VIDEO/ Soția lui Victor Medvedciuk cere ajutor președintelui turc pentru eliberarea soțului său, comparând reținerea acestuia cu „o manifestare a terorismului”

14 aprilie 2022, 09:40 Ucraina 649
Oksana Marchenko, Victor Medvedciuk.  Sursa: colaj

Vedeta de televiziune din Ucraina, Oksana Marcenko, soția liderului opoziției din Ucraina Victor Medvedciuc, reținut acum două zile de serviciul de securitate din țara vecină (SBU) pentru înaltă trădare de patrie, a înregistrat miercuri o adresare video în care îl roagă pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să-și folosească influența pentru a-l elibera pe soțul său. Femeia a spus că Medvedciuk este deținut ilegal, contrar tuturor normelor de drept, și a comparat reținerea sa cu „o manifestare a terorismului”.

„Mult stimate domn Erdogan, eu sunt soția liderului opoziției, deputatul Victor Medvedciuk. Mă adresez dumneavoastră pentru ajutor. Pe 12 aprilie soțul meu a fost reținut ilegal de SBU la indicația personală a domnului Zelenskiy și acum este deținut ilegal într-un loc necunoscut, în calitate de prizonier. Mai devreme, au încercat să-l judece pe soțul meu într-un proces politic. Soțul meu nu a încălcat nicio lege. Tot ce s-a întâmplat și se întâmplă cu soțul meu este în contradicție totală cu normele de drept ale Ucrainei și cu dreptul internațional. Consider că deținerea forțată a soțului meu este o manifestare a terorismului.

Domnule președinte, dumneavoastră pledați pentru dialogul pentru pace. De nenumărate ori ați spus că sunteți prietenul țării mele, Ucraina, și prieten al Rusiei. Cum se spune în Turcia, prietenul bun se cunoaște în zilele negre. În familia mea, la mine, la copii mei și ai lui Victor a venit acea zi neagră. Imi este frică pentru viața lui Victor. Dețineți o autoritate enormă, sunteți respectat și ascultat. Vă rog, domnule președinte, folosiți influența dumneavoastră pentru salvarea și eliberarea soțului meu, Victor Medvedciuk”, a declarat Oksana Marcenko.


Amintim că deputatul Victor Medvedciuk, fondatorul partidului pro-rus „Platforma de opoziţie-Pentru viaţă”, care avea aproximativ treizeci de deputaţi în parlament înainte de a fi interzis în luna martie, a fost reținut de SBU în seara de 12 aprilie. Acesta, cunoscut drept cumătrul președintelui rus Vladimir Putin, este suspectat de înaltă trădare în două proceduri penale.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a propus Federației Ruse să facă schimb între politicianului pro-rus Victor Medvedciuk, care a fost reținut marți de serviciul de securitate al Ucrainei, (SBU), pe prizonierii ucraineni. Un consilier al ministrului de interne de la Kiev, Vadim Denisenko, a declarat că oligarhul ucrainean, suspectat de înaltă trădare de patrie, mai întâi trebuie trebuie să ofere toate informațiile pe care le deține și să fie judecat și abia apoi să fie oferit la schimb.

În vârstă de 67 de ani, Medvedciuk se afla în arest la domiciliu din mai 2021, după ce a fost acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea. Pe 26 februarie, la două zile după începerea invaziei, poliţia ucraineană a constatat dispariţia sa în timpul unei vizite de monitorizare.

Potrivit autorităților ucrainene, Medvedciuk urma să fie evacuat de FSB-ul Federației Ruse din Ucraina la Moscova, prin regiunea transnistreană a Republicii Moldova, însă ofițerii SBU l-au reținut pe Medvedciuk la ieșirea din Kiev.

Al 12-a cel mai bogat om din Ucraina în 2021, cu 620 de milioane de dolari conform revistei Forbes, Viktor Medvedciuk este cunoscut pentru legăturile sale cu preşedintele rus Vladimir Putin și este naşul uneia dintre fiicele sale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media