VIDEO/ Maia Sandu, Natalia Gavrilița și Doina Gherman, prezente în discursul lui Anthony Blinken despre femeile curajoase din întreaga lume

14 martie 2022, 17:22 Politică 2340
Natalia Gavrilița/Maia Sandu/Natalia Gherman.  Sursa: Colaj Replica Media

Secretarul de Stat a Statelor Unite Ale Americii (SUA), Anthony Blinken, în cadrul ceremoniei de decernare a International Women of Courage Award (IWOC) ce are loc astăzi, 14 martie, a adus un omagiu tuturor femeilor care luptă pentru drepturile omului din țara lor, pentru egalitate socială și care s-au remarcat datorită curajului lor, inclusiv femei din Republica Moldova.

În cadrul discursului Anthony Blinken a vorbit despre deputata PAS, Doina Gherman, nominalizată la acest premiu datorită eforturilor depuse pentru promovarea egalității de gen și protejarea supraviețuitoarelor violenței domestice și de gen.

„În R. Moldova una din 15 femei sunt supuse violenței domestice. Deși a întâmpinat multă opunere, o membră a Parlamentului a luptat pentru R. Moldova, pentru a ratifica Convenția de la Istanbul, făcându-i pe alții să conștientizeze violența drept o încălcare a drepturilor omului”, a spus Blinken.

De asmenea, secretarul de stat american a menționat și despre președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița cu care s-a văzut când a fost în vizită în Republica Moldova.

„R. Moldova are una dintre cele mai mari rate de reprezentativitate a femeilor în politică. O președintă și o prim-ministră deosebite, care s-au întâmplat a fi femei care conduc țara în timpuri foarte dificile și schimbătoare”, a mai spus Anthony Blinken.

De asemenea, Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ținut un discurs în semn de recunoștință pentru efortul și munca depusă de aceste femei.

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman, este una dintre cele 12 femei din toată lumea selectate pentru premiul International Women of Courage (IWOC), decernat de Departamentul de Stat al SUA.

Premiul International Women of Courage, decernat de Departamentul de Stat al SUA, este oferit femeilor din întreaga lume care au demonstrat curaj, forță și leadership excepțional în susținerea păcii, justiției, drepturilor omului, egalității de gen și împuternicirii femeilor și fetelor. Din anul 2007, 170 de femei au primit acest premiu.

În Parlament activează 262 de doamne deputate și angajate ale Secretariatului – 57 la sută din numărul total de parlamentari și angajați.

40 de femei, ceea ce reprezintă 39,6% din corpul de deputați, sunt în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a. Este cel mai mare număr de doamne parlamentare pe care l-a avut Legislativul de la Chișinău vreodată.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media