Cea mai mare companie de leasing a intentat un proces în valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru aeronavele blocate în Federația Rusă

31 martie 2022, 15:32 Externe 198
Aeroflot.  Sursa: simple flying

Cea mai mare companie de leasing din lume, AerCap Holdings NV, a anunțat că a solicitat daune de asigurare în valoare de 3,5 miliarde de dolari pentru cele peste 100 de avioane pe care le-a închiriat companiilor aeriene ruse și care sunt acum blocate în Rusia după impunerea sancțiunilor occidentale. Compania cu sediul în Dublin a declarat că a închiriat 135 de avioane transportatorilor ruși și că până acum a reușit să recupereze 22 dintre ele, scrie Financial Times.

Sancțiunile europene și americane au impus companiile de leasing să anuleze contractele și au interzis companiilor occidentale să furnizeze servicii de mentenanță și piese de schimb pentru avioanele rămase pe teritoriul Federației Ruse. Acestea au avut timp până luni, 28 martie, să încheie contractele de leasing cu Rusia în temeiul sancțiunilor impuse de UE.

Miercuri, compania a declarat că are aproximativ 2,5 miliarde de dolari în pericol și a atenționat că speră să își recupereze cel puțin parțial valoarea activelor în primul trimestru.

Aceasta a reușit să returneze 22 din 135 de aeronave și 3 din cele 14 motoare care au fost amplasate pe aeronavele rusești înainte de începerea războiului în Ucraina, ceea ce a controbuit la reducerea riscurilor de la 3,1 miliarde de dolari la sfârșitul lunii decembrie până la 2,5 miliarde de dolari.

Directorul financiar al companiei, Peter Juhas, a declarat că încearcă să recupereze mai multe avioane și motoare de la companiile aeriene ruse, dar nu știe dacă o va putea face.

Potrivit directorului executiv Angus Kelly, AerCap intenționează să-și recupereze banii din polițele sale de asigurare și că va recurge, de asemenea, „la alte căi de atac legale disponibile.

Analiștii susțin că natura și amploarea fără precedent a potențialelor pierderi vor însemna ani lungi de litigii între locatori și asigurători, deoarece există incertitudine cu privire la cine acoperă riscul de război.

În prezent sute de avioane cumpărate de companii rusești în leasing sunt blocate în această țară după ce Rusia a anunțat un proiect de lege care împiedică companiile aeriene din această țară să returneze aeronavele.

Aceasta nu este însă singura problemă. Sancțiunile impuse Rusiei după invadarea Ucrainei fac aproape imposibilă atât recuperarea avioanelor, cât și plata lor de către companiile rusești. Potrivit unui proiect de lege al Ministerului Transporturilor al Rusiei, companiile rusești vor achita contractele de leasing în ruble pentru tot anul 2022, iar în cazul în care compania de leasing reziliază contractul, o comisie guvernamentală specială va decide dacă aeronava poate fi returnată sau dacă aceasta va rămâne în Rusia.

AerCap este cea mai mare companie de leasing de avioane din lume, după ce a achiziționat International Lease Finance Corporation în 2014. În iunie 2020, avea în portofoliu 1.035 de avioane gestionabile. Compania deservește peste 200 de clienți în aproximativ 80 de țări cu servicii complete de flotă.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media