspirații de a progresa. Citarea și audierea persoanelor este un instrument uzual, pus la dispoziția procurorilor și ofițerilor de către prevederile legii procesual-penale. Aceste proceduri nu atentează la drepturile și libertățile persoanelor, dar au scopul de a oferi posibilitatea martorilor de a relata cele cunoscute în legătura cu faptele anchetate, iar pentru persoanele învinuite, această procedură oferă și asigură realizarea eficientă a dreptului de apărare”, se arată în comunicatul PA.

Amintim că, și Galina Dodon, soția fostului președinte al Republicii Moldova este acuzată de complicitate la îmbogățire ilicită, alături de soțul ei, Igor Dodon, pe unul din cele patru capete de acuzare aduse acestuia.

Igor Dodon a fost reținut și escortat din casa sa din sectorul Buiucani în izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, pe data de 24 mai, după ce în dimineața zilei de marți, 24 mai, ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM. Descinderile au avut loc în baza unor bănuieli de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În aceeași zi a fost reținut și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu. Potrivit procurorilor, Merineanu a încercat să înghită o recipisă care confirmă tranzacții cu bunuri imobile în valoare de peste 700 de mii de euro.

Alina
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media